Kultur

NTNU frøs opptak av kirkemusikk-studenter – nå må ministeren svare

UTDANNING: Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) må avgi skriftlig svar etter at NTNU frøs opptak av førsteårsstudenter i orgel- og kirkemusikk til høsten.

«Setter vi som samfunn ikke pris på kirkemusikere?»

Spørsmålet kommer fra Høyres stortingsrepresentant for Østfold, Tage Pettersen. Han har latt seg opprøre av NTNUs beslutning om å fryse opptaket av førsteårsstudenter til bachelorstudiet i orgel- og kirkemusikk fra høsten 2024.

Årsaken til grepet er økonomi og en realnedgang i budsjettene til universitetene over hele linja, opplyste leder ved Institutt for musikk ved NTNU, Nora Bilalovic Kulset, til Vårt Land for snart to uker siden.

Da står «det dyreste studiet med færrest studenter» dessverre lagelig til for hugg, forklarte hun.

I kirkemusiker-miljøet har nyheten skapt sterke reaksjoner og frykt for nedlegging, skrev avisen.

Nå krever Tage Pettersen svar fra forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

Tage Pettersen, Høyre.

En kirkemusiker er ikke bare en som sitter bortgjemt på et orgelgalleri og spiller til gravferder og høymesser, men en kirkemusiker er også en kulturbærer

—  Tage Pettersen, stortingspolitiker

– En kulturbærer

«Vil statsråden bidra til at vi som nasjon forvalter og tar vare på orgel- og kirkemusikken, og yrket, gjennom at vi tilbyr relevant utdanning for denne gruppen studenter?» spør han i et skriftlig spørsmål til Stortinget.

I spørsmålet henviser Pettersen til saken i Vårt Land, men også til et debattinnlegg fra lederen ved institutt for musikk ved NTNU. I Midtnorsk debatt skriver hun blant annet:

«Nå risikerer vi at det snart ikke fins kirkemusikere mer. I Norge utdanner vi dem knapt. Det er for kostbart, for eksklusivt. Vi bortprioriterer det, ganske enkelt. For mange beslutningstakere med penger skjønner ikke hva en kirkemusiker egentlig er, og hvor mye denne personen har å si for hele vår kultur.»

Høyre-politikeren har også sin egen appell:

«En kirkemusiker er nok mer enn de fleste tror. En kirkemusiker er ikke bare en som sitter bortgjemt på et orgelgalleri og spiller til gravferder og høymesser, men en kirkemusiker er også en kulturbærer. En kirkemusiker leder gjerne kor, og i mange tilfeller flere en bare ett. Kirkemusikeren arrangerer og komponerer gjerne all slags musikk, og tilpasser musikken til ensemblet. Hvem spiller norske folketoner, 1600-tallsmelodier, populærmusikk, Bach og Messiaen? Jo det gjør kirkemusikeren», skriver Pettersen i det skriftlige spørsmålet.

Svaret til ministeren er ennå ikke tilgjengelig.

Bilder fra Facebook-gruppen Kirkemusikk- og orgelstudium ved NTNU Trondheim. T.h: Nataniel Martin Nikolai Moddy.

Protest

I Facebook-gruppa Kirkemusikk er reaksjonene mange og sterke etter nyheten om opptaks-frys ble kjent, har Vårt Land skrevet. Der er det blitt postet bilder av årets fire søkere med plakater der det står: «Min studieplass døde den 19.03.2024».

«Staten har investert i orgler for flere titalls millioner i Nidarosdomen de siste årene, så dette blir jo som å kjøpe jagerfly uten å utdanne piloter», skrev domkantor i Oslo, Kåre Nordstoga, i gruppa.

Det har også blitt opprettet en underskriftskampanje for å bevare studietilbudet, initiert av Lena Fischer, masterstudent i utøvende orgel ved NTNU. I skrivende stund har kampanjen 2651 underskrifter.

– Jeg er veldig stolt av elevenes innsats for å redde sin egen fremtid, sier orgellærer, kantor og organist Erling With Aasgård.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur