Eks-oljearbeider Arild: – Jeg vil be om unnskyldning til alle ungdommer

Mandag blokkerte Arild M. Halvorsen inngangen til Olje- og energidepartementet i protest mot Norges olje- og klimapolitikk.

Reportasje

Klimabevegelsen Extinction Rebellion gjennomførte flere ikke-voldelige sivile ulydighetsaksjoner i Oslo mandag. I to timer sperret rundt 70 aktivister for trafikken i krysset Fredriks gate/Karl Johan på Ringvei 1 i morgenrushet. 32 aktivister ble båret vekk og arrestert, etter at de nektet å flytte seg frivillig.

Senere på dagen gjennomførte en mindre gruppe aksjonister en aksjon utenfor Nærings- og fiskeridepartementet, hvor flere aksjonister limte seg fast til bygningen i fiskekostymer.

Deretter aksjonerte en annen gruppe fra Extinction Rebellion mot Olje- og energidepartementet. Der tok flere aksjonister seg inn i lobbyen hvor de holdt appell før de ble kastet ut. Videre nektet aksjonistene å fjerne seg etter pålegg, og politiet arresterte åtte stykker for ordensforstyrrelser.

– Vi fikk en begjæring fra DSS som har ansvar for sikkerheten i bygningen. De ønsket disse aktivistene fjernet. De har skapt en ordensforstyrrelse ved å hindre fri tilgang til regjeringsbygg fem, sier innsatsleder i Oslopolitiet, Magnus Strande, til oppmøtt presse.

Hyller norsk ungdom

Arild M. Halvorsen (55) har tidligere jobbet halvannet år som boredekksarbeider i oljeindustrien, en industri han i dag mener bør avvikles.

– Den gangen var jeg ung og hadde ingen kunnskap om de virkningene som oljevirksomheten har i dag. Vi har ny kunnskap nå, sier Halvorsen til Vårt Land.

Under mandagens aksjon tok han seg helt inn i Olje- og energidepartementet, og var blant de arresterte.

– Jeg er her for mine barn, barnebarn og generasjonene som kommer, sier en rørt Halvorsen.

Han hyller norsk ungdom som det siste halvannet året har deltatt i skolestreiker og klimabrøl, og ber politikerne sette seg inn i følelsene til millioner av ungdom som krever snarlig klimahandling verden over.

– Jeg vil be om unnskyldning til alle ungdommer. Det er dem dette handler om, ikke oss som har levd en stund. Det er svært beklagelig at vi voksne fremdeles ikke har klart å stoppe og redusere de globale klimagassutslippene. Jeg beklager på det dypeste at politikerne med makta fremdeles ikke har handlet i tråd med ungdommens inderlige klimabønner og smertelige klimabrøl.

Han retter krass kritikk mot regjeringens oljepolitikk.

– Hvorfor tillater Erna Solberg fortsatt langsiktig satsning og utvikling av den norske olje- og gassindustrien? Klima- og naturkrisen skyldes nettopp utslipp fra olje og gass. Har hun noen gang vurdert å spørre ungdommen hvilken fremtid de ønsker seg? Dette er respektløst, Erna!

– Norge har særlig ansvar

Mens aksjonister blokkerte inngangen til departementet, kledde Sara van der Moer (31) seg nesten naken foran inngangen, før en mann i dress helte et svart stoff som skulle etterligne olje over henne.
Også aktivist van der Moer mener Norge bør endre sin klimapolitikk umiddelbart.

– Norge har et særlig ansvar som verdens syvende største eksportør av CO2, sier hun til Vårt Land.

31-åringen mener det estetiske er viktig for å få oppmerksomhet rundt saken. Hun dekket seg selv i oljesøl for å illustrere at utslipp av fossile brennstoff rammer mennesker negativt på en direkte måte.

– Jeg gjør dette for å sette fokus på naturødeleggelsen i verden. Jeg vil skape en assosiasjon til fugler og dyr som drukner i oljesøl. Samtidig ødelegger oljen i større forstand ved å varme opp kloden. Med dette ønsker jeg å vise hvor sårbare vi mennesker er. Vi er natur, og til syvende og sist er naturen mektigere enn oss. Vi må ta vare på naturen og gjorde alt vi kan for å beskytte det som er igjen, sier van der Moer til Vårt Land.

Ungdomsappell

Synne Røyseland (15) reiste fra Kristiansand for å delta på aksjonen. Hun holdt appell samtidig som van der Moer ble dekket av olje, og langet ut mot norske politikere.

– Vi er nødt til å snakke om at norsk olje dreper. Norsk olje er med å ødelegge livsgrunnlaget til millioner av arter, inkludert vår egen. Jeg står her i dag fordi jeg er redd for min fremtid, sa hun under appellen.

Tidligere oljearbeider Arild sier unnskyld til ungdommen, men Røyseland ønsker ikke en unnskyldning fra alle voksne.

– Aksjonene våre retter seg først og fremst mot politikerne og makthaverne. Det er de som må ta ansvar. Vi i Extinciton Rebellion skylder ikke på noen. Vi klandrer ingen. Vi er alle en del av det samme systemet, sier 15-åringen til Vårt Land.

Hun utdyper hvorfor hun valgte å reise fra Kristiansand til Oslo for å holde noen få minutters appell foran Olje- og energidepartementet.

– Jeg holdt en appell her i dag fordi vi er nødt til å stå opp mot den politikken regjeringen fører, fordi den er i total strid med målene i Parisavtalen. Hvis vi fortsetter som nå, kommer det til å få katastrofale konsekvenser.

Extinction Rebellion mener regjeringen ikke forteller den fulle sannheten om klimakrisen.

– Under coronakrisen har det vært helt nødvendig at regjeringen har fortalt sannheten om vitenskapen og det som skjer, slik at hele befolkningen kan forstå hvorfor vi må gjennomføre tiltak. Regjeringen må også fortelle sannheten om klimakrisen, sånn at vi kan få gjort riktige tiltak. Der er vi ikke i dag, sier Røyseland.

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje