Nyheter

Kan tappe kirken for mer enn en kvart milliard

Digitale liturgipriser sjokkerer.

– Det sjokkerer meg å se hvor store tallene kan bli når de slås sammen, er responsen fra prost Helge S. Gaard i Karmøy.

I forrige uke beklaget han seg i Vårt Land over tilleggsutgifter på tusenvis av kroner for sitt prosti. Nå har han sett hele regnestykket for Den norske kirke. Det viser at de digitale rettighetene til den nye liturgien kan bli en betydelig inntektskilde for Eide forlag framover.

Tallene: Dersom alle de om lag 1.200 menighetene i Den norske kirke abonnerer på gudstjenestebiblioteket digitalt er totalprisen vel 4,3 millioner i året. For 30 år blir summen vel 131 millioner kroner.

Eide forlag har også rettighetene til den fremtidige digitale salmeboken. Forlaget kan foreløpig ikke si noe om prisen, men dersom den er lik det Eide i dag selger som «salmedatabase» kan 2,8 millioner i året legges til. Dersom boken varer like lenge som den forrige, kan tallet ganges med 28. Det blir rundt 80 millioner kroner i tillegg.

315 millioner. Disse rettighetene gir dessuten Eide en unik plattform for tilleggsprodukter, som et planleggingsverktøy for gudstjenester, en øvingsplattform for liturger, samt en digital koralbok. Samlet pris for alle de digitale produktene Eide forlag i dag tilbyr menighetene, er 10,5 millioner i året. På 30 år blir det 315,5 millioner. Da er alle rabatter i brosjyren trukket fra.

Dyr gratistekst. Den nye liturgien ligger gratis tilgjengelig for menighetene på Den norske kirkes nettsted. 1.050 menigheter bruker imidlertid dataprogrammer fra firmaene Agrando AS og Kirkedata AS som er konkurrenter til Eide forlag.

Dersom disse firmaene skal få hente inn gratisteksten i sine programmer, må menighetene betale 2.125 kroner hver til Eide forlag – hvert år. Det blir mer enn 2,2 millioner årlige kroner til Eide forlag. Fram til neste gudstjenestereform kan dette koste Den norske kirke 67 millioner kroner – dersom prisene ikke stiger.

Forlaget garanterer at prisen er uforandret ut 2013.

Krever opprydning. – Med utgangspunkt i at vi mener liturgien er kirkens eiendom, vil jeg si at Kirkerådet har fått i stand en dårlig avtale, sier prost Helge S. Gaard.

– Hva mener du kirken skal gjøre? Svelge og betale?

– Jeg mener Kirkerådet må rydde opp, svarer prosten, som tror delegatene på neste kirkemøte vil være overrasket over prisene på den digitale delen av gudstjenestereformen.

– Kanskje de starter en ny liturgireform med en gang, slik at kontrakten må fornyes, humrer han oppgitt.

Les hele saken i papirutgaven. Kjøp den her.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter