Nyheter

Nyskilte mangler hjelp – tyr til sykmelding

– For meg var sykmelding det eneste rette, sier SV-politiker etter skilsmissen. – Flere nyskilte burde fått hjelp, sier leder av Foreningen 2 foreldre.

I 2012 valgte i underkant av 10.000 gifte par å gå fra hverandre.

– For mange kan et samlivsbrudd oppleves som et personlig nederlag. For meg var sykmelding det eneste riktige, sier SV-politiker og stortingsrepresentant Karin Andersen.

Tidligere denne uka meldte NRK at annenhver sykemeldte ikke er syk i medisinsk forstand, men av såkalte sosiale årsaker. I går uttalte SV-politikeren til samme kanal at hun selv måtte ta en «time-out, en sykmelding på to uker» da hun ble skilt.

Mange sykmeldinger kunne vært unngått hvis myndighetene hadde bedre hjelpetiltak, mener flere organisasjoner.

– Vi har hatt en økning i antall samlivsbrudd de siste årene, men det har ikke skjedd noe som helst for å hjelpe dem som opplever det, sier Roger Sollied Johansen, leder i Foreningen 2 foreldre.

Han møter motstand fra Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde.

– Vi må ikke formalisere alle hendelser i livet med ulike hjelpetiltak. Jeg er tilhenger av å løse livets problemer enklest mulig, sier han.

Noen å snakke med. Andersen i SV mener det er på tide at samfunnet anerkjenner at kriser tar tid.

– Alt kan ikke løses med en pille eller to. En skillsmisse innebærer ofte økt konfliktnivå, og for mange kunne det vært godt å ha noen å prate med. Lege, psykolog, helsesøster eller familievernkontor bør stå klare til å hjelpe mennesker som opplever samlivsbrudd, sier hun.

– Hva slags problemer kan det løse?

– Får man god hjelp, så blir man ikke syk av en skilsmisse. Samtidig må vi anerkjenne at vi alle er hele mennesker. Vi kan ikke være én person på jobb og en annen person hjemme. Når vinden blåser kaldt, trenger man en «time out».

Andersen er tydelig på at to uker sykmelding var nødvendig for ikke å pådra seg ytterligere sykdom i hennes tilfelle.

– På den tiden jobbet jeg i en barnehage, og jeg var ikke i stand til å gjøre jobben min skikkelig etter skilsmissen. Jeg hadde mer enn nok med meg selv og mine egne barn. Det har gått bra med meg i ettertid, men en av grunnene er kanskje at jeg stoppet opp og tok meg tid til å få hodet over vannet.

Må tilrettelegge. Informasjonsansvarlig Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen er tydelig på at mange sykmeldinger fra nyskilte kunne vært unngått.

– Dette er en sammensatt problemstilling. Høyt konfliktnivå kan ofte føre til at man ikke klarer å gjennomføre arbeidsdagen. Derfor vet vi at dersom vi klarer å hjelpe foreldre til å dempe konflikten og tilrettelegge for å lette på problemene som oppstår, vil mange slippe å sykemelde seg, sier han.

Sollied Johansen i Foreningen 2 foreldre er enig:

– Veldig mange av våre medlemmer har oppgitt at de blir sykmeldt etter et samlivsbrudd. Det viktigste av alt er at arbeidsgivere legger til rette for fleksibilitet i jobben. Det er ikke sikkert at sykmelding er det beste for en nyskilt. Kanskje man bør få hjelp til å finne gode løsninger i stedet, spør han.

Vil ikke stakkarsliggjøres. Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) er «veldig skeptisk til at det offentlige skal ta ansvar for alt mulig rart».

– Hvilke behov man har er helt individuelt. Det skjer mye traumatisk i et menneskeliv. I de fleste slike situasjoner er det best å søke seg velferdspermisjon, ikke sykmelding, sier han.

– To foreninger som jobber med mennesker i samlivsbrudd mener at det bør gjøres flere tiltak for å møte mennesker i samlivsbrudd?

– Det overrasker meg ikke, det er som å spørre LO om de vil ha høyere lønn. Jeg vil ikke stakkarsliggjøre oss mer. Livet er utfordrende, men alternativet er verre, sier Tybring-Gjedde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter