Kirke

Gudstjeneste på gjenbruksbutikken

Med kortreist alter og grønn forbønn ble gudstjenesten på Nordfjordeid feiret på gjenbruksbutikken til NMS. Fremmøtet var det dobbelte av en vanlig høymesse i Eid kirke.

Bilde 1 av 2

Søndag ble gudstjenesten flyttet fra Eid kirke til den lokale gjenbruksbutikken på Nordfjordeid, som drives av Det Norske Misjonsselskap.

– Konfirmantene var begeistret for den litt sprø ideen min. Vi har snakket mye om at klimautfordringen ikke bare blir store ord, men at vi ser på hva hver og en kan bidra med. Skriket fra Greta Thunberg har vekket oss, nå må vi fokusere på hva vi selv kan gjøre for å bidra konkret i klimakampen, sier fungerende sokneprest Olaf Sigurd Gundersen.

LES MER: Pastorer ønsker grønt skifte

Auksjon firdoblet prisen

Prest og konfirmanter har tidligere besøkt gjenbruksbutikken, og mange av dem innledet julehandelen der og da.

– Dessuten kjøpte de inn utvalgte ting som vi auksjonerte bort under kirkekaffen. Auksjonen ga en firedobling av prisen, forteller presten.

Alt lå til rette for å feire messe i gjenbruksbutikken, her fantes alt som skulle til for å skape en sakral innredning.

– Vi kunne gjennomføre en meget kortreist gudstjeneste. I butikken fant vi alterbord, kors, alterduk og fine lysestaker – og stoler til nesten alle de bortimot hundre menneskene som møtte til gudstjeneste. Til og med et brukt el-orgel stod klart til organisten, forteller han.

Grønn forbønn

Gudstjenesten inneholdt de vanlige messeleddene, men både preken og forbønn fikk et grønt innhold.

– Kirken må sterkere på banen i klimakampen. Ansvaret for å ta vare på kloden vår er helt parallelt med forvalteransvaret kirken skal forkynne. På 60-70 tallet var Tensing-bevegelsen en drivkraft for de unge i kirken, i dag er det helt naturlig at kampen mot klimatrusselen blir et like samlende kraftsentrum, sier Gundersen.

LES MER: Mer av Norges rikdom til klimabistand

Himmel over miljøkampen

– Miljøbevegelsen må ikke bli en religion uten Gud – da vil den tape sin kraft. Det må bli en himmel over det hele. Som gammel 68-er ser jeg at nå er det miljøbevegelsen som skaper det positive engasjementet. Vi har hatt en mellomperiode der engasjementet og plakatene har vært fraværende, på mange felt. Nå ligger klimakampen der som en helt naturlig arena – der må kirken være sterkt til stede.

Olaf Sigurd Gundersen holdt i 1997 gudstjeneste på en søppelfylling.

– Da fikk jeg beskjed fra biskopen om at jeg kunne være glad jeg ikke ble refset. Men ting har endret seg, konstaterer han.

Kildesortering

Kirkeverge i Eid kommune Kristen Hundeide er også styreleder i Nomil, renovasjonsselskapet for hele Nordfjord. Han deltok i gudstjenesten, og svarte på spørsmål fra konfirmantene – om hvordan søppelet deres forvaltes og gjenbrukes.

– Det kom mange gode spørsmål om hva som skjer med avfallet deres. Vi holder en høy miljøprofil i kommunen, alle husstander i Eid har fem sorteringsalternativer når de leverer søppelet sitt. De unge har en sterk bevissthet rundt hva de kan bidra med, og vil vite konkret hva som blir resultatet av kildesortering og gjenbruk, forteller han.

Vi må bevare skaperverket

Kirkevergen forteller om et utstrakt samarbeid mellom kirke og andre arenaer – særlig rundt miljøsaker.

– Vi har hatt olsokgudstjeneste på det nye vikingsenteret, med et vikingskip som prekestol. Og nylig hadde vi gudstjeneste i messeteltet på Eidamessa, i samarbeid med handelsstanden. Det er viktig at kirken har et bredt engasjement – på smått og stort – i kampen for å bevare skaperverket vårt, sier Kristen Hundeide.

---

FOLKEKIRKE: MILJØMESSE

  • Søndag ble gudstjenesten på Nordfjordeid flyttet fra Eid kirke til NMS' gjenbruksbutikk på stedet. Nærmere ett hundre mennesker deltok, omtrent det dobbelte av et normalt gudstjenestebesøk.
  • Den sakrale utsmykningen var kortreist og bestod av salgsvarene i gjenbruksbutikken.
  • Konfirmantene bidro sterkt under messen, og under kirkekaffen ble det auksjonert bort varer konfirmantene selv hadde kjøpt på stedet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke