Religion

Fire av ti av verdens flyktninger er barn under 18 år

Stadig flere mennesker må flykte fra krig, konflikter, uro og vold. FNs nye rapport viser at ved slutten av 2019 var nesten 80 millioner registrert på flukt.

- Vi har en endret situasjon og en ny virkelighet for dem som er tvunget til å flykte: Dette er et stort problem som verken er forbigående eller vil bli kortvarig, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

Barn og skolen

FNs høykommissærs (UNHCR) årsrapport for 2019 viser at 79,5 millioner mennesker er registrert som tvunget til å flykte, enten til et annet land, internt i eget land eller ved at de har søkt asyl. Det er anslått at mellom 30 og 34 millioner av dem er barn.

– Barna har spesielle behov. I 2018 var 3,7 prosent av barna som måtte flykte, uten skoleundervisning. Situasjonen er blitt bedre for mange flyktningbarn i barne- og ungdomsskolealderen de siste årene, men kun 3 prosent av dem som trenger videregående skole, får undervisning, ifølge FN-rapporten.

LES OGSÅ: Pandemiens doble slag mot flyktninger

Flest i Tyrkia

De siste ti årene (2010–2019) er til sammen 100 millioner mennesker blitt tvunget til å flykte.

– Situasjonen for dem som flyktet og de statsløse, står fortsatt på den internasjonale agendaen og skaper overskrifter over hele verden, skriver FNs høykommissær i rapporten.

Flere store kriser er bakgrunnen for at så mange flykter. Flere opplever også å måtte bryte opp igjen på nytt og ender opp i på kontinuerlig flykt.

- Blant konfliktene som pågår fortsatt, er krigen i Syria som brøt ut i 2011.

LES OGSÅ: Hjelpearbeider: Sykehus avviser syke flyktninger

Fem land

Syria er det landet i verden som har det største antallet flyktninger. Til sammen har 13 millioner flyktet, 6, 6 millioner mennesker har reist fra landet, mens over 6 millioner er interne flyktninger.

Blant øvrige land med de største antall flyktninger som har forlatt landet, er Venezuela (3,7 millioner), Afghanistan (2,7 millioner), Sør-Sudan (2,2 millioner) og Myanmar (1,1 millioner).

Rapporten viser at landene som er de største mottakerne av flyktninger i dag, er Tyrkia (3,9 millioner), Colombia (1,8 millioner), Pakistan, Uganda og Tyskland (1,4 millioner)

Neste år markerer FN 70-årsmarkeringen for Flyktningkonvensjonen fra 1951 og Konvensjonen om begrensning av statsløshet fra 1961.

– To konvensjoner som aldri har vært viktigere, skriver FN i rapporten som ble publisert torsdag.

LES OGSÅ: Fattige land tar inn flest flyktninger

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion