Nyheter

KrF har fått topunktsavtale om samvittighet

Dette har KrF fått: Løsning for leger som ikke vil henvise til abort og sikring av samvittighetsfrihet generelt.

Etter måneder med hardkjør mot helseminister Bent Høies (H) reservasjonsforslag for fastleger, lettet Høie fredag litt på sløret og slo fast at det ikke blir noen reservasjonsmulighet for fastleger som ikke vil henvise til abort.

Den nye løsningen blir presentert om kort tid når endelige detaljer er på plass. Høie har helt siden januar hatt møter med KrF for å løse reservasjonsstriden som har rast siden i flere år.

To punkt. I samtaler med Vårt Land fredag kunne KrFs helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad forteller at avtalen inneholder to viktige punkter for KrF.

Hun presiserer at ingen leger heretter skal tvinges til å handle mot sin samvittighet i spørsmål om liv og død. I løsningen som nå kommer vil det derfor være to punkter som blir viktige. Et punkt som konkret omhandler en løsning for leger som ikke vil henvise til abort, og et punkt som sikrer samvittighetsfrihet generelt.

– For KrF har det vært viktig å knesette et prinsipp om samvittighetsfrihet, sier Bollestad.

Fremtidige utfordringer. For KrF har ikke vært reservasjon vært målet i seg selv, men en løsning som også kan overleve fremtidige regjeringsskifter.

– Dette er hovedpoenget for KrF: At vi klarer å løfte samvittighet som et eget prinsipp i et liberalt demokrati. At det er rom for mindretallsmeninger er ufattelig viktig, sier Bollestad.

Hun mener den medisinske utviklingen gjør et slikt prinsipp ekstra nødvendig.

– Den teknologiske utviklingen går i en rasende fart. Om få år kan vi få helt andre spørsmål knyttet til liv og død enn det vi har i dag. Det er så mange ting som er teknisk mulig, men som vi ikke kan si at alle skal mene er etisk riktig, sier Bollestad.

Eksempler på dette kan være aktiv dødshjelp og potensielle bioteknologiske muligheter i fremtiden.

– Den dagen du kan lage et barn i en kunstig livmor, hva da, spør Bollestad. Eller den dagen man klarer å lage kunstige organer. Da blir spørsmålet: Hvor går de etiske grensene, sier hun og fortsetter:

– Dette utfordrer også KrF, for det må gis rom for samvittighet også for dem som mener noe annet enn oss.

Mange møter. Selv om ikke alle detaljene i avtalen er på plass er KrF foreløpig fornøyd med resultatet. Bollestad skryter også over samarbeidet mellom KrF og helseministeren.

– Vi har hatt god dialog med Høie helt siden reservasjonsordningen ble sendt ut på høring, sier Bollestad.

Siden januar har hun og Høie hatt flere møter for å finne en løsning både regjeringen og KrF kan leve med. Også statsminister Erna Solberg (H), KrF-leder Knut Arild Hareide og Legeforeningen har vært med i prosessen.

Håper på spiralnekt. En av KrF-ere som har fulgt saken ekstra tett er fastlege og fylkesleder i Telemark-KrF, Dag Sele.

– Jeg synes det er bra at KrF er pragmatisk med tanke på virkemidlene, men samtidig holder fast ved prinsippet om samvittighetsfrihet, sier Sele som reserverer seg mot å sette inn spiral.

Han er for tiden involvert i en tilsynssak hos Helsetilsynet på grunn av reservasjon. Sele vil ikke spekulere i hva som ligger i løsningen som nå er på trappene.

– Jeg har stor tillit til at de vil finne en løsning der fastleger slipper å handle på tvers av sin samvittighet, sier Sele.

– Betyr det at du kan fortsette ikke å sette inn spiral?

– Jeg håper det, men det må vi se når avtalen kommer og Helsetilsynet har konkludert i tilsynssaken, sier Sele.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter