Evangeliet, etter Kristus

Hele livet har Tomas Walch drømt om en kirke for dem som ikke klarer å tro på Jesu oppstandelse fra de døde.

Publisert Sist oppdatert

– Paulus skriver i Første korinterbrev, første kapittel: «For jøder krever tegn, og grekere søker visdom, men vi forkynner Kristus korsfestet.»
Det blafrer i stearinlys nedover benkeradene i Sabbatsbergskyrkan midt i Vasastan. Klokken er fire om ettermiddagen, den disige solen sender gullforgylte strimer over den lille forsamlingen med hovedvekt av mennesker i sine livs høst. Tilsynelatende er det en helt vanlig søndagsgudstjeneste i en helt vanlig kirke i Stockholm, men skinnet bedrar. Trehuset fra 1710 har vært sommerbolig for adelen, vertshus, barnehjem og fattighus før det fikk prekestol, døpefont og alterring. Et hvilested, et samlingssted i fest og gråt, et tilfluktssted for de minste og svakeste blant oss. Hvor ellers skulle teologen og IT-konsulenten Tomas Walch presentere sitt evangelium om en kristendom uten en personlig Gud?

– Å søke tegn eller visshet kan aldri være grunnlaget for det som er en livsbærende tro, sier Walch fra talerstolen.
Han er leder for nettverket «Kristen Bortom Gud», som forkynner en ikke-teistisk kristendom uten en allmektig skaper, jomfrufødsel, mirakler, soningsoffer, legemets oppstandelse eller evig liv.
– Jeg mener at den teistisk-metafysiske forståelsen av kristendommen står i veien for den kristne troen. Det er ikke dogmene som er det viktigste i den kristne troen, sier Walch.
Forsamlingen sitter musestille, blikkene er åpne, spørrende, skeptiske, undrende. Fryktsomme? En eldre dame flytter seg lengre fram i benkeradene for å høre bedre. En mann rekker opp hånden.
– Men hva er det da?
– Jeg kommer til det, nikker Tomas Walch.

Nettverk

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP