Svenskenes åndelige festning
Prester og kirkepolitikere krysser grensen for å forsøke å finne en vei fremover for Den norske kirke. Bak trykke murer i den lille byen Sigtuna møter de 100 år gamle tanker om hva en folkekirke bør være.
– Vi trenger steder der de store, sentrale spørsmålene i samfunnet kan luftes. Det behøvde vi for 100 år siden, og det behøver vi nå. Kirkens store utfordring i dag er å være en relevant arena for slik kommunikasjon, mener Alf Linderman.
Han er religionssosiolog og direktør ved Sigtunastiftelsen i Sverige, en over hundre år selvstendig, kristen stiftelse der dialog alltid har stått i sentrum. Denne uka i starten av september, er det norske kirkerådet samlet på stiftelsens eiendom, blant annet for å diskutere den norske folkekirkens største utfordringer.
Det gjennomgående spørsmålet, både i Sverige og Norge som så mange andre steder, er hva slags plass kirken og kristendommen skal ha i et moderne samfunn som tilsynelatende ikke behøver et åndelig perspektiv på tilværelsen. Når kun fem prosent av Sveriges befolkning synes kirken setter ord på noe som er viktig for dem, kan man fortsette å klamre seg til ideen om at kristendommen er relevant for mennesker i 2018?
Bestill abonnement her
KJØP