Be Yourself var budskapet til Barbie-produsenten Mattel da de presenterte forventninger om høyere omsetning for de populære dukkene. – Noen ganger blir språket verktøy for løgnen, mener Silje Kvamme Bjørndal.
Språkets sannhet
Noen ganger hjelper språket oss til
å erkjenne mer av virkeligheten,
andre ganger uttrykker språket usannheter som forvirrer oss.
Hvordan kan vi bedre forstå
språkets rolle og sannhet?
Vårt Land har skrevet om patriarkalske og religiøse tradisjoner som motarbeider likestillingen mellom kjønnene. Samtidig har Stortinget vedtatt loven om endring av juridisk kjønn.
For en tid tilbake ble det stor ståhei verden over da en svart kvinne ble avslørt som hvit. Hun hadde utgitt seg for å være den hun følte at hun var, og det var svart. Et sentralt argument som ble fremmet av kritikerne var at denne kvinnen påberopte seg en arv og identitet som andre hadde stått i og kjempet for, men som hun urettmessig hadde tilrøvet seg. For andre igjen ble hun ikke mer enn en underholdende kuriositet.
Det er selvsagt ikke sakssvarende å fullt ut sidestille dette med juridisk endring av kjønn. Det finnes likevel noe meget interessant i det disse situasjonene har til felles – nemlig språkets betydning.
Bestill abonnement her
KJØP