Nyheter

Sjøsatte vikingskip under kongelig oppsyn

Saga Oseberg satt på vannet i Tønsberg.

Det gikk ikke helt knirkefritt, men vikingskipet Saga Oseberg kom seg til sutt på vannet da kongeparet overvar sjøsettingen i Tønsberg onsdag.

Men til tross for gode forberedelser og at båtbyggerne jobbet til langt på natt med de siste detaljene, var det en liten – men akk så viktig – detalj som ikke klaffet helt: Tross iherdig hjelp fra havneoppsynets båt, var vikingskipet tilsynelatende ikke til å rikke.

Først da akterenden ble jekket opp noen ekstra hakk, gled hun ut i vannet – og holdt seg flytende.

– Vi har fått et sjødyktig Osebergskip, sa kong Harald i sin tale rett før det grasiøse skipet tok vannet, og han har sine ord i behold.

Lettet og stolt. Det var en synlig stolt skipsbygger Geir Røvik som viste kongeparet rundt på området som har fått navnet Osebergodden. der har han de siste to årene ledet byggingen av kopien av vikingskipet som ble funnet i en gravhaug like utenfor Tønsberg i begynnelsen av forrige århundre.

– Her har vi skapt et vikingeventyr, og når vi har en folkekonge og en folkedronning, er det hyggelig å dele dette folkeprosjektet med dere, sa Røvik da han ønsket kong Harald og dronning Sonja velkommen. Store deler av finansieringen har skjedd gjennom små og store private donasjoner, pluss at folk har kunnet sponse alt fra en nagle i skipet til kister, årer og skjold. På denne måten har flere hundre personer bidratt.

– Suksessen ligger i at det økonomiske løftet er delt med mange, som dermed får et eierforhold til prosjektet, forklarer Røvik til NTB når han kommer til land etter jomfruturen. Flytebrygga har kraftig slagside på grunn av alle gratulanter og skuelystne som presser seg langs skipssiden.

I tillegg til et bredt smil og velfortjent stolthet – over båten og alle som har bygget henne – sier skipsbyggeren at det er annen følelse som dominerer:

– Nå er jeg lettet, sier Røvik, som hadde gruet seg litt til talen og rakk å tenke «fillern» da båten sto bom fast. Men han sier også at jekkene som reddet sjøsettingen, var en del av den opprinnelige planen, men var blitt glemt i siste liten

Arkeologien bekrefter politikken. Før sjøsettingen vandret kong Harald og dronning Sonja langs brygga i Tønsberg i solskinnet. Underveis fikk de blant annet høre et sjømannskor, og onsdagens besøk i Norges eldste by sto så absolutt i sjøfartens tegn.

Som ved de andre stoppen langs vestfoldkysten på denne ukens fylkestur ankom de kongelige gjestene i kongeskipet Norge, fulgt av en imponerende samling små og store følgebåter, alt fra kajakker til seilbåter og flytende familieluksus.

– Det var en stor opplevelse å seile inn til byen i dag – fulgt av alle småbåtene – og se alle menneskene som var møtt fram på bryggen. Du skal komme sjøveien for å skjønne hvor vakkert det er i denne byen og hvor flott Slottsfjellet og resten av byen kneiser over fjorden, sa kongen i sin tale og minnet igjen om at han og Sonja ser på Tønsberg som litt sin egen, med landsted på Tjøme en kort kjøretur utenfor byen.

Han tok også opp byens lange historie, som går helt tilbake til 800-tallet.

Det er lenge siden Tønsbergs politikere, med Snorre som kilde, vedtok at byen ble grunnlagt i 871, sa kongen før han la til at nye arkeologiske funn er i ferd med å bekrefte den allerede vedtatte historien.

– Så da kan vi andre også begynne å tro på det, ikke bare dere som bor her. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter