Nyheter

KrF-utvalg vil fjerne bekjennelsesparagrafen

KrFs strategiutvalg har bestemt seg: Kravet om at tillitsvalgte skal være bekjennende kristne må bort.

Den er omtalt som limet som binder Kristelig Folkeparti sammen. Likevel går et enstemmig strategiutvalg på åtte personer inn for å fjerne bekjennelsesparagrafen. Strategiutvalgets leder Dagrun Eriksen mener den ikke fungerer godt nok.

– Vi må lage noe tryggere og sterke enn dagens ordning. For meg er bekjennelsesparagrafen et veldig diffust lim, sier Eriksen. Hun mener tillitsvalgte i fremtiden bør forplikte seg på formål fremfor tro.

– Det vi vet er at en bekjennende kristen ikke automatisk gir en KrF-er. Det er formålet vi må være forpliktet på, menneskeverdet, forvalteransvaret og nestekjærligheten, sier sørlendingen.

K-en. Strategiutvalget vil først i oktober legge frem sin endelige rapport. Leder Dagrun Eriksen velger likevel allerede nå å lette på sløret i forhold til utvalgets konklusjon om bekjennelsesparagrafen. Foruten at kravet til kristen tro foreslås fjernet, går utvalget inn for å styrke den eksisterende formålsparagrafen. KrFs nestleder avviser at de nå svekker partiets kristne profil.

– Jeg opplever ikke det slik. Vår hensikt har vært å definere oppdraget vårt på en tydeligere måte enn det en bekjennelsesparagraf gjør, sier Eriksen.

Mens utvalget enstemmig går inn for å fjerne bekjennelsesparagrafen, har de ikke klart å samle seg om et felles forslag til ny formålsparagraf. I stedet lanseres to alternativer. Begge er tydelig på at KrFs verdigrunnlag er hentet fra Bibelen, samt at formålet er å fremme en politikk bygget på menneskeverdet, nestekjærligheten og forvalteransvaret.

– Jeg mener vi tydeliggjør K-en mer enn før med dette forslaget, sier Eriksen.

LES MER: Kompromiss i Oslo KrF om bekjennelsesparagrafen

Vestlandet. Strategiutvalgets konklusjon kommer garantert til å falle mange i partiet tungt for brystet. Vårt Land skrev 21. mai at fylkene Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal alle har sagt nei til å fjerne bekjennelsesparagrafen.

– Dette er sterke signaler. En sjettedel av KrFs medlemmer er fra Rogaland. Jeg håper partiet har vett nok til å høre på oss, uttalte Olaug Bollestad, fylkesleder i Rogaland, bryskt til Vårt Land den gang.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener Vestlandet og Sørlandet er langt mer delt i denne saken enn hva som har kommet frem.

– Gjennom alle lytteprosessene vi har hatt i partiet har vi sett at det er en mye større andel som ønsker å endre paragrafen enn vi trodde da vi startet. Men denne saken har alltid vært behandlet som en stilltiende ikke-sak i KrF. En har bare antatt at et flertall vil beholde paragrafen. Jeg har derimot godt tro på at vi skal lykkes med å få tilslutning for å dette forslaget, sier Eriksen.

LES MER: Åpner for å fjerne kristen-krav

Muslimer. – Betyr dette at det er fritt frem for muslimer å få tillitsverv i partiet?

– Vi har funnet ut at i stedet for at vi skal vurdere om folk er gode nok, så sier vi at nå lager vi et prosjekt. Det prosjektet er tydelig forankret i vår tradisjon. Vi er blant annet tydelig på at det er Bibelen som skal være vår inspirasjon. Ønsker andre troende å være med og jobbe for det, så ønsker vi at de skal være velkommen i partiet.

– Kritikere har pekt på at KrF driver med selvplaging når de tar opp denne saken, da mange velgere ikke er klar over at KrF har en bekjennelsesparagraf?

– Jeg tror ikke vi får noen umiddelbar velgereffekt. Men denne saken er et viktig symbol i forhold til terskelen inn til KrF. Jeg har tro på at dette vil gi oss et prosjekt som flere vil være med på.

Endring av bekjennelsesparagrafen krever to tredjedels tilslutning på landsmøtet. Saken må også behandles på minst to landsmøter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter