Se valgkvelden med fotografens nådeløse øyne

Selv den mest beherskede politiker kan vanskelig skjule bekymringen sin i et blekt belyst konferanselokale når den første valgprognosen slår mot ham.

Reportasje

Valgnatten er på hell og stemmene nær talt opp. Pressefotografene pakker sammen etter en sein kveld på jobb. Tusener av bilder fanget øyeblikk på valgvakene i hovedstaden.

Hvem sa at man ikke kan se forskjell på partiene i Norge?

Partikulturene og menneskene trer fram

På valgvaker og på landsmøter trer de vidt ulike partikulturene fram. De viser seg i klesvalg, kroppsfasonger og hårfrisyrer. I hvilke lokaler partiene leier, i talemåter og væremåter.

Etter en lang valgkamp er det også vanskelig å skjule følelser. Politikere er bare mennesker. Selv den mest beherskede av dem kan vanskelig skjule skuffelse, bekymring eller glede i et blekt belyst konferanselokale når den første valgprognosen slår mot ham.

Slik ser demokratiet vårt ut i bilder.

MER VÅRT LAND-STOFF FRA VALGKVELDEN:  

Ensomt på toppen

Kjell Ingolf Ropstad vant kampen om Kristelig Folkepartis veivalg, men gjør partiets dårligste kommunevalg som riksdekkende parti. Talerstolen på Røverstaden (gamle Club 7 ved Konserthuset) var som skapt til å få den unge partilederen til å se ensom ut.

Stemningen var veldig dårlig hos KrF da den første valgprognosen kom klokken ni. Utover kvelden syntes de tillitsvalgte å forsone seg mer med situasjonen. For KrFs velgere er ikke spredt jevnt utover landet. Kanskje kom stemmene akkurat i kommunene der de trengte dem mest?

At KrF gjør historisk dårlige valg er ikke noe nytt. KrF  har sunket trinn for trinn siden siste toppnotering i Bondevik-eraen i 2001. Både stortingsvalget i 2017 og kommunevalget i 2015 var KrFs verste siden krigen. I det første fikk KrF 4,2 prosent, i det siste 5,4. Klokken kvart på tre tirsdag morgen lå KrF på fire prosent.

Tror ikke sine egne øyne

Slik ser Miljøpartiet De Grønne ut. Det var sterke følelser i sving på  Sentralen i Oslo da det ble klart at MDG gikk mot sitt definitive nasjonale gjennombrudd. Selv etter en valgkamp i medvind. Fra talerstolen gjentok Oslo-general Lan Marie Nguyen Berg  sitt mye omtalte valgkamputspill:

– Vi elsker bomringen!

Avmålte ansikter – sobre kjoler

Fremskrittspartiets Jon Georg Dale og Christian Tybring-Gjedde hadde lite å juble for mandag kveld. Igjen var valgvaken i hovedstaden på Grand Hotel. Igjen ble kommunevalget en nedtur.

Borte var Siv Jensens fargesprakende kjole fra den borgerlige valgseieren i 2013. Det var heller ingen å rope «morna Jens» til denne gangen. Frp måtte konstatere at de ikke klarte å løfte seg, selv etter å ha presset fram nye bompengeinnrømmelser fra regjeringspartnerne.

Stødig stemning hos valgvinneren

En skulle tro det ville være  stinn brakke hos valgets soleklare vinner, Senterpartiet. Men det var overraskende tynt i rekkene der folkelige Sp-ere var samlet til vake på Ingieniørenes Hus på beste vestkant.

Kanskje skyldes det at Sp aldri har vært et byparti? Årets brakvalg gir i alle fall Sp en bystyrerepresentant i hovedstaden for første gang på lenge.

Stramme i maska –  men Grande smiler lurt

Abid Raja og Guri Melby var stramme i masken da den første valgprognosen slo mot dem. Den ga Venstre 3,4 prosent. Det var mange bekymrede miner på Venstres vake på Vega Scene ved Akerselva.

Trine Skei Grande var siste partileder som gikk på talerstolen mandag kveld. Det gjorde hun med et lurt blikk. Hun gikk rett i strupen på «kommunister», «ensakspartier» og «nasjonalister».

Kvart på tre var Ventre krøpet opp til en oppslutning på 3,8. – 0,1 prosentpoeng over partiets dårligste lokalvalg noen sinne (1991). Det er små marginer som avgjør om et valg er en katastrofe eller til å leve med.

Hva skal Jonas snakke om?

Hvordan styre fortellingen om partiet ditt ? Det satt nok Jonas Gahr Støre og rådgiverne og tenkte på i timene før han skulle på talerstolen i Folkets hus. Støre snakket om at et Ap-ledet byråd går mot gjenvalg i Oslo for første gang på tiår. Men han måtte også ta tyren ved hornene: Ap gjør sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Høyre tar et skuffende valg til etterretning

Erna Solberg har hatt en krevende valgkamp, som politikerne sier, med bompengeopprør i egen regjering og sviktende velgerappell. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen så tankefull ut der han satt på valgvaken i Bjørvika. Partiet går etter alt å dømme tilbake tre prosentpoeng fra 2015-valget, til om lag 20 prosent.

---

Om valget

  • Kommunestyre- og fylkestingsvalget ble avholdt mandag 9. september.
  • Det ble avholdt valg for de 356 kommunene og 10 av de 11 fylkene som vil eksistere fra og med 1. januar 2020.
  • Oslo avholdt ikke eget fylkestingsvalg, men til gjengjeld valg til 15 bydelsutvalg.
  • 875.584 personer forhåndsstemte. Det tilsvarer en av fem velgere og er ny rekord i et lokalvalg.
  • Antallet stemmeberettige ved årets valg ble av SSB anslått til 4.202.016 per 7. august.
  • Kilder: Valgdirektoratet, SSB, NTB

---

Sentrum står sammen

Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad gir hverandre en klem etter en vanskelig kveld for dem begge. Etter at alle hadde talt på valgvakene sine, bar det til partilederutspørring Stortinget. Så var det hjem for å sove.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje