Fem års engasjement opp i røyk

Skadene etter brannen i Dombås kirke har satt sitt preg både på kirka og bygda. Orgelet som menigheten jobbet i over fem år for å få på plass, er ikke til å redde.

Reportasje

Fra hovedveien ser Dombås kirke fredelig ut der den ligger på en liten opphøyning bak bensinstasjonen. Det er lite som vitner om dramaet som foregikk her natten før. Bare politisperringene rundt kirkebygget gjør at noen forbipasserende våger seg opp den hålkete kirkebakken for å se litt nærmere på kirka. Ser de nøye etter kan de skimte sotflekker på kirkeveggene, noen få knuste ruter og restene etter sidene i en salmebok som flyr i lufta.

Natt til torsdag kom meldingen om at korskirken fra 1939 stod i brann. Det gikk flere timer før politiet kunne opplyse om at de hadde kontroll på brannen i signalbygget ved foten av Dovrefjell. Igjen står et lokalsamfunn i sjokk og sorg.

– Jeg har vært her siden klokka fire i natt, forteller kirkeverge Elin Marit Andgard.

– Jeg så ikke på klokka da Elin ringte, men kom så fort jeg kunne etter å ha fått kokt noen kanner med kaffe. Dette er en tung dag. En sånn beskjed er det siste man vil få, sier menighetsrådsleder Guri Ruste.

Nedbrent kirkerom

De to damene har installert seg på kirketjenerens kontor. Det lukter fortsatt brent inne i det lille servicebygget, enda det ligger omtrent femten meter unna kirka, og det er flere timer siden brannen ble slukket. På en pult inni hjørnet ligger en halvspist fyrstekake og en pose med bananer. Telefonene til Andgard og Ruste ringer konstant, og brannvesen og politi stikker stadig hodet innom med spørsmål og oppdateringer om redningsarbeidet. Nå diskuteres vaktholdet for det kommende døgnet.

I rommet ved siden av har brannvesenet tatt inn det de har klart å redde fra brannen: døpefont, kirkesølv, brudestoler og diverse tekstiler.

Siden politietterforskningen fortsatt foregår er det ikke mulig å komme inn i kirka, men menighetsrådslederen og kirkevergen har fått slippe inn. De forteller om et sørgelig syn: Både kirkebenker, altertavle, dører og vegger er svarte av sot. Rester etter diverse materiale og isolasjon ligger strødd utover kirkegulvet. Det er så å si umulig å kjenne igjen noe som helst fra den lyse innsiden av steinkirka som ble restaurert for et år siden i forbindelse med 80-årsjubileet til kirka.

– Det er så mange minner knyttet til denne kirka. Når vi ser hvilke følelser dette vekker i oss blir det også en påminnelse for oss alle om hvor viktig en kirke kan være, sier Ruste.

Ødelagt orgel

I forbindelse med kirkas 80-årsjubileum fikk Dombås kirke et helt splitter nytt orgel. En selvoppnevnt orgelkomité bestående av engasjerte menighetsmedlemmer brukte til sammen over fem år på å planlegge, samle inn penger, rive det gamle og få på plass et nytt orgel. Hele bygda bidro med å samle inn penger.

---

Dombås kirke

  • Ligger i Dombås sokn i Dovre kommune.
  • Kirka er bygget i mur og ble oppført i 1939.
  • Arkitekt: Magnus og Espen Poulsson.
  • Kirka har korsplan og 300 sitteplasser.
  • Altertavlen er malt av Greta Thiis og viser Kristus flankert av ti scener fra Jesu liv og lidelseshistorie og ti mindre bilder med kors og blomstermotiv.
  • Kilde: kirkesok.no

---

Synnøve Toven, leder i orgelkomiteen, sa i forbindelse med innvielsen av orgelet i fjor at hun håper det vil stå i flere generasjoner fremover. Slik ble det imidlertid ikke. Orgelet, til en verdi av over 3 millioner kroner, kan umulig ha overlevd kirkebrannen.

Hjemme hos Toven lukter det ikke brent, men rykende fersk bakst og nytraktet kaffe. To av de andre medlemmene i orgelkomiteen, nestleder i menighetsrådet, Steinar Botheim og organist Jørgen Brandli er på besøk. På spisebordet foran dem ligger menighetsblad og avisutklipp – bevis på alt arbeidet de har gjort de siste fem årene. Det største beviset har gått opp i flammer.

Organisten sier han har vært inne i kirka og sett, og Toven lurer på hvordan det så ut der inne. Hun er fortsatt i sjokk over det hele og har ikke vært ute av døra i dag.

– Det ser ikke ut. Det var nesten litt skummelt å være der inne uten verneutstyr. Det gjorde vondt å puste, forteller Brandli.

– Hvordan var det med orgelet vårt da? spør Toven.

– Det er totalt ødelagt. Det stod midt under der det har brent mest, vet du.

Toven rister fortvilet på hodet.

– Jeg føler meg helt tom. Jeg forstår det rett og slett ikke, sier hun.

I sjokk

De tre snakker om hva de skal gjøre nå. Heldigvis er kirka fullverdig forsikret, men arbeidet med å få på plass et nytt orgel virker helt uvirkelig akkurat nå.

– Vi kan ikke gjøre alt sammen på nytt, men vi kan i alle fall bidra med de erfaringene vi har, sier Toven.

Dombås kirke ligger i Hamar bispedømme og biskop Solveig Fiske var på visitas på Dombås og Dovre rett før jul. Hun sier det er vondt og trist å se bildene fra kirka etter brannen. Fredag drar hun selv opp til foten av Dovrefjell for å vise sin støtte til bygda og menigheten.

– Å oppleve en kirkebrann gjør noe med oss. Det er så mye historie, tradisjoner og opplevelser knyttet til kirkerommet. Det er tragisk at dette nå har rammet lokalsamfunnet. Alle mine tanker og bønner går til folket på Dombås, sier Fiske.

Prost i Nord-Gudbrandsdal, Birgitte Bentzerød, holdt gravferd i Dombås kirke sist tirsdag. På søndag skulle hun hatt gudstjeneste med to dåp. Den er nå flyttet til Dovre kirke.

– Jeg kjenner på sjokk. Alt er svart der inne. De bakerste benkene er ikke der lenger en gang og det nye orgelet vårt kommer ikke til å la seg reparere. Det er bittert rett og slett, sier Bentzerød.

Flyttes til Dovre

Samtidig er hun takknemlig for brannvesenets innsats og er klar over at det kunne gått mye verre.

– Men det vil ta lang tid før kirka blir det den var igjen. Det er vi innstilt på.

– Hva vil bli det viktigste nå fremover?

– Å ta vare på menighetslivet. Dombås er et viktig knutepunkt og kirka er viktig for lokalsamfunnet. Nå må mye flyttes til Dovre kirke som ligger et kvarters kjøring unna, men det er et annet sokn og hele virksomheten kan heller ikke flyttes dit. Derfor må vi finne gode mellomløsninger, svarer Bentzerød.

Først ble det meldt om at brannen startet ved hovedinngangen til kirka, men da Vårt Land gikk i trykken torsdag ettermiddag var det fortsatt for tidlig å si noe mer om brannårsaken. De branntekniske undersøkelsene vil ikke settes i gang før over helgen, opplyser Bentzerød.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Reportasje