Bilde 1 av 3

Merkelapper med hele fortellingen

Bomull, 60 graders vask og Made in Bangladesh – slik kan en merkelapp se ut. Men hva om vi fikk de sanne historien bak plaggene vi kjøper til hyggelige priser i kjedebutikken?

Reportasje

Det kanadiske Fair Trade-nettverket har gått plaggene etter i sømmene, og laget merkelapper slik de egentlig kunne sett ut, dersom vi fikk hele fortellingen bak produksjonen. Også disse merkelappene forteller at plagget er laget av 100 prosent bomull, sammen med historien om dem som sitter ved symaskinene i fabrikkene i Bangladesh, Kambodsja og Sierra Leone.

Kampanjen «Merkelappen forteller ikke hele sannheten» har som mål å få oss forbrukere til å tenke gjennom hvordan vi handler, slik at vi kanskje endrer både holdninger og handlevaner som kan bedre arbeidernes kår.

– Det er på tide med forandring. Å kjøpe rettferdige produkter sikrer at arbeiderne får en rettferdig betaling og ikke blir utsatt for utrygge arbeidsforhold, sier Canadian Fair Trade Network.

LES OGSÅ: Langt igjen til lønn å leve av

Gul genser: Laget i Kambodsja av 9 år gamle Behnly. Han står opp klokken fem hver morgen for å komme seg til tekstilfabrikken der han jobber. Det er mørkt når han kommer, og mørkt når han er ferdig for kvelden. Han kler seg lett, for temperaturen er oppe i 30 grader i rommet der han jobber. Støvet i rommet fyller nese og munn. Han får mindre enn åtte kroner for en dags kvelende arbeid. En maske ville kostet selskapet 70 øre.

Rød hettegenser: Laget i Serra Leone av Tejan. De første gangene han hostet blod skjulte han det for familien. De hadde ikke råd til medisinsk behandling og han kunne ikke risikere å miste sin mangeårige jobb på bomullsplantasjen. Da han en dag falt om i kramper kunne det ikke lenger ignoreres. Diagnosen var forgiftning av sprøytemidler. Mangelen på beskyttelsesklær har påført ham leukemi i en alder av 34 år. Han har to døtre. Den ene skal begynne på fabrikken neste år.

LES OGSÅ: De overlevde tragedien

Jakke: Laget i Bangladesh av Joya som sluttet på skolen som 12-åring for å kunne hjelpe sine to brødre og moren som nettopp var blitt enke. Faren ble drept i en brann på fabrikken der han arbeidet. Joya arbeider nå i bygningen på andre siden av gaten av fabrikken som brant ned. Det er en konstant påminnelse av hvilken risiko hun tar hver eneste dag. Merkelappen forteller ikke hele sannheten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje