Nyheter

Mener kristen sekt er utsatt for jakt på syndebukk for koronautbruddet

Sør-Koreas Shincheonji Church of Jesus er ifølge menneskerettsaktivister urettmessig gjort til syndebukk for korona-utbruddet i landet.

En ny rapport fra Center for Studies on New Religions (CESNUR) peker på bekymringsfulle trekk ved måten den kristne dommedagskirken Shincheonji Church of Jesus, the Temple of the Tabernacle of the Testimony (kort sagt Shincheonji) blir omtalt i forbindelse med korona-utbruddet i Sør-Korea.

– Vi er bekymret for den enorme mengden unøyaktig informasjon som sirkulerer om Shincheonji og dens engasjement i koronavirus-krisen i Sør-Korea. Vi har intervjuet medlemmer av Shincheonji og koreanske akademikere, og undersøkt dokumenter fra både den sørkoreanske regjeringen og Shincheonji, skriver forfatterne av rapporten i innledningen.

Forfatterne består av en gruppe akademikere, menneskerettsaktivister, reportere og jurister med erfaring innen feltet nye religiøse retninger. Ingen av dem er medlem av Shincheonji eller er enig med deres teologi.

– Teologisk kritikk skal ikke forveksles med diskriminering eller brudd på menneskerettighetene. Vi har utarbeidet denne rapporten for å hjelpe internasjonale organisasjoner, media og andre berørte parter til å forstå situasjonen bedre, skriver de.

Rapporten er skrevet av Massimo Introvigne, Willy Fautré, Rosita Ðorytë, Alessandro Amicarelli og Marco Respinti.

Syndebukk-jakt vanlig under epidemier

Rapportens forfattere skriver at jakt på syndebukker historisk sett har vært vanlig under epidemier, og at dette ofte går ut over upopulære religiøse grupper.

De viser blant annet til at jødene under Svartedauden-epidemiene på 1300-tallet ble beskyldt for å spre pesten utfra deres påståtte hat for den kristne majoriteten. På 1600- og 1700- tallet ble katolikker i protestantiske land og protestanter i katolske land henrettet etter anklager om å ha spredd pest.

I CESNUR-rapporten hevdes det at da nyhetene om Shincheonji og koronaviruset spredte seg utenfor Sør-Koreas grenser, ble mye av informasjonen om bevegelsen hentet fra internett-kilder med lavt nivå eller fra koreanske medier som ifølge rapporten har en lang tradisjon for fiendtlighet mot Shincheonji.

Disse nyhetene har via internasjonale nyhetskilder også nådd norske aviser og nyhetsbyråer. I flere av disse artiklene blir det påstått at en 61 år gammel Shincheonji-kvinne, kjent som pasient 31, først nektet å la seg teste for korona i Daegu. Dette mener CESNUR-rapporten det ikke finnes bevis for.

– Det er heller ikke sant at hun skal ha angrepet en sykepleier og nektet karantene da hun testet positivt. Dette har både kvinnen og sykepleieren nektet for, skriver rapportforfatterne.

Det stemmer forøvrig at et stort antall mennesker ble smittet i Shincheonji-samfunnet før kvinnen ble testet og satt i karantene.

Statistisk vanlige feil

Myndighetene i Seoul har ifølge BBC anmeldt Shincheonji-sektens øverste leder Lee Man-hee, og elleve andre ledere, for å ha hindret gransking av utbruddet. Rapporten hevder på sin side at Shincheonji var samarbeidsvillige.

– Samme dag pasient 31 testet positivt, suspenderte Shincheonji alle aktiviteter i kirker og misjonssentre, først i Daegu og etter noen timer i hele Sør-Korea, skriver de.

Kirken var også behjelpelige med å skaffe myndighetene lister over medlemmer.

– Lister inkludert hundretusenvis av navn og adresser måtte raskt sammenstilles og sjekkes, og det oppsto noen feil. Det er ingen beviser for at feilene var intensjonelle. De er statistisk vanlige når alle slike massive lister blir laget, skriver CESNUR-forfatterne.

Påstandene om Shincheonji og koronaviruset har ført til harme i det sørkoreanske samfunnet. Mer enn en halv million sørkoreanere har signert et opprop som krever at Shincheonji-kirken oppløses og i CESNUR-rapporten hevdes det at tusenvis av tilfeller av diskriminering av uskyldige Shincheonji-medlemmer har forekommet i Sør-Korea etter koronavirus-krisen startet.

Omstridt kirke

Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen bekrefter at den ny-religiøse Shincheonji-kirken er omstridt i Sør-Korea.

– Mange protestantiske kristne er sterkt uenige i deres endetidslære og irritert over deres aggressive metoder for å verve nye medlemmer.

Han tror dette kan ha hatt en psykologisk effekt for mange til å tro på påstander om at kirken motarbeider smittevern og storsamfunnet.

– Man må vokte seg for å gjøre en uglesett minoritet til syndebukker og ikke spre de enkle historiene om at de ikke vil samfunnet vel. Vi må ikke tenke at fordi de har en uholdbar endetidslære, så er de folkehelsemessig farlige med vilje.

Morken påpeker at man kan være sterkt kritisk til teologi, lære og metoder uten å gjøre dem urettmessig til syndebukker.

– Trosfriheten gjelder alle og her må vi sjekke fakta og oppføre oss kjølig og rettferdig. Trosfriheten gir ikke rett til å spre smitte med vilje, men det ser det heller ikke ut til at de har gjort, sier Morken.

LES MER:

---

Shincheonji

  • Nyreligiøs bevegelse etablert av Lee Man-hee i 1984.
  • Sektens leder Lee Man-hee regnes som en ny messias, som er alene om å kunne tolke Bibelens metaforer.
  • Regnes som en dommedagssekt, som forkynner at Lee Man-hee skal ta med seg 144.000 troende til Himmelen.
  • Antas å ha 2-300.000 medlemmer i Sør-Korea.
  • Kilde: Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter