SYKEHUS AVVISER FLYKTNINGER:

Hjelpearbeider: Sykehus avviser syke flyktninger

Sykehus på øya Chios gir helsehjelp bare til fastboende og avviser flyktninger, forteller hjelpearbeider Janne Hegna: – Flyktningene frykter også korona, men mangler vern.

Janne Hegna har nettopp kommet hjem fra Chios, en av fem greske øyer som ligger helt inntil Tyrkia. Derfor har Chios blitt et reisemål for flyktninger og migranter som prøver å ta seg inn i Europa med båt fra Tyrkia.

Som leder av hjelpeorganisasjonen Iris Center har Hegna jobbet i flyktningleiren Vial på Chios i flere år. Flyktningmottaket er dimensjonert for tusen personer, men huser nå vel 7.000, i alderen 0 til 80 år.

– Når koronaviruset treffer her blir det stygt, sier Janne Hegna til Vårt Land og forklarer hvorfor:

– De mangler alt, og bor svært tett, i telt og under presenninger. De sanitære forholdene er elendige, så smitten vil spre seg uhyre raskt i leiren.

LES MER: Visjon Norge-Hanvold: Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus

Sykehusnekt på gresk øy

For å møte koronapandemien har de lokale myndighetene på Chios nå bestemt at sykehuset ikke skal ta i mot flyktninger og migranter, kun fastboende grekere skal få helsehjelp.

– Dermed blir menneskene i Vial overlatt til seg selv.

Fordi Iris Center blant annet driver med distribusjon av toalettartikler, klær, tepper og soveposer i Vial, bestemte Hegna seg for å trekke seg ut og reise hjem. Alle de norske frivillige har også forlatt Chios.

– Fordi vi driver med distribusjon kunne vi lett komme til å bli de som sprer koronaviruset i Vial – og det ønsket vi ikke.

Etterspør håndsåper

Nå blir hjelpearbeidet drevet av et titall frivillige som selv er flyktninger og bor i Vial. Hegna forteller at det er «et desperat behov for håndsåper».

– Hva gjør lokale, greske myndigheter for å avhjelpe situasjonen?

– Lite, jeg opplever at de er handlingslammet, først av flyktningtilstrømmingen, så av koronatrusselen.

Hegna er klar på at stiller norske myndigheter opp med midler til norske organisasjoner som jobber i Hellas, kan Iris Center ta ansvar på Chios. Hun etterspør særlig telt, tepper, soveposer og personlig hygiene-produkter.

Moria-varsko fra helsearbeidere

Rett nord for Chios ligger øya Lesvos. Her ligger flyktningleiren Moria. Den er dimensjonert for opp mot 3.000, men huser nå godt over 20.000.

Via sosiale medier sender nå fire norske helsearbeidere, som alle har jobbet i Moria, nå ut varskorop:

«Nærmere 22.000 av våre medmennesker, deriblant 7500 barn, er internert under forhold som ødelegger immunforsvar, hvor kroniske sykdommer får utfolde seg fritt i mangel av behandling, og hvor barna sulter. Her er forsvaret til å overleve en viruspandemi lik null før viruset treffer leirene», skriver anestesilegen Anne Cecilie Tvedten, barnepsykologen Katrin Glatz Brubakk, anestesilegen Hanne Edøy Heszlein-Lossius og sykepleieren Marthe Valle.

Som mangeårige frivillige i leire og på strendene i Hellas er de fire nå «livredde for hva som venter menneskene i flyktningleirene på de greske øyene når coronaviruset når tusenvis av dårlig ernærte, kalde og internerte mennesker uten sanitære forhold».

Det finnes ingen steder å sitte i karantene ved mulig smitte, oppsummerer de fire.

Kommer færre til Europa

Presset på Hellas avtar nå, for det kommer færre flyktninger og migranter i båter fra Tyrkia, viser februartallene fra Frontex, EU felles grensekontrollorgan, som også Norge bidrar til, med penger og mannskap.

I februar ble det registrert rundt 6.200 ulovlige grensekryssinger langs rutene inn til EU. Det er 42 prosent færre enn i januar.

– Det er ikke til undres over. Nå står det væpnede greske soldater på strendene, ikke frivillige hjelpere som ønsker folk i land, forteller Janne Hegna.

Men de samlede tallene for 2020 viser at rundt 16.900 personer har ankommet EU på ulovlig vis – en økning på 27 prosent fra samme periode i fjor.

---

Flyktninger

  • På fem greske øyer bor de nå vel 40.000 flyktninger og migranter i overfylte leire. Det bor flest på Lesvos, og i leiren Moria; over 20.000.
  • Frykten for at koronaviruset skal spre seg blant migrantene og flyktningene i leirene, er sterk.
  • Til nå er det rapportert om én korona-smittet på Lesvos – en gresk borger.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter