Når glassene er fylt opp og lokket skrudd til, skal de settes opp ned for avkjøling.
Når glassene er fylt opp og lokket skrudd til, skal de settes opp ned for avkjøling.
En tegning av Nicolas Appert, franskmannen som forsto at hermetisering var tingen for å unngå hungersnød.
En tegning av Nicolas Appert, franskmannen som forsto at hermetisering var tingen for å unngå hungersnød.
Nicolas Apperts hermetiseringsmetode revolusjonerte matlagring i Europa. I Norge vokste det frem en stor hermetikkindustri og hermetikk ble en av våre store eksportvarer.
Nicolas Apperts hermetiseringsmetode revolusjonerte matlagring i Europa. I Norge vokste det frem en stor hermetikkindustri og hermetikk ble en av våre store eksportvarer.
«Can all you can», eller «Can for victory» sto det på store plakater sendt ut fra amerikanske myndigheter under 2. verdenskrig.
«Can all you can», eller «Can for victory» sto det på store plakater sendt ut fra amerikanske myndigheter under 2. verdenskrig.
Flaskene som Nicolas Appert brukte da han laget verdens første hermetikk.
Flaskene som Nicolas Appert brukte da han laget verdens første hermetikk.
Høsten har fått evig liv i hermetisert variant.
Høsten har fått evig liv i hermetisert variant.
Plommer som skal bli syltetøy kan renses eller kokes hele. Kokes de hele må man plukke ut stenene under veis i koking når fruktkjøttet løsner.
Plommer som skal bli syltetøy kan renses eller kokes hele. Kokes de hele må man plukke ut stenene under veis i koking når fruktkjøttet løsner.
###
Trærnes grøde henger klar der oppe.
Trærnes grøde henger klar der oppe.

Glassklar høst

En fattig franskmann fant nøkkelen til hvordan hagens frukter kan få nesten evig liv. Nå er en ny generasjon i ferd med å oppdage hermetisering.

Publisert Sist oppdatert

Det er slutten av 1700-tallet. Napoleon Bonaparte og hans hær er på høyden og kjemper slag etter slag i Europa. I 1797 seirer de over Østerrike. To år etter står Storbritannia og Tyrkia for tur.

Men ikke alt går etter planen. De mangler mat. Hvordan skulle man sørge for at soldatene hadde nok mat som ikke ble dårlig og som var mulig å frakte med seg?

Konservering

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP