Politikk

Fedre ønsker ikke pappaperm

Ni av ti fedre tar ut pappaperm. Likevel er over 50 prosent negative til ordningen.

Før helgen la Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) frem en Stortingsmelding om likestilling. Hun mener fedrekvoten har bidratt sterkt til likestillingen i Norge. Fra 1. juli utvides kvoten som er forbeholdt far fra 12 til 14 uker.

Spørreundersøkelse. Samtidig viser en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Foreldre.no i mai at over 50 prosent av menn som har vært i pappaperm er negative til ordringen.

– Hvorfor tror du så mange er negative, Thorkildsen?

– Min erfaring er at menn som er skeptiske til fedrekvoten tror deling av foreldrepermisjonen ordner seg uansett. De har ikke alltid innsikt i hvordan fedrekvoten oppstod. Før denne ble obligatorisk tok bare to til tre prosent ut pappaperm, mens tallet i dag er over 90 prosent.

I undersøkelsen er hele 43 prosent «helt enig» i utsagnet: «Jeg synes ikke det bør være fedrekvote i det hele tatt». I tillegg er 13 prosent negative til utvidelsen, ifølge Foreldre.no.

Svarene er gitt av et landsrepresentativt utvalg av fedre, 326 stykker, som har vært i pappaperm de siste fem årene.

Høyre vil fjerne. Familiepolitisk talsperson i Høyre, Linda Hofstad Helleland, synes det er bra at fedre tar ut pappaperm, men mener det må være opp til hver enkelt familie å bestemme hvordan man skal dele foreldrepermisjonen mellom foreldrene.

– For oss handler foreldrepermisjon om å ta vare på barna. Det skal ikke være et verktøy for likestilling. Vi ønsker mer valgfrihet og mindre detaljstyring.

– Men har ikke fedrekvoten bidratt til mer likestilling i Norge?

– Jo, derfor har vi tidligere stemt for utvidelsen av fedrekvoten. For femten år siden var det viktig med en slik kvote, men nå må vi stoppe opp og spørre om vi fortsatt trenger en slik lovregulering. Vi tror familiene er annerledes innrettet i dag og at vi ikke lenger trenger en slik kvote, sier Helleland.

Hun kan derfor garantere at Høyre vil gjøre sitt for at delingen av foreldrepermisjonen blir valgfri hvis partiet kommer til makten etter valget.

– Risikerer tilbakeskritt. Thorkildsen mener andre undersøkelser som tidligere er utført, viser en veldig høy oppslutning om fedrekvoten. Hun tror at Norge blir satt tilbake i tid hvis ordningen fjernes.

– Jeg kommer til å kjempe hardt for at denne utviklingen vi nå har fortsetter. I dag ansees menn som naturlige omsorgspersoner for sine barn, mens kvinner ansees som naturlige arbeidstakere, og slipper mye av den diskrimineringen de før var utsatt for, sier Thorkildsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk