Nyheter

Krisesommer i Kristen-Norge

Aldri før har så mange kristelige organisasjoner måttet innkalle til ekstraordinære generalforsamlinger og landsmøter 
som i år.

Uoversiktlige konflikter, pengemangel og profiluenighet fører til at Sjømannskirken, Norges KFUK-KFUM og Samemisjonen må holde ekstraordinære generalforsamlinger i år.

LES OGSÅ: Kristne festivaler prioriteres bort av mediene

Ekstraordinært. Helt ekstraordinær har situasjonen også vært i Normisjon. Og i Indre Sjømannsmisjon strides man om salg av Oslo sjømannskirke for å redde organisasjonen.

– Ja, dette er et ekstraordinært kriseår for kristelige organisasjoner. Og selv om det er ulike konflikter i organisasjonene, er det utvilsomt en del sammenhenger og fellestrekk. Generelt er det blitt mer krevende å lede og å være kristne organisasjoner, sier Magne Lerø.

Han er redaktør i Ukeavisen Ledelse og har bred erfaring fra lederstillinger og tillitsverv i mange ulike kristne sammenhenger.

LES OGSÅ: Etterlyser mer anger og mindre kos på sommerstevne

Fellesnevner. – Det er farlig å bruke samme forklaringsmodell på alle disse konfliktene. Men bakteppet har én fellesnevner: Det skjer på et tidspunkt hvor mange piler peker nedover. For noen handler det også om spenning mellom fornyelse og forankring, oppsummerer Hans Erik Matre.

Han er mangeårig avisredaktør, styregrossist fra mediebransjen og kjent med kristent arbeid – også som tidligere styreleder i Misjonsalliansen.

Også Anfin Skaaheim, som har vært generalsekretær i tre kristelige organisasjoner, mener at konfliktene og utfordringene som mange kristne organisasjoner nå står midt oppe i har en del grunnleggende fellestrekk.

FULL OVERSIKT OVER SOMMERENS STEVNER FINNER DU HER: Stevneguiden 2014

– Det har å gjøre med de store endringene som skjer i samfunnet, og alle forventningene som kommer fra ulike kanter. Det er utvilsomt blitt mer krevende å lede kristne organisasjoner, sier Skaaheim.

– Det er slutt på at man kan «ordne opp på kammerset». Organisasjonene er mindre homogene enn de har vært. Krav til åpenhet og innsyn, profesjonalisering og regelstyring gjør lederutfordringen større. Grasrota som forvitrer i mange organisasjoner, men er samtidig blitt mindre autoritetstro og spørrende: Det blir ikke lenger godtatt hvis styret sier: «Styret har bestemt», oppsummerer Lerø.

LES OGSÅ: Bibelfilmer ble latterliggjort av kritikerne – nå frir kino til stevnefolket

Dette er de akutte situasjonene:

Sjømannskirken.
• Det er første gang i Sjømannskirkens 150-årige historie at dette skjer. Organisasjonens øverste organ er haste-innkalt 14. juni, for å få skuta på rett kjøl etter kraftig turbulens. Uværet startet da organisasjonens hovedstyre 25. mars sparket Audun Myhre som generalsekretær. Ennå har ingen andre enn styret fått vite årsaken til den brå avgangen som utløste opprør blant mange ansatte.

Normisjon.
• I Normisjon har det også vært enormt mye uro knyttet generalsekretæren som aldri fikk begynne i jobben. Også i Normisjon er det stor usikkerhet om hva som er de egentlige grunner til at landsstyret mente at den ansatte generalsekretæren, Ingvar Torsvik, likevel ikke var den rette person til denne jobben.
I utgangspunktet begrunnet Normisjon-styret vrakingen av Torsvik med «ulik forståelse av lederskapsrollen som stillingen innebærer». I siste runde – etter at partene i januar inngikk forlik heter det at «bakgrunnen for opphevelsen av ansettelsesforholdet skyldes forhold i Normisjon, som Normisjon må ta ansvar for og som Torsvik ikke kan bebreides for».
Uroen i Normisjon har ikke endt med ekstraordinær generalforsamling. Men ro er det ikke blitt i organisasjonen.

KFUK-KFUM.
• Norges KFUK-KFUM, derimot, har innkalt til ekstraordinær generalforsamling i slutten av juni. Årsak: Uenighet om nytt navn på bevegelsen, begrunnet i frykt for at kvinneprofilen svekkes. Ledelsen i Norges KFUK-KFUM foreslår å droppe «K» for kvinner, og vedta et forenklet, nytt merkenavn: KFUM Norge – med «M» for mennesker, ikke menn.
Slikt blir det bråk om – i en ungdommelig organisasjon med tradisjon for åpen og høylytt debatt.

Samemisjonen.
• Norges Samemisjon avlyste sommerens landsmøte fordi styret mente det i stedet var nødvendig å innkalle til ekstraordinært landsmøte i mars.
Møtet ble brukt til oppvask og selvransakende gjennomgang av problemer som har slitt kraftig på samhold, motivasjon og fremtidstro:
Underslag, årlige driftsunderskudd i firemillionersklassen, ideologiske og personlige motsetninger, forgjeves leting etter ny generalsekretær i to og et halvt år. Styret og den konstituerte generalsekretæren kastet kortene.
I etterkant innrømte den nyvalgte formannen at han er i tvil om Samemisjonen har livets rett.

Indre Sjø.
• Den Indre Sjømannsmisjon sliter nesten like hardt med økonomien som Samemisjonen gjør.
På samme måte som Samemisjonen har Den indre Sjømannsmisjon de siste tiårene solgt ut en rekke eiendommer og dekket opp driftsunderskudd med salgsinntekter.
Indre Sjø er økonomisk på felgen, og trenger de flere titalls millioner i salgsinntekter som avhending av Oslo Sjømannskirke kan gi for å holde misjonsskipet Elieser og annen virksomhet flytende.
I Indre Sjø er det uenighet om landsstyret kan nedlegge virksomheten ved Oslo sjømannskirke, og selge den attraktive strandeiendommen på Bygdøy til de som vil betale høyest pris. De vil derfor at denne saken kommer opp i full bredde når Indre Sjø arrangerer landsmøte i Ålesund slutten av juni.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter