Kirke

Inviterer til Pride-frokost i kirka

Gamlebyen og Grønland menighet inviterer til morgenbønn og frokost før lørdagens Pride-parade. Med på laget har de blant andre Salam – organisasjonen for skeive med muslimsk bakgrunn.

Siden 2016 har Gamlebyen og Grønland menighet sammen med Skeiv Verden arrangert morgenbønn og frokost som en del av forberedelsene til den årlige Pride-paraden som begynner på Grønland.

Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard forteller at det var de som tok kontakt med Grønland menighet. Organisasjonen hadde lenge tradisjon med å arrangere pride-frokost for sine medlemmer.

– Vi ønsket å skape et trygt sted hvor folk kunne gjøre seg klare og pynte seg til paraden. Vi snakket med kirken og de hadde lyst til å gjøre noe, forteller hun.

I år har de også fått med Salam, en organisasjon for skeive med muslimsk bakgrunn, og prosjektorganisasjonen Nabolagshager. Sistnevnte skal blant annet stille opp med regnbuefargede grønnsaker. De har også fått støtte av bydel Gamle Oslo til å holde arrangementet.

– Det er et tydelig signal om at de syns at det her er en fin ting å være med på, sier Øvergaard.

LES MER: Ropstad vil ikke gå i paraden, men møter i mottagelsen av Oslo Pride

Kristelig bønn

Diakon i Gamlebyen og Grønland menighet Kirsten Aase Finch forteller at det har vært viktig for kirken å samarbeide med et mangfold av organisasjoner.

– Vi har lyst til å være med å markere noe som er positivt, både for troende, tvilende og de som lurer på om dette er for noe dem, sier hun.

I tillegg til å servere frokost, vil det også bli holdt en lavterskel morgenbønn som alle kan delta på.

– Vi har satt det inn i en kristelig, liturgisk sammenheng, så det blir en kristen bønn, sier Finch som opplyser at morgenbønnene varierer fra år til år. Tidligere har de blant annet fått besøk av en fransk imam.

Hun er fornøyd med å ha inngått et samarbeid med organisasjonen Salam, som i år skal holde en appell. Organisasjonssjef i Salam Hasti Hamidi mener det er naturlig for dem å samarbeide med Grønland menighet.

– Våre medlemmer og kristne skeive har flere av de samme utfordringene, som både gjelder det å være religiøs og bryte med normer for kjønn og seksualitet. Vi mener det er viktig å romme alle identiteter, både religiøs og seksuell orientering og kjønnsidentitet, sier hun.

LES MER: «Vi trenger et Amnesty som står opp for retten til å følge sin samvittighet. Så kan andre ta de teologiske kampene»

Anstrengt forhold

Øvergaard forteller at det er en del religionsfobi i de skeive miljøene, og at enkelte har et anstrengt forhold til religion. Hun har likevel et inntrykk av at mange synes det er fint å starte dagen i kirken.

– Jeg har vært med flere som for første gang har opplevd at de kan sitte i en kirke og være seg selv og høre en prest velsigne alle deres identiteter, sier hun og legger til:

– Så har vi de som ikke ønsker å være med på det. Men stort sett oppleves det som noe positivt. Det er en veldig god start på dagen for oss å være der og samle oss og bli ønsket velkommen på et sted som man ikke alltid har vært velkommen, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke