Verdidebatt

Desmond Tutu forsvarer aktiv dødshjelp

Den tidligere erkebiskopen kaster en brannfakkel inn i dødshjelp-debatten. Tutu kaller behandlingen av Nelson Mandela for skammelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Jeg har brukt livet til å jobbe for verdighet for de levende. Nå vil jeg bruke hodet mitt på saken om verdighet for de døende, skriver Desmond Tutu i et innlegg i den britiske The Observer.

Nobelprisvinneren kaster nå en brannfakkel inn i debatten om aktiv dødshjelp ved ta til orde for å legalisere aktiv dødshjelp.

– Jeg har respekt for livets hellighet – men ikke til enhver kostnad, skriver Tutu, som er tidligere erkebiskopen i Cape Town.

Pengebruk. Tutu ble verdenskjent under kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Han mener også denne saken berører ressursfordeling.

– Å dø er en del av livet. Vi må dø. Jorden klarer ikke å holde oppe både oss og millioner av mennesker som kom før oss. Vi må gi plass til de som skal bli født. Og siden å dø er del av livet, burde det ikke være et tabu å snakke om det. Folk burde dø en anstendig død, skriver han.

Maskiner for å puste. Pengene må brukes på unge og levende fremfor døde og dødssyke, mener Tutu og kritiserer derfor både dyre begravelser og livsforlengende behandling.

– Når du trenger maskiner for å hjelpe deg med å puste, må du spørre etter hvilken livskvalitet som oppleves, og hvordan pengene brukes. Dette kan være hardt for noen å tenke over. Men hvorfor forlenges et liv som er i ferd med å ta slutt? Hvorfor brukes penger på denne måten? Det kunne vært brukt bedre på en mor som gir liv til et barn, eller en organtransplantasjon som et ungt menneske trenger. Penger burde brukes på de som er i begynnelsen av livet eller i dets fulle blomstring, skriver Tutu.

– Skammelig behandling av Mandela. I artikkelen nevner han Nelson Mandela, som i flere år lå på sotteseng.

– Det som ble gjort mot Madiba (Nelson Mandela red. anm.) var skammelig skriver Tutu.

Han viser til en gang da Mandela ble vist på TV sammen med president Jacob Zuma og Cyril Ramphosa.

– Du kunne se at Madiba ikke var helt der. Han snakket ikke. Han hadde ikke kontakt. Min venn var ikke lenger seg selv. Dette var en krenkelse av hans verdighet, skriver Tutu.

– Verdighet. Tutu mener det er viktig å finne riktige ord for å snakke om aktiv dødshjelp. Han sier ord som eutanisi og selvmord er negativt ladet, og ikke dekker det som er ønsket til den som ber om hjelp til å dø: verdighet og selvbestemmelse.

Her viser han til et kjent dødsfall i Sør-Afrika: Craig Schonegevel som etter å ha kjempet mot nevrofibromatose i 28 år tok selvmord ved hjelp av sovepiller og ved å knytte to plastikkposer rundt hodet. Foreldrene fant ham død neste morgen.

– Craig ville avsluttet livet lovlig, lyttende til favorittmusikken og omfavnet av hans elskede foreldre. Vårt lovsystem nektet ham og hans familie denne verdigheten, skriver Tutu.

Lovforslag. Tutu vil ha endringer i lovverket. Det er dette som kan skje i Storbritannia. Et forslag om å endre loven om aktiv dødshjelp er lagt frem av Lord Falconer i Overhuset. Han er tidligere Rikskansler i Storbritannia, som er et en av de høyeste posisjonene i regjeringen.

Forslaget innebærer dette:

• Mentalt friske mennesker over 18 år, og som har mindre enn seks måneder igjen å leve, skal kunne få hjelp til å avslutte eget liv.

• Den dødssyke skal undertegne en erklæring om at han ønsker å benytte denne retten. Et vitne og to leger må være tilstede og signere erklæringen. De to legene kan ikke være slektninger, partnere eller kolleger ved samme legekontor eller klinikk.

• Først etter 14 dager kan personen få utlevert medisiner til å dø. Hvis personen imidlertid ventes å ha mindre enn en måned igjen å dø, kan tiden kortes ned til seks dager.

Forslaget tar også hvordan medisinene skal gis ut, og hvordan personer skal få hjelp til å innta dem hvis han/hun har nedsatt førlighet.

Les hele forslaget her.

Debatten om det finner sted førstkommende fredag.

Full kirkestrid. Sist uke fikk lord Falconer oppsiktsvekkende støtte fra den tidligere erkebiskopen i Canterbury, Lord George Carey, forsvarte det.

Erkebiskopen av Canterbury regnes som den øverste lederen i Den anglikanske kirke både i England og andre steder. Carey var regnet som en konservativ kirkeleder. Men nå har han snudd i spørsmålet om aktiv dødshjelp.

– I dag møter vi et forferdelig paradoks, skrev han i Daily Mail. Med det mente han at kirken, ved å holde seg strengt til en lære om at livet er hellig, risikerte å promotere angst og lidelse.

– Det er ikke noe anti-kristent ved å omfavne forslaget fra Lord Falconer, skrev den tidligere kirkelederen.

Dagens erkebiskop av Canterbury tok raskt til motmæle. I en artikkel i The Times kalte Justin Welby, forslaget for «feilslått og farlig».

Welby skrev at dette kunne legge press på sårbare mennesker, som ville avslutte livet i frykt for å være en byrde. Welby omtalte lovforslaget som et damoklessverd, altså en truende fare som ville henge over hodet eldre mennesker.

Diskutér saken på Verdidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt