Dette er Kristen-Norges 30 mektigste kvinner

De endrer strukturer, er nyskapende og har påvirkningskraft både i samfunnet og i våre holdninger til tro og kristenliv. Kvinner i Kristen-Norge spiller en avgjørende rolle, viser Vårt Lands maktkåring 2020.

Reportasje

Søndag markeres den internasjonale kvinnedagen med arrangementer på torg og gater – og i kirker og forsamlingslokaler.

En Vårt Land-jury har valgt å trekke frem de 30 kvinnene vi mener har mest makt i Kristen-Norge.

Oversikten viser et mangfold av kraft, makt og innflytelse fra kirken, via organisasjonslivet til politikken. Også de unge influenserne, de som definerer hvordan unge kristne skal tenke og leve, finner du på denne oversikten.

I kåringen har vi tatt utgangspunkt i fire kriterier:

• Posisjonsmakt

• Definisjonsmakt

• Nettverk 

• Påvirkningskraft på andre måter

Juryen i Vårt Land har bestått av nyhetsleder Elise Kruse, forlagsredaktør Åste Dokka, religionsredaktør Alf Gjøsund, nyhetsredaktør Veslemøy Østrem og politisk redaktør Berit Aalborg.

Les intervjuet: Dette er de tre mektigste kvinnene.

Byfuglien er holdt utenfor

Helga Haugland Byfuglien gikk nylig av som preses i Den norske kirke, og er derfor ikke med på Vårt Lands kåring over de mektigste kvinnene i Kristen-Norge.

Vårt Lands panel har likevel gitt en kommentar til hvilken makt Byfuglien har hatt:

«Byfuglien var den mektigste i Kristen-Norge inntil nylig, men gikk nylig av som preses i Den norske kirke. I hennes tid i denne lederrollen har hun satt sitt tydelige preg på kirken og trukket den i en mer åpen og mangfoldig retning. Tidligere har hun også hatt andre lederroller og har vært en sentral aktør i flere tiår. Nå blir det interessant å se hvordan hun vil bruke sin nye posisjon til».

Vi har også valgt å holde de kristne mediene utenfor i dagens kåring.

Dette er Kristen-Norges 30 mektigste kvinner:

1. Kristin Gunnleiksrud Raaum (58)

Kirkerådsleder

Raaum er leder av Kirkerådet, Den norske kirkes øverste organ mellom kirkemøtene, og generalsekretær i Norske kirkeakademier. Det gir henne betydelig definisjonsmakt over Den norske kirke og i samfunnsdebatten generelt. Hun har en tydelig stemme i media. Kirkerådslederen har gode strategiske evner, noe som blant annet resulterte i Åpen folkekirkes gjennomslag ved kirkevalget i 2015. Hun har vært en samlende kraft også etter likekjønnet vigsel-vedtaket i 2017.

LES INTERVJUET: – Når kvinner inntar formelle maktposisjoner, kan makt bli flyttet over i uformelle strukturer. Det er en dynamikk vi må ta på alvor, sier Kristin Gunnleiksrud Raaum.

2. Ingrid Vad Nilsen (62)

Kirkerådsdirektør

Vad Nilsen leder Kirkerådets administrasjon og har stor påvirkning på den daglige driften av Den norske kirke og for utformingen av kirken.

Kirkerådsdirektøren spiller en sentral rolle i diskusjonene om fremtidig kirkeordning. Som mangeårig ekspedisjonssjef for Kulturdepartementets avdeling for tro, livssyn og kulturvern har Vad Nilsen også tette koblinger til både byråkrati og det politiske miljøet, et nettverk hun bruker godt.

3. Jorunn Hallaråker Heggelund (38)

Statssekretær i barne- og familiedepartementet

Mektig statssekretær som er tett på KrF-ledelsen i departementet som forvalter kirkebudsjettet. Hallaråker Heggelund var strategen på borgerlig side i KrFs retningsvalg og bruker dette nettverket aktivt i sitt politiske virke.

Har stor tillit hos KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, og spiller en sentral rolle i utformingen av KrFs tros- og livssynspolitikk – et område der partiet er toneangivende i regjeringen.

4. Solveig Fiske (67)

Biskop i Hamar

Fiske nyter stor tillit i Hamar bispedømme, men også i Den norske kirke nasjonalt. Hun er en brobygger som er tydelig i den offentlige debatten, blant annet i spørsmålet om taushetsplikt for prester, på klimafeltet, i homoterapidebatten og i diskusjoner om ureturnerbare flyktninger.

Hennes engasjement for overgrepsutsatte kvinner har satt kirken på kartet i en sak der kirken tidligere har vært unnfallende.

5. Kari Veiteberg (59)

Biskop i Oslo

På sin korte tid som Oslo-biskop har Veiteberg satt arbeidet for svake og utsatte på dagsorden. Hun er en av kirkens mest synlige og representerer Den norske kirke ved en rekke store anledninger.

Hun er en dyktig forkynner og formidler, og gir kirken et synlig og folkelig ansikt i mediene. Det gjenstår å se hvilke signaler om kursendringer hun vil få gjennomslag for i Bispemøtet.

6. Silje Kvamme Bjørndal (38)

Generalsekretær i KRIK

Som generalsekretær i KRIK, en av de største kristne ungdomsorganisasjonene, har Bjørndal stor definisjonsmakt for hele bredden av unge kristne. Som tidligere politiker for KrF har Bjørndal et stort nettverk som hun bruker aktivt, og hun lyttes til av politikere.

Hun er en strategisk kraft og har stor faglig tyngde og formidlingsevne. Bjørndal har stått stødig i mange stormer, ikke minst i homofili-debatten i KRIK de siste årene.

7. Marit Halvorsen Hougsnæs (60) 

Administrerende direktør i KA – Arbeidgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter

Hougsnæs leder hovedorganisasjonen som blant annet har ansvar for alle kirkelige arbeidsgivere. Dette er en rolle som gir større makt enn synlighet. Hun har et stort nettverk og har styrket KAs posisjon i en avgjørende periode for kirken. Hun er en tydelig leder for en voksende stab som blant annet har styrket sitt lobbyarbeid.

8. Ingunn E. Ulfsten (52)

Daglig leder i Pinsebevegelsen

Ulfsten representerer en ny ledertype i den mannstunge Pinsebevegelsen, og har en profesjonell og offensiv lederstil. Hun har gått gradene som tidligere leder i Pinsevennenes barne- og ungdomsutvalg og har nylig tatt steget opp til rollen som daglig leder. Ulfsten har høye ambisjoner på Pinsebevegelsens vegne, og det skal bli interessant å se om hun vil få gjennomslag for disse.

9. Ingrid Rosendorf Joys (48)

Generalsekretær i Sam­arbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL)

Som generalsekretær for STL har Joys et unikt nettverk i hele religions-Norge. Joys uttaler seg ofte og reflektert i media og lyttes til av både politikere og andre i religionsfeltet. Hennes bakgrunn fra Oslo katolske bispedømme gjør henne i stand til å ivareta de mindre livssynssamfunnene i Norge.

10. Anne Birgitta­ ­Langmoen ­Kvelland (61)

Generalsekretær i Normisjon

Kvelland er første kvinnelige generalsekretær i en av de større, konservative lutherske organisasjonene. Hun har hatt en viktig rolle i å konsolidere Normisjons plassering et sted mellom Den norske kirke og mer konservative­ organisasjoner som NLM og IMF i kirkelandskapet. Kvelland ble værende i Den norske kirke etter likekjønnet vigsel-vedtaket, og var en alternativ stemme etter biskopenes abortutspill i fjor vinter. Hun har en viktig brobyggerfunksjon i likestillingsspørsmål.

11. Aud Tønnessen (55) 

Dekan på Det teologiske­ fakultet ved ­Universitetet i Oslo

Som dekan på Det teologiske fakultet har Tønnessen stor påvirkning på fremtidige ansatte i Kristen-Norge.

Tønnessen utmerker seg også som kirkehistoriker i den offentlige samtalen og har vært synlig i teologiske debatter på Kirkemøtet.

12. Ingunn Folkestad ­Breistein (57)  

Rektor på Ansgar ­teologiske høgskole

Høgskolen har vokst under Breisteins ledelse. Hun er en tydelig og informert stemme for Frikirke-Norge i offentligheten og satt blant annet i Stålsett-­utvalget.

13. Kristine Sandmæl (50)

Leder i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke

Mellomkirkelig råd har en svært viktig rolle i å samordne og fremme kontakten mellom Den norske kirke og utenlandske kirker, og ivareta forbindelsen med de internasjonale kirkelige organisasjonene.

Gjennom flere år som leder i rådet har Sandmæl vist seg å være en stødig og visjonær leder som har fremstått samlende og uredd. Sandmæl er også prost i Lofoten og har en bred, folkekirkelig rekkevidde.

14. Beate Pettersen (65)

Direktør ved MF ­vitenskapelig høgskole

Foruten sin stilling på MF har Pettersen i mange år sittet i en rekke styrer i Kristen-Norge. Hun utøver sin innflytelse i det stille, men har et betydelig nettverk.

15. Merete Thomassen (53)  

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo

Merete Thomassen er en av de tydeligste formidlerne av teologi i norsk offentlighet i dag og leses og verdsettes på alle sider av kirke­landskapet. Som førsteamanuensis på TF har hun bidratt til å fornye Den norske kirkes liturgiske språk, og har stor innflytelse på kommende generasjoner.

16. Jorunn Lossius (40)

Stortingsrepresentant for KrF, sitter i familie- og kulturkomiteen, livssynspolitisk talskvinne

Hun har bakgrunn som fylkessekretær i det viktige KrF-fylket Agder, men kom inn på Stortinget­ da KrF gikk inn i regjering i fjor. Lossius har raskt fått en posisjon med familie- og verdipolitikk som sitt kjerneområde. Hun trives etter hvert bedre i debatter og kan bli et sterkt kort for KrF i mediene. (53)

17. Hildegunn Taipale (28)  

Influenser

Taipale er en av Norges største influensere, med nesten en halv million følgere. Hun bruker innleggene sine i sosiale medier til å fremme sin kristne tro og å fremsnakke tradisjonelle familie­verdier. Slik har hun definisjonsmakt over hva det kan si å være ung, kristen kvinne i dag.

LES INTERVJUET: – Jeg vil jo selvsagt være en god ambassadør for Guds rike, sier Hildegunn Taipale

18. Berit Hagen Agøy (59)  

Generalsekretær i ­Mellomkirkelig råd i Den norske kirke

Agøy leder Den norske kirkes utenrikspolitiske arbeid og er dermed sentralt plassert i Den norske kirkes ledelse. En prinsipiell og klartenkt kirkepolitiker som leder godt gjennom andre.

19. Sunniva Gylver (53)

Sokneprest i Fagerborg menighet og forfatter

Gjennom en årrekke har Gylver vært en folkekjær og bred formidler av teologi i offentligheten gjennom bøker og media. Har vært viktig for samtalen om religionsdialog i norsk offentlighet.

20. Kristin Ørmen Johnsen (66)

Stortingsrepresentant for Høyre, leder av familie- og kulturkomiteen, livssynspolitisk talskvinne

Hun er en av Høyres verdi- og livssynsorienterte politikere og bidro til forliket mellom regjeringen og Frp i tros- og livssynspolitikken nylig. Johnsen er hardtarbeidende og kjenner kristenlivet godt, engasjerer seg gjerne i kirkedebatter, men er ikke den mest synlige.

21. Marit Liarbø  (40)

Leder av Skeivt kristent nettverk

Skeivt Kristen Nettverk er en viktig stemme i Kristen-Norge i dag. I flere tiår har striden om likekjønnet vigsel og homofilt samliv vært sentral i Den norske kirke. Nå pågår også debatten i frikirkene og de lavkirkelige miljøer. Der er Skeivt kristen nettverk med grunnleggeren Marit Liarbø en klok og utfordrende stemme.

22. Kari Henriksen  (64)

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, livssynspolitisk talskvinne

Hun har stor innflytelse på det største stortingspartiets trospolitikk og er også synlig i offentligheten om disse spørsmålene.

23. Åslaug Sem Jakobsen (48)

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, livssynspolitisk talskvinne

En aktiv kirkepolitiker med stor innflytelse i sitt eget parti på trospolitikk. Hun lyttes også til av både høyre- og venstresiden i trosspørsmål.

24. Adelheid Firing Hvambsal (53)  

Generalsekretær i ­Kirkens Bymisjon

Hvambsal har mye makt på sosialfeltet i Oslo som leder for en av de største diakonale ­aktørene innen helse og sosial-sektoren. Kirkens Bymisjon har stor definisjonsmakt ved å være det diakonale hjertet for kirkefolk landet over.Adelheid Firing Hvambsal (77)

25. Eivor Oftestad (47)

Kirkehistoriker og samfunnsdebattant

Oftestad skriver fast i Dag og Tid og i Klassekampen, og har tidligere skrevet i Vårt Land. Hun er en av de få markante konservative stemmene i offentligheten, og har nedslagsfelt også utenfor indrekristelige kretser.

LES INTERVJUET: – Jeg er ikke interessert i å se alt gjennom en kjønnslinse, sier Eivor Oftestad

26. Ingeborg Mongstad-Kvammen (47)

Direktør for fagstøtte ved VID vitenskapelige høgskole

Som direktør for fagstøtte har Mongstad-Kvammen stor innflytelse på den største kristne utdanningsinstitusjonen i Norge. Hun har et bredt nettverk som tidligere generalsekretær i Bibelselskapet. sitter også i styret i tankesmien Skaperkraft.

27. Margunn Serigstad Dahle (59)

Førstelektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og programansvarlig for ­kommunikasjon og livssyn

Dahle og Kommunikasjons- og livssynsstudiet på Gimlekollen har vært toneangivende for apologetikkmiljøet i Norge. Hun har stort nettverk og innflytelse i lavkirkelige miljøer i inn- og utland, og er en mye brukt underviser blant annet i Norsk Luthersk Misjonssamband.

28. Anne Bente ­Hadland (61) 

Novisemester på ­Katarinahjemmet

Anne Bente Hadland har markert seg som en motstrøms stemme i offentligheten. Hun har også vært en kritisk røst mot ledelsen i Den katolske kirke, både i medlemsregistreringssaken i Oslo katolske bispedømme og i avdekkingen av overgrep i kirken internasjonalt.

29. Lisa Børud (24)

Artist og influenser

Lisa Børud har vært en del av Kristen-Norge fra hun var barneartist. Børud har stor innflytelse på unge kristne, særlig i frikirke-Norge. Som en av få tydelige, unge kristne i norsk populærkultur, har hun også en stor definisjonsmakt over hvordan kristne oppfattes utad i offentligheten.

30. Sylvi Listhaug (42)

Stortingsrepresentant og nestleder i Frp

Sylvi Listhaug er en provoserende, men mektig stemme i Kristen-Norge i dag. Hun har definert sitt politiske prosjekt med korset rundt halsen. Hun er blant de fremste kristne identitetspolitikerne, og hennes argumentasjon om at norske tradisjoner og kristen kulturarv er under press, har fått feste i flere miljøer.

De kristne medienes rolle

I denne kåringen var det ikke naturlig å innlemme de kristne mediene, selv om vi besitter stor makt i Kristen-Norge. Både Vårt Land, Dagen, Korsets Seier og flere av redaksjonene i NRK bidrar til å påvirke vårt syn på religion og definere de toneangivende debattene.

De mest sentrale aktørene i den kristne delen av dagspressen sitter blant annet i juryen for kåringen: Berit Aalborg, Veslemøy Østrem, Åste Dokka og Elise Kruse har tunge roller i å definere Vårt Lands profil og stemme i religions- og samfunnsdebatten.

Redaktør Kari Fure og nyhetsredaktør Astrid Dalehaug Norheim i Dagen er også tydelige stemmer på sine felt. Anne Gustavsen, utgavesjef i Korsets seier, likeså.

I NRK har Hanne Næss Tremoen mye ansvar for å definere kanalenes dekning av religion. Spaltist i Morgenbladet og partner i Try Råd, Åshild Mathisen (tidligere sjefredaktør i Vårt Land), tilhører også denne gruppen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Reportasje