Religion

Misjonssambandet stadfester beklagelse

BEKLAGELSE: Beklagelsen til misjonærbarnet som tapte i retten i 2013, står fast, sier organisasjonen. Avtroppende medieleder Espen Ottosen har vært kritisk til beklagelsen.

«Beklagelsen står fast», skriver Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) på sine nettsider søndag.

Kvinnen fra Stavanger gikk for elleve år siden rettens vei mot Misjonssambandet og Frikirken. Hun tapte i retten den gang, men i mars i år fikk hun en beklagelse og en økonomisk oppreisning fra NLM.

Uttalelsen, som ble publisert søndag ettermiddag, er signert hovedstyreleder Knut Espeland og generalsekretær Gunnar Bråthen. De to anerkjenner at det har vært skrevet mye om saken i aviser og sosiale medier, og skriver at de ønsker å presisere at beklagelsen står fast.

«Et resultat av denne uroen er at det har blitt stilt spørsmål ved hvorvidt beklagelsen som for kort tid siden ble gitt til kvinnen som Misjonssambandet møtte i denne rettssaken egentlig hadde noen verdi – om den var alvorlig ment. Det er svært leit at denne usikkerheten har oppstått», skriver Espeland og Bråthen.

Gunnar Bråthen har foreløpig ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

Les hele uttalelsen nederst i saken.

Turbulent tid

Tidligere i uken ble det kjent at organisasjonens svært profilerte medieleder Espen Ottosen slutter i sin stilling i organisasjonen. Han har vært kritisk til deler av beklagelsene og størrelsesorden på de erstatningsutbetalingene som er gjort. I et innlegg som blant annet er trykket hos Vårt Land skriver Ottosen at disse er del av årsaken til at han nå har sagt opp sin stilling.

Det har den siste tiden vært strid rundt Ottosens uttalelser og innlegg han har skrevet i NLMs magasin Utsyn. Han har blant annet problematisert måten kvinnens rettssak ble omtalt i Øystein Stenes podkast Misjonærbarna. Kritikere av Ottosen har ment at hans offentlige utspill har undergravd arbeidet med forsoning mellom misjonærbarna og NLM.

Ottosens utspill om saken er ikke nevnt konkret i søndagens uttalelse fra Misjonssambandet.

Espen Ottosen vil ikke kommentere dagens uttalelse fra NLMs ledelse.

NLM beklaget

Misjonssambandet kom i sommer med en beklagelse til misjonærbarn som har hatt vonde opplevelser på internatskoler i misjonsland. Organisasjonen har i løpet av de siste månedene også kommet med direkte beklagelser til to enkeltpersoner.

Gunnar Hansen har i mange år stått i spissen for misjonærbarna som har ønsket oppreisning fra NLM, og fikk i midten av mars en beklagelse og økonomisk oppreisning for den påkjenningen dette har vært.

Både Hansen og kvinnen som tapte i retten i 2013 fikk utbetalt 750.000 kroner fra NLM.

---

Stadfestelse av beklagelse


I lys av medieuro de siste ukene ønsker Misjonssambandet å presisere at beklagelsen som ble gitt 22. mars 2024 til kvinnen fra rettsaken i 2013 står fast.


Den siste tiden har for Misjonssambandets del vært preget av uro.

Det har de siste par ukene vært skrevet mye i aviser og i sosiale medier om «misjonærbarnsaken», og herunder også rettssaken i 2013.

Et resultat av denne uroen er at det har blitt stilt spørsmål ved hvorvidt beklagelsen som for kort tid siden ble gitt til kvinnen som Misjonssambandet møtte i denne rettssaken egentlig hadde noen verdi – om den var alvorlig ment.

Det er svært leit at denne usikkerheten har oppstått. Beklagelsen står fast.


Som organisasjon maktet vi ikke å ivareta kvinnen på en god måte verken før, under eller etter rettssaken.

Måten kvinnens foreldre ble behandlet på da de ble stevnet og ført som vitner under rettssaken er det også grunn til å beklage.

Det er viktig for oss å understreke at vi tror kvinnens historie. Vi beklager at det ikke framsto slik under rettssaken, ut fra hvordan den fra vår side ble prosedert i samråd med vår advokat. Retten trodde likevel kvinnens historie, og det er viktig for oss å ikke gi rom for å trekke den i tvil nå.


Det er ulike meninger og stemmer knyttet til misjonærbarnsaken innad i misjonsfellesskapet. Vi må våge å snakke åpent om det som er vanskelig og det vi ser ulikt på og unngå harde konfliktlinjer.

Sammen med støttegruppen Sendt bort fortsetter vi nå arbeidet med å legge fram en konkret og helhetlig handlingsplan i nær fremtid. Ikke som en følge av ytre press, men fordi vi tror at dette vil tjene både misjonærbarna og Misjonssambandet.


Knut Espeland

Gunnar Bråthen

---

Les mer om mer disse temaene:

Sigrid Rege Gårdsvoll

Sigrid Rege Gårdsvoll

Sigrid Rege Gårdsvoll er vaktsjef i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2022. Sigrid er kommentator og skriver da oftest om USA og amerikanske valg, Den norske kirke og aktuell samfunnsdebatt.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion