Nyheter

Krever at Stoltenberg taler barnas sak i Burma

Statsminsteren besøker landet i dag.

Yangon: Burmas behov for utenlandske investeringer er et hett tema når statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer til landet lørdag. Men han bør ikke glemme barnas sak, oppfordrer Redd Barna.

Barnesoldater er et stort problem i landet, som gjennom flere tiår var ledet av en hardhendt militærjunta.

«Trenger barneombud.» Redd Barna vil at Stoltenberg ber om større åpenhet når det gjelder demobilisering og reintegrering av barnesoldater. Han bør også drøfte muligheten for å opprette et barneombud eller et eget departement som tar seg av barnas sak, fremholder organisasjonen på sine nettsider.

– Vi vet at barn ikke frivillig rekrutterer seg til militæret. De blir ofte lurt til å forlate hjemmene sine med løfter om gode jobber, for så å bli rekruttert til militære styrker, sier Vidar Strøm, Redd Barnas norske beredskapsarbeider i Myanmar.

Redd Barna har i forbindelse med besøket skrevet brev til Stoltenberg der de også ber om at Norge gir støtte til at ungdom får delta aktivt i fredsprosesser.

Nytt norsk kontor. Stoltenberg ankommer Burma lørdag og skal under besøket møte både president Thein Sein og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Søndag åpner han et ambassadekontor i landets største by Yangon sammen med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Etter hvert håper Norge og Danmark også å få et finsk og svensk kontor i bygningen, ifølge Statsministerens kontor.

Investeringslov. Fredag signerte president Thein Sein en ny lov som klargjør rammebetingelsene for utenlandske selskaper som vil investere i landet.

Ifølge Reuters er loven sterkt forsinket på grunn av tautrekking mellom ulike grupperinger i landet. Ikke minst har Burma egne eliter, som har monopol på mye av næringsvirksomheten, fryktet at de vil tape på loven.

Suu Kyi har tidligere uttalt at Burma sårt trenger utenlandske investeringer og økonomisk utvikling. Men det er også frykt for at utviklingen kun vil komme de rike til gode. 70 prosent av Burmas befolkning er bønder, og flere landsbyer har allerede opplevd at jord er blitt konfiskert fordi den skal brukes til større investeringer og prosjekter.

Burma har siden mars 2011 hatt en sivil regjering. Mange store selskaper har ventet med å investere i landet i påvente av den nye loven.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter