– Å forandre seg er svært, svært vanskelig

Flere av fangene som har deltatt på retreat med fengselsprest Kjell Arnold Nyhus sier de har fått et nytt liv.

Reportasje

Sammen med kollega Marit Skartveit har Kjell Arnold Nyhus ledet tre lang-retreater for fanger i Halden fengsel. Flere av de 20 fangene som har deltatt så langt forteller at de har endret sin livskurs

– Jeg vil svare et klart ja på at det går an å forandre seg, men det er svært, svært vanskelig. Det gjelder for deg og meg like mye som for kriminelle og rusmisbrukere, sier han.

LES OGSÅ: Eks-narkomane Odd Anders Andersen døpte seg i fjor og startet et helt nytt liv - slik går det nå

Lange dommer

For hva innebærer det å forandre seg? Det kan være å slutte med kriminalitet og rus. Men kan også stikke mye dypere. Nyhus forteller om en av fangene som til sammen hadde dommer på over 20 år, og etterpå var usikker på om han hadde forandret seg. Men én ting var han sikker på: Han hadde sluttet å spille sin tillærte rolle.

– Jeg er en av dem som tror det finnes en kjerne i oss, en Kjell eller Per eller Kari helt innerst, som ikke skal eller kan forandres. Men alt det som har lagt seg utenpå oss, alle disse maskene vi kler oss med og rollene vi spiller, er mulige å legge fra seg.

– Hvor viktig er et oppgjør med det gamle livet for å starte et nytt?

– Veldig viktig. I retreaten i fengselet utgjør skriftemålet en stor del. Alt skal opp og fram.

– Og så skal man glemme det?

– Dette er gutter med lange dommer, som aldri kommer til å glemme det de har vært med på. Men tilgivelse betyr at du på et tidspunkt kan få lov til å si at du vil se framover, at du kan begynne med blanke ark. Når anklagene og selvfordømmelsen kommer, kan man si til seg selv at en stemme utenfra har sagt i skriftemålet at syndene er tilgitt.

LES OGSÅ: Setter fanger i stillhet

Velsignelse

Nyhus peker på at en frase blant folk flest om at man må «tilgi seg selv».

– Men hvor lett er det å være den angrende, anklager og dommer i samme sak? Psykologisk er det mye lettere å stole på et løfte utenfra. Det er dette som er skriftemålets velsignelse og storhet.

Fengselspresten understreker at å ta imot Guds tilgivelse henger nøye sammen med å be menneskene man har forbrutt seg mot om tilgivelse.

– Dette er ingen lettvint løsning, men fordrer selverkjennelse og for mange av oss en lang prosess, sier han.

LES OGSÅ: Går i kloster bak murene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje