Nyheter

Religiøse lever lenger

Sterkt troende mennesker lever et lenger og sunnere liv enn andre, viser ny undersøkelse.

Religiøse mennesker er lykkeligere, får færre hjertesykdommer og lever lenger enn andre. Det viser en systematisk gjennomgang av 2.500 amerikanske vitenskapelige undersøkelser de siste ti årene. Gjennomgangen er gjort av professor i psykiatri Harold G. Koenig, omtalt som en av verdens ledende forskere innen temaet. Han er grunnlegger av The Center for Spirituality, Theology and Health på Duke University i USA.

Tro gir lykke. Ifølge Koenig viser mye forskning at religiøse mennesker har flere sosiale forbindelser, færre negative følelser og flere positive følelser enn andre.

– Det kan være at religion i seg selv er årsaken til at de har det godt, sier Koenig til Videnskab.dk.

Koenigs studie skiller ikke mellom de som tilhører en etablert religion og de som dyrker en mer alternativ form for spiritualitet. Begge grupper ser ut til å ha fordel av sin sterke tro, som studien betegner under ett som «religion».

Mening. Folk som for eksempel ber daglig og går i kirken minst én gang i uka, ser ut til å leve sunnere, være mindre depressive og dø sjeldnere av hjerte- og karsykdommer enn andre. Koenigs studie viser også at religiøse opplever mer mening og formål med livet enn ikke-troende. De har mer håp, tilgir mer og opplever større takknemlighet og kjærlighet overfor medmennesker.

– Det ser ut til at religion gir folk en grunn til å leve, sier Koenig.

42 av 45 undersøkelser konkluderer med at de mer religiøse opplever større mening og formål med livet enn de mindre religiøse.

Sunt legeme. De fleste religiøse anser også kroppen som sitt tempel. De røyker mindre, drikker mindre, mosjonerer mer og har et bedre immunforsvar. De har også mindre risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, og har mindre stresshormon i blodet.

Religiøse tror som regel på et liv etter døden, og lever samtidig et lenger jordisk liv enn andre. Det viser 55 av 84 av studiene Koenig har gjennomgått.

Man må imidlertid ha i mente at Koenig har gjennomgått undersøkelser utført på befolkningen i USA. Det er ikke sikkert at tro har samme effekt på europeere.

– Ingen kan si at samme konklusjon gjelder i Europa, fordi det er en annen kultur der. I USA er man for eksempel litt underlig om man ikke er religiøs. I Europa er det omvendt, mener Koenig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter