Høyre-Harald tenker stort – og grønt

Harald Larssen Lønning (25) havnet i helt sjelden thriller før han ble ordførerkandidat. Nå brenner han for å styrke byen og har hast med klimagrep.

Reportasje

Haugesunds rekke av Høyre-ordførere er tradisjonstung – og lang. Forventningene skremmer ikke den aktive og tidlig erfarne politikeren. Han kan bli en av partiets yngste ordførere i en såpass stor by.

Der trauste partifolk med litt skepsis i blikket mumler om at «det er jo viktig å ha lang erfaring» på en så viktig post, svarer Lønning friskt og motsatt:

– Det er faktisk en fordel å være ung. Da er du opptatt av at byen skal bli godt rustet til fremtiden. Jeg har masse pågangsmot og en alder der vi tør utfordre etablerte sannheter, sier Lønning og tilføyer:

– At det «alltid har vært sånn», betyr ikke at det er rett.

Thriller

For Lønning og partiet er oppgaven klar: De skal ta tilbake ordførermakten fra Ap. Den glapp forrige valg. Høyre satser tungt for at nettopp 25-åringen skal innta byens nyklassisistiske, ruvende og vernede rådhus.

Og sannelig var veien til listetoppen litt av en thriller: Lønning har vært partiets gruppeleder i bystyret denne perioden, var klar til å bli ordførerkandidaten, men plutselig var det sperring i veien: En erfaren profil – med mange flere år på nakken ble foreslått i stedet.

– Det ble jo et sjokk, da. Han var en kar jeg kjente fra barndommen, men han hadde aldri sittet i bystyret før og ble medlem i oktober.

LES DEN FØRSTE UNGT HÅP-SAKEN: Linn-Charlotte har politikken i blodet

Tapte kampvotering

Lønning tok kampvoteringen i fjor høst likevel.

– Det er det skumleste jeg har gjort i livet hittil. For på nominasjonsmøtet var det rekordstort oppmøte. Jeg vet ikke hvor mange samtaler jeg hadde på telefonen i dagene før. Det var et press, forteller han.

Lønning tapte med bare én stemme. Den «erfarne» ble valgt, men uventet tidlig i vinter trakk han seg. Lønning ble toppkandidaten – likevel.

Dagen før Vårt Land treffer ham har statsminister Erna Solberg vært i byen og gitt Lønning litt drahjelp i offentligheten. Om kvelden var det stort valgkamp-kickoff for Høyre-lagene i regionen.

– Her i Haugesund er vi patrioter. Vi må hele tiden klare å skape. Vi må styrke næringslivet – og sikre flere arbeidsplasser.

—   Harald Lønning

---

Harald Larssen Lønning

 • Alder: 25

  Yrke: Gruppeleder i bystyret

  Parti: Høyre

  Kommune: Haugesund

  Hvem styrer i dag: Ap (ordfører), Venstre (varaordfører), MDG, KrF, SV, Pensjonistpartiet og Sp.

---

Politikk over fotball

Det skjedde på et utested, der disse ligger tett ved Smedasundet. På ett av dem – en nattklubb – var Lønning i en alder av 18 år daglig leder. Utenom politikken har han hatt et nærmest overaktivt yrkesliv; butikkjobber, i et designbyrå og nettopp design har han studert på NTNU i Trondheim. Inn i Unge Høyre kom han da han gikk på videregående. Da kom verv på rekke og rad.

– Ingen i slekta har vært politikere. Det var fotballspiller jeg skulle bli, forteller han.

Det satte en skade stopper for. Lønning tar Vårt Land med på rundtur i byen og han snakker om hvordan partiet skal finte seg til makten i sjøfartsbyen. Haugesund vokser og har nær 37.500 innbyggere. Næringslivet går bra og ledigheten er svært lav.

LES OGSÅ: Junimåling: Bompengeparti større enn V og KrF - nærmer seg sperregrensen

---

Tre viktigste saker

 • Skole: Øke kvaliteten i grunnskoler, for å forhindre forskjellsskoler i leseferdigheter.
 • Næringsliv: Styrke lokalt næringsliv, omstille for fremtiden og dermed skape trygge og flere arbeidsplasser.
 • Klima: Kutte utslipp lokalt, forplikte kommunen på bærekraftsmål, ha klimaregnskap, løfte frem næringsliv som er klimavennlig.

---

Skoleforskjeller

 – Hva er det du virkelig brenner for i politikken?

– Her i Haugesund er vi patrioter. Vi må hele tiden klare å skape. Vi må styrke næringslivet – og sikre flere arbeidsplasser. Jeg elsker byen min, jeg.

Blir han valgt, er det spesielt noen områder han vil ta tak i. Tiltak mot det han kaller «forskjellsskoler» haster mest.

– Kvaliteten varierer sterkt. Det er så mye som to klassetrinn i forskjell i leseferdigheter mellom enkelte av skolene. I syvende klasse kan man noen steder ha ferdigheter som i femte. Hvor du bor kan være avgjørende for hva slags skoletilbud du får.

Klimakutt

Dessuten gir eldrebølgen behov for å bygge nytt sykehjem annet hvert år fra 2025. Men ny teknologi og kreativ, ny tenkning kan sikre at eldre kan bo hjemme mye lenger. Og ikke minst trekker den unge Høyre-toppen frem klimautfordringen. Den har opptatt ham i en årrekke.

– Vi må gjøre noe virkningsfullt lokalt. Haugesund har en olje- og gassnæring og en stor, maritim næring. Vi må hjelpe dem til å få til kutt og jobbe for landstrømsanlegg.

– Dessuten må vi se mot oss selv: Kommunen må kutte utslipp. Vi må vurdere hva slags biler vi bruker, finne ordninger for matavfall, resirkulering og strømsparing. Vi må løfte frem bedrifter som er flinke til å kutte utslipp for å nå Haugesunds egne klimamål.

Plakatvalg

Lønning skal hente papirer i det rosa rådhuset, finansiert av skipsreder Knut Knutsen i 1921. Gjennom gågata passerer han Høyres kontor, der digre plakater Lønning pryder vinduene. Valgkampen er forlengst i gang.

I Haugesund er syv partier i posisjon – Høyre og Frp i opposisjon. En gallup i vinter viste at Ap sank – og Høyre steg. Lønning vil møte Ap hardt om skoleresultater, motvilje mot private løsninger, økende mobbing og rusmisbruk.

– Fremtiden din da, har du stortingsplass eller andre politiske toppjobber som karrieredrøm?

– Nei. Jeg jakter ikke på slikt. Det er mer givende å være tett på det som skjer i en kommune. For meg er det å skape noe politisk her det som pirrer. Da har vi egentlig litt påvirkning på det sentrale, uansett.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Demokratiets unge håp

---

Spørsmål og svar

 • 1. Hva sier du til å bygge ny moské i din kommune?
 • – Vi skal være åpne for det. Det er ikke noe kommunalt ansvar, men hvis noen vil bruke ressurser til det, så vil ikke vi hindre dem i dette.
 • 2. Vil du stramme inn eller liberalisere skjenketidene?
 • – Jeg kommer jo fra bransjen selv. Og i Haugesund har vi en liberal linje. Det er helt rett, og den kan gjerne bli friere. Hvis folk heller går hjem når de er trøtte og leie, i stedet for å bli kastet ut når de er «på topp», skaper det mindre utelivssjau.
 • 3. Hva er ditt klimagrep for å senke utslipp i din kommune?
 • – Et klimaregnskap og få iverksatt FNs bærekraftmål. Vi må følge dem og tørre å ta grep. Et landsstrømsanlegg for skipsfarten er viktig. Det handler også om god kollektivtrafikk og ladetjenester.
 • 4. Færre eller flere flyktninger til Haugesund?
 • – Vi skal ta vår del av ansvaret og ta imot de vi får spørsmål om. Men ikke å ta imot flere enn vi klarer å integrere. Ingen er tjent med at vi skal ha en kø i Haugesund når andre kan ta bedre i mot et annet sted.
 • 5. Ja eller nei til bindende samarbeid over blokkgrensen?
 • – Ikke med Ap i neste periode. Ideologisk har jeg ikke mot det, men måten Høyre er blitt behandlet på oppleves som om ønsket om samarbeid derfra er lite. Men sentrumspartier er lyttende – og samarbeidsvillige. Jeg ser for meg samarbeid med Frp og sentrumspartier.
 • 6. Vil du tilrettelegge for at religiøse skolelag skal få holde møter i skoletiden?
 • – I skoletiden bør man være nøytrale. Dersom foreninger generelt kan bruke bygget ellers, bør ingenting være i veien for at også religiøse lag får anledning til det.
 • 7. Bør kommunen din være raus med midler til kirker og andre religiøse bygg?
 • – Vi bør holde forpliktelser vi har i dag. Vi har pusset opp Vår Frelsers kirke. Den er både et kulturbygg og et religiøst bygg i byen. Vi bruker ikke store summer i dag, og å videreføre dette bør være helt naturlig.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje