Nyheter

Sexkjøp i veien for H + KrF

Høyre vil oppheve loven som forbyr kjøp av sex dersom partiet kommer til makta. KrF sier blankt nei.

Dermed er uenighet om forbudet mot kjøp av sex en av sakene de potensielle samarbeidspartiene Høyre og KrF må rydde av veien dersom de skal overta styringen av landet om to år.

– Vi har vært mot loven hele tiden, og det er vi fremdeles. Tiden har vist at loven ikke fungerer etter hensikten. Loven er ment å ramme kundene, men i stedet ser vi at den rammer kvinnene, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl til NTB.

KrFs Øyvind Håbrekke, nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, avviser blankt at partiet kan være med på å avvikle forbudet mot sexkjøp.

– Vi vil ikke bidra til at denne loven reverseres, sier han til NTB.

Historisk. Denne uken ble stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet den første nordmannen som er blitt bøtelagt for sexkjøp i utlandet. I avhør med politiet i Telemark vedgikk Hoksrud straffskyld, samtidig som han i avisintervjuer hevder det var massasje og ikke sex han betalte for i Riga. Lovforbudet mot kjøp av seksuelle tjenester trådte i kraft ved årsskiftet 2009. Loven ble vedtatt mot stemmene til representantene fra Høyre, Frp og Venstre.

Faglige innspill. Dahl, som er leder av justiskomiteen på Stortinget, sier at Høyres motstand mot sexkjøploven bunner i en rekke faglige innspill, blant annet fra de prostituertes interesseorganisasjon.

– Vi hadde et lovverk som fanget opp det nødvendige også tidligere, med forbud mot menneskehandel, hallikvirksomhet, bordeller og utnytting av mindreårige. Slik sexforbud-loven håndheves, rammes kvinnene og ikke kundene. Derfor vil vi satse på andre tiltak, som jobb, utdanning og økt respekt for kvinnene, sier Dahl til NTB.

Avvikling uaktuelt. KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke sier det er uaktuell politikk å myke opp forbudet mot sexkjøp.

– Tvert om. KrF vil fortsette å jobbe mot prostitusjon og menneskehandel. Vi så på det som en viktig seier da denne loven ble vedtatt, og det er ikke aktuelt for oss å bidra til at den reverseres, sier Håbrekke til NTB.

På spørsmål om saken er så viktig at den kan hindre et mulig borgerlig samarbeid, sier Håbrekke at det er et spørsmål det er for tidlig å ha noen mening om.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter