– Etter natten fyller lyset hagen

Hvert år oppdager Silje Kvamme Bjørndal nye karakterer hun kan identifisere seg med i påskefortellingen. Påskemorgen beveger henne alltid.

Min tro

Etter flere mørke dager med sorg og fortvilelse, er det morgen. Maria leter etter Jesus, som er borte fra graven. Så står han der plutselig, rett foran henne.

– Jeg blir alltid beveget av fortellingen fra gravhagen, sier KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal.

Ikke bare er Jesus oppstanden. I møtet med Maria er han også nær.

– Han er ikke bare en livskraft ute i kosmos, men han kjenner Maria og de snakker sammen. Det møtet er noe av det vakreste i påskefortellingen, sier Kvamme Bjørndal.

Oppdager nye skikkelser

Påskefortellingen kommer igjen hvert år, selv om både vi og verden er annerledes. Silje Kvamme Bjørndal oppdager alltid nye skikkelser hun kan identifisere seg med.

– Det ene året er vi kanskje Peter, med tvilen og fornektelsen. I år har jeg tenkt mye på Maria, Jesu mor. Det kan være en lang påskemeditasjon i seg selv å tenke på henne som følger sønnen sin fra den voldsomme hyllesten på palmesøndag til fortvilelsen og hjelpeløsheten langfredag.

Fortellingens kraft

At fortellingene handler om mennesker med begrensninger, smerte og utfordringer, er noe av kraften i påsken, mener Kvamme Bjørndal.

– Hvis avstanden til min verden var for stor, hadde den kristne troen også blitt livsfjern. Jesus møtte levd liv. Da kan vi hvile i at han også møter oss i våre levde liv, sier hun.

Mange har påpekt at mennesker finner identitet, sammenheng og retning i fortellinger.

– Det finnes mange nydelige fortellinger som kan røre ved oss og gi håp. Men kirkens påstand er at Bibelen bærer med seg sannhet. Hvis håpet kirken snakker om skal være verdt å klamre seg til, må det være fordi Jesus stod opp igjen, sier Kvamme Bjørndal.

– Finnes lys på andre siden

«Inn i natten. Gjennom døden. Bakom demrer morgenrøden», sier en av Ibsens karakterer i dramaet Brandt. Dette setter ord på scenen som utspiller seg påskemorgen, når «lyset fyller haven».

– Fortellingen sier meg at det kommer en morgen etter natten. På den andre siden av mørket finnes lys, avslutter Kvamme Bjørndal.

LES FLERE PÅSKEINTERVJUER HER:

Påsken handler om håp mot alt håp, sier teologiprofessor Werner Jeanrond

Arne Viste kjenner på sin egen dødsangst i påskefortellingen.

Kjell Ingolf Ropstad håper han hadde båret korset for Jesus

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Min tro