Nyheter

Oppdaget fire korrupsjonssaker

Uærlige partnere antas å ha stukket av med 280.000 av Strømmestiftelsens bistandskroner.

Det viser Strømmestiftelsens årlige korrupsjonsrapport.

De fire sakene som nå er bekreftet og avsluttet fant sted på Sri Lanka og i Sudan i forbindelse med utdannings- og mikrofinansprosjekt som den norske bistandsorganisasjonen driver.

I alle sakene er samarbeidet med de lokale samarbeidspartnerne avsluttet.

– Alvorlig hinder. – Korrupsjon er en av de mest alvorlige hindringene når vi skal bekjempe fattigdom. Derfor kan vi ikke finne oss i at en eneste krone forsvinner i korrupsjon, sier generalsekretær Øyvind Aadland.

Tapene er estimert til 280.000 kroner, og gjelder to tilfeller på Sri Lanka og to i Sudan.

Dette er sakene:

Sri Lanka. En av partnerne i mikrofinansarbeidet på Sri Lanka kunne ikke dokumentere sine utgifter, og Strømmestiftelsen mener det er grunn til å tro at pengene er blitt stjålet. Saken ble oppdaget gjennom rutinekontroller og videre undersøkt. Regionskontoret på Sri Lanka arbeider for øyeblikket med å få tilbake pengene. De ansatte som var involvert i denne saken har forlatt partnerorganisasjonen, og Strømmestiftelsen har avsluttet sitt samarbeid med denne partneren, heter det i korrupsjonsrapporten.

Den andre saken på Sri Lanka gjaldt mistanke om underslag hos en partner som implementerte utdanning og mikrofinansprosjekt. Dette er ikke blitt bevist, men Strømmestiftelsen har utfaset sitt samarbeid med partneren.

Sudan. En regnskapsfører i et av utdanning/mikrofinansprosjektene i Sudan misbrukte midler. Saken er grundig undersøkt av revisorer, beløpet er betalt tilbake, og Strømmestiftelsen har avsluttet samarbeidet med partneren.

Den andre saken gjaldt en regnskapsfører ved et utdanningsprosjekt som misbrukte Strømmestiftelsens midler, og forlot prosjektet med all dokumentasjon og regnskapsbilag. Prosjektet er lokalisert i et utilgjengelig område, og undersøkelser er vanskelig. Størrelsen på det tapte beløpet er vanskelig å stadfeste, fordi alle regnskapsbilag mangler. Strømmestiftelsen har avsluttet alt samarbeid med denne partneren.

Åpenhet. De senere årene har et knippe organisasjoner begynt å utarbeide årlige korrupsjonsrapporter, og Strømmestiftelsen er en av disse.

– Vi ønsker å spille med åpne kort ovenfor giverne våre, sier Aadland.

I rapporten fremgår det imidlertid ingen navn. Det er derfor ukjent for offentligheten nøyaktig hvilke partnere som anklages for korrupsjon.

– Hvordan kan andre donorer da unngå å havne i samme situasjon?

– Når vi innleder samarbeid, må partneren slutte seg til vår antikorrupsjonsstrategi. Denne innebærer at vi har rett til å formidle dette videre til andre. Så hvis det blir nødvendig, vil vi advare andre mot disse partnerne.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter