Kirke

Sørkoreansk megakirke trosset smittevern – nå stenger Seoul ned

Det er registrert mer enn 457 tilfeller av koronasmitte knyttet til den sørkoreanske megakirken Sarang Jeil Church. – Det er en plikt å gå i kirken i Sør-Korea, sier professor.

– Vi må forstå at disse folkene bor i en annen verden, sier Vladimir Tikhonov, Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo.

I dag kom meldingen om at sørkoreanske myndigheter stenger ned deler av hovedstaden Seoul, etter økt smitte av koronaviruset. Større folkesamlinger blir forbudt, og nattklubber og kirker stenges. Kirker vil kun få lov til å strømme sine arrangementer på nett. Tiltakene trer i kraft fra og med onsdag.

457 av tilfellene av koronasmitte har tilknytning til den kristne megakirken Sarang Jeil Church (SJC).

Kirkene «hater» regjeringen

Ifølge Tikhonov er SJC en av Sør-Koreas største kirker. Han sier at for SJC er det viktig å vise verden og medlemmene at kirken er en stat i seg selv – og dermed uavhengig av staten. Dette henger sammen med sterke politiske og verdiforankrede motsetninger mellom den sørkoreanske staten og den konservative kirken.

SJC ønsker å ta avstand fra den liberale regjeringen, og vise styrke og uavhengighet, forteller Tikhonov. Derfor har de fortsatt å samles selv om myndighetene har advart mot det:

– Sør-Korea har en liberal regjering som den konservative kirken ikke synes noe om. Det er derfor de på tross av smittevarsel og smittefare likevel fortsetter med samlingene.

– En plikt å gå i kirken

Ifølge Tikhonov er det flere faktorer som forklarer hvorfor kirkene i Sør-Korea er særlig utsatt for smitte.

– I de sørkoreanske kirkene er det ikke valgfritt å møte opp, men en plikt.

Han legger til at lederskapet i SJC tolker Bibelen bokstavlig og tror at Gud beskytter dem mot koronaviruset.

– Pastoren i SJC, Jeon Jun Kwang-hun, tror at koronaviruset er laget av Kina og Nord-Korea.

Tikhonov forteller at staten nå planlegger å saksøke SJC, men at kirken ikke tror at et søksmål vil ha særlige konsekvenser for trossamfunnet.

– Flere i det juridiske apparatet sympatiserer med SJCs meninger. De regner med at det juridiske apparatet vil behandle dem mildt.

Tusenvis av demonstranter

Det er frykt for at viruset kan spre seg mer etter at tusener av demonstranter under ledelse av pastoren Jun Kwang-hun marsjerte gjennom sentrum av Seoul lørdag.

Jun selv, som ikke brukte munnbind og delte mikrofon med flere andre, testet positivt for viruset mandag og er nå under behandling på sykehus.

Myndighetene har testet 2.500 av kirkens 4.000 medlemmer, men flere av dem skal ha nektet å la seg teste, og politiet jakter nå på dem.

En betydelig trussel mot Seoul

Landets statsminister Chung Sye-kyun betegner innstrammingene som «uunngåelig».

– Vi et nå ved et avgjørende punkt hvor dette raskt kan utvikle seg til et omfattende nasjonalt smitteutbrudd dersom vi mislykkes med å få kontroll, sier Chung.

Det vil være forbudt å være over 50 personer innendørs og 100 personer utendørs. Nattklubber, karaokerom, restauranter med buffet-servering og internettkafeer blir stengt. Kirker vil kun få lov til å strømme sine arrangementer på nett.

Det er ikke klart hvor lenge tiltakene vil vare. Halvparten av landets 51 millioner innbyggere bor i Seoul og området rundt.

Kwon Jun-wook, som er leder for landets helseinstitutt, sier at smitteutbruddet er den verste krisen i landet siden koronakrisen startet og en betydelig trussel mot storbyen Seoul med 26 millioner innbyggere.

LES MER:

Stort utbrudd av coronavirus i dommedagskirke

Leder av kristen sekt pågrepet i Sør-Korea

Mener kristen sekt er utsatt for jakt på syndebukk for koronautbruddet

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke