Anders og Barbro Nordrum mener at kunnskap om ­dyrking er like viktig som å ha et brannslukningsapparat­ i huset. I beredskapshagen­ i Valdres høster de både grønnsaker og erfaringer om å dyrke uten annet enn det man har for hånden.
Anders og Barbro Nordrum mener at kunnskap om ­dyrking er like viktig som å ha et brannslukningsapparat­ i huset. I beredskapshagen­ i Valdres høster de både grønnsaker og erfaringer om å dyrke uten annet enn det man har for hånden.
Hvitløk samlet i bunter og i kasser.
Hvitløk samlet i bunter og i kasser.

De er Røde Kors for grønnsakene

Ingen strøm, drivstoff eller ­kunstig næring. I sin beredskapshage ­høster Anders og Barbro Nordrum både grønnsaker og erfaringer om hvordan man dyrker i en krise­situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at de store, matproduserende landene slutter å selge til Norge. Tenk deg at prisene fyker i været og du sliter med å få tak i nok mat til familien din. Du står der med en spade og en pakke frø. Vil du da være i stand til å dyrke egen mat?

– Det er under en prosent risiko for at huset ditt brenner ned. Likevel har du brannslukningsapparat, branntepper og brannøvelser. Det er mye høyere risiko for at et land går på en smell og opplever matknapphet eller dyrere mat, sier Anders Nordrum.

Han har 30 års erfaring som gartner og lærer i gartnerfag, men har i sommer gjort noe for første gang: Han har drevet en hage helt uten bruk av strøm, jordfreser, innkjøpt jord og kunstig næring. Beredskapshage, kaller han flekken som er fylt av blant annet purre, gulrøtter og kål. Målet er, i ­ytterste konsekvens, å lære å overleve.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP