Kirke

Preus gav bort flygelet til kirken

Anne Grete Preus (1957 – 2019) ga sitt flygel til Uranienborg kirke. – Det er en flott og sjenerøs gave, sier organist Inger-Lise Ulsrud.

Ved en gudstjeneste i Uranienborg kirke nylig ble følgende melding lest opp: «Siden sist vi var samlet har menigheten fått en sjenerøs gave som vi har tatt imot med stor takknemlighet: Anne Grete Preus, som ble bisatt fra Uranienborg kirke 5. september, har gitt sitt flygel til kirken. Det har allerede funnet sin plass og er tatt i bruk. En varm takk også til hennes bror Hans som har medvirket til gaven».

Kvalitet

Kantor og organist Inger-Lise Ulsrud er glad for gaven.

– Det er en flott og sjenerøs gave fra henne og familien. Vi kommer til å ha god og stor nytte av flygelet. Det åpner nye landskap av konsertmuligheter. Det er et flott Bechstein-flygel i tipp topp stand og egner seg i høyeste grad til vårt bruk, sier hun.

LES OGSÅ: Etterlater seg en stor sangskatt

Fra før er kirken utstyrt med et piano. Når en kirkekjeller er ferdig innredet, vil menigheten trenge et piano der. Flygelet er gitt en foreløpig plassering i kirken.

Leieflygel

Kapellan Eirik Rice Mills forteller at Preus var aktiv i menighetens gudstjenester og deltok musikalsk ved flere anledninger.

– Ikke minst ved «Jul i Briskeby» som var et prosjekt vi delte. Ved slike konserter leide vi inn flygel. Hun var engasjert med tanke på at vi trengte å samle inn midler til et flygel. Da hun gikk bort, fikk vi altså hennes flygel, forteller kapellanen.

Så seint som i oktober i fjor spilte Preus konsert i kirken, sammen med blant andre Bjørn Eidsvåg til inntekt for det kirkemusikalske arbeidet i kirken.

Nært forhold

Mills sier Anne Grete Preus var glad i menigheten, i musikken og den gode menighetssangen og kom dit så ofte hun kunne. Hun hadde et nært forhold til mange i menigheten, og deltok ved medarbeiderfester. Preus leste pasjonshistorien hver langfredag.

– Etter hennes bortgang har vi merket at hun også betydde mye for mange som ikke kjente henne så godt. Nå er det godt med et instrument som et minne om henne. Hun var en av mange viktige som det merkes er borte, sier Mills.

– Når blir flygelet tatt i bruk i en konsert?

– Det har vi ikke rukket å planlegge. Men det blir i hvert fall brukt når pianist Sveinung Bjelland og cellist Audun Sandvik kommer i januar for å spille Beethovens cellosonater som starten på 250-årsfeiringen av komponisten, svarer Inger-Lise Ulsrud.

Spellemann

Artisten Anne Grete Preus døde 25. august 62 år gammel. Hun regnes som en av våre store låtskrivere. Hun startet karrieren i rockebandet Veslefrikk på 1970-tallet. Med bandet Can Can vant hun i 1984 Spellemannpris for sitt første album. På hennes første soloalbum Fullmåne (1988) tolket hun tekster av Jens Bjørneboe. Totalt ga hun ut ti album som soloartist.

Preus vant en rekke priser deriblant Prøysenprisen og fire Spellemannpriser. I fjor ble hun tildelt Anders Jahres kulturpris sammen med Kari Bremnes og Ole Paus.

---

Uranienborg kirke

  • Kirken ligger på Uranienborghøyden bak Slottet i Oslo.
  • Kirken ble innviet i 1886 og har glassmalerier av Emanuel Vigeland.
  • I 2010 fikk kirken et nytt konsertorgel.
  • Kirken er kjent for et rikt kirkemusikalsk konserttilbud gjennom året og under gudstjenester.
  • Uranienborg menighet ligger i et sentrumsområde med ca 10.000 innbyggere. Rundt 7.500 er medlemmer av Den norske kirke.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke