Nyheter

– Ettåringene blir utslitt i barnehagen

Ny norsk studie: Unormalt høyt stressnivå.

Det er stressende og utmattende for de minste barna å være i barnehagen på full tid, viser en ny norsk studie.

– Nå må de emosjonelle behovene til småbarna prioriteres i barnehagesatsingen, sier forsker May Britt Drugli til Adresseavisen.

LES OGSÅ: – Barnehage et gigantisk sosialt eksperiment

Unormalt stress. Barn under to år har et unormalt høyt stressnivå når de er i barnehagen, viser målinger av nivået på stresshormonet kortisol i barnas kropp. Det normale er at kortisolnivået er på sitt høyeste når man står opp om morgenen. Deretter faller det utover dagen mot det laveste rett før man legger seg. Hos ettåringene er nivået jevnt høyt gjennom hele dagen, viser forskning analysert av May Britt Drugli i hennes nye bok «Liten i barnehagen».

Drugli er førsteamanuensis ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Midt-Norge ved NTNU.

Påvirkes. Drugli har gjennomført en studie blant 41 foreldre og 35 barnehageansatte fra Trondheim om hvordan de minste barna påvirkes av å være heltid i barnehagen. Halvparten av foreldrene oppgir at barna deres er «svært slitne» etter en dag i barnehagen. På slutten av uka er barna ekstra slitne.

– Det er fryktelig krevende for et lite barn å være en hel dag i barnehagen. Særlig belastende for dem er høyt tempo, høyt lydnivå, store grupper og det å oppleve situasjoner der de ikke blir trøstet slik de trenger, sier forskeren.

Nesten 80 prosent av alle norske barn mellom ett og to år går i barnehage.

– Jeg ønsker ikke å gi foreldre dårlig samvittighet. Spørsmålet er ikke om vi skal ha barnehager for de minste, men hvordan vi skal sørge for at tilbudet blir godt nok for dem, sier forskeren.

Slitne og stresset. Forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund sier at det ikke er noe nytt at små barn kan bli både slitne og stresset av lange dager i barnehagen.

– Dette har vi erfart både som foreldre, men også som barnehage-eiere. Det er behov for å tenke nytt. Men da må vi kunne tenk nytt innenfor hele feltet når det gjelder små barns hverdag og ikke bare ta utgangspunkt at det er en modell som er veien til å lykkes. Vi må gi foreldre valgfrihet og mulighet til ulike valg for sine små barn. Vi må uttrykke tro på at foreldre er bra for barn og duger som oppdragere. Det har vi de siste årene sett og hørt alt for lite til. Det er mulig at funnene i dagens publiserte undersøkelse var overraskende for regjeringen og en del politikere. For oss var det derimot en stadfestelse av noe vi har hevdet lenge, sier Rusdal.

Kontantstøtte. Hun sier at ikke alle har økonomisk mulighet til å velge annet enn at begge foreldre er i full jobb. Da blir det full tid i barnehage for små barn hverdagen.

– Mange fikser dette greit og der er nok ikke problemet størst. De som gjerne skulle ha vært noe mer hjemme med eget barn – enten det er far eller mor – kan slite mer. Det å føle at man går på akkord med det som kunne være det optimale i barns hverdag og oppvekst. Slike forhold kan skape stress og en tyngre hverdag. For disse kan blant annet kontantstøtte være noe. Men slik dagens politiske holdning er – vil stadig flere politikere ta fra småbarnsforeldre kontantstøtte, sier Rusdal.

Borte. Hun sier at dessuten har tilskuddsordninger for barnehagedrift medført de siste årene at korttids- og halvdagsbarnehager nesten ikke finnes lenger.

– Denne barnehagetypen kunne dekket noe av behovet, sier Rusdal i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter