Politikk

Knuste Bortens ultralyd-grep

Sp ville ikke krangle om nestlederens abort-resolusjon.

Partiets nye nestleder ledet resolusjonskomiteen og bidro nesten til at ultralyddebatten inntok Sp for fullt. Det ville andre partitopper for all del unngå.

Et forslag fra Ola Borten Moe og flertallet i resolusjonskomiteen om å åpne for obligatorisk tilbud om ultralyd i 12. uke ble formelig knust av partiets landsmøte.

– Denne saken bør ikke på dagsorden, ja det kler oss faktisk ganske dårlig, advarte statssekretær Dagfinn Sundsbø.

LES MER: Sp-velgere vil heller ha Borten Moe enn Navarsete

Fryktet utmeldelser. Taler etter taler fryktet at spørsmålet kunne splitte partiet. De ønsket å parkere hele ultralydstriden ved å sende hele pakken over til sentralstyret.

– Det er feil å ta opp saken nå. For det er jo nå kunnskapsinnhenting om emnet pågår, sa helsetalskvinne Kjersti Toppe.

– Et vedtak om ultralyd vil føre til sinne. For oss er det aldri noen vinnersak, det ender med utmeldelser, sa Østfold-leder Anne-Kari Holm.

LES MER: Flertall vil ha tidlig ultralyd

Snakke-drama. Parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum ba partiet heller vedta uttalelser om samhandlingsreformen. Den kjøpte landsmøtet.

Det litt overraskende forslaget fra resolusjonskomiteen ble offentlig like før møteslutt første møtedag. Da startet summingen i korridorene.

Sukret sak. Sentrale Sp-topper mente resolusjonen var utformet på en «gi-og-ta-måte»: Den var sukret med restriktive tiltak – men åpningen for obligatorisk ultralyd ved 12. uke var med på kjøpet.

Før den avgjørende debatten om saken skulle behandles, sa topper i partiet åpent til Vårt Land at opprivende runder om sorteringssamfunn skulle unngås nå. Grepet: Få salen med på utsettelse.

LES MER: Downs-fødslar meir enn halvert med tidleg ultralyd

Godtar tapet. Det ble resultatet, og Ola Borten Moe godtar «tapet».

– Dette er en sak som mange mener mye om. Det er ikke sånn at partiet synes saken er uviktig, men det som skjedde var at man ønsket mer tid på å bestemme seg.

– Var det feil av deg å drive frem ultralyd som profileringssak?

– Nei, det er riktig å bidra til politiske prosesser for gode resultater. Som leder i resolusjonskomiteen har jeg hatt et svært avslappet forhold til om den ble vedtatt eller ei.

DEBATT: Følg debatten om tidlig ultraly på verdidebatt.no.

Abort-innstramming. Borten Moe ønsket ikke bare å åpne for ultralyd-tilbud. Resolusjonsforslaget bød også på en rekke abortforebyggende tiltak, som Sp knapt har diskutert åpent de siste årene.

Blant annet ønsket nestlederen og en samlet komité å innføre markant bedre støtteordninger for unge mødre som vil bære frem barnet sitt. Utkastet «Færre aborter, tryggere svangerskap» ba om utredning av å droppe hele engangsstønaden ved fødsel. Erstatningen skulle være en slags minstepensjon for den fødende.

Fødselspenger. Denne typen tiltak har KrF vært ganske alene om å ta opp de siste årene. Dessuten ville Borten Moe og co. å demme opp på en annen front:

– Sps landsmøte vil på det sterkeste advare mot forslaget om å utvide retten til selvbestemt abort fra uke 12 til uke 16, het det i utkastet.

LES MER: Marte med Downs: – Har ikke jeg rett til å leve?

Vippemakt. Borten Moe sier:

– Alle disse spørsmålene, ikke bare ultralyd, er nå reist i Sp. Og et er viktig i seg selv.

Stemningen i Sps landsmøtesal var opplagt restriktiv til utvidelse av ultralydtilbudet. Men hadde forslaget blitt vedtatt, hadde Sp vippet vektskåla innad i regjeringen også. Ap hadde da fått en støttepartner til å innføre tidlig ultralyd.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk