Religion

Brian Houston bryter stillheten: Følte seg «presset ut» av Hillsong

HILLSONG: Tidligere i år trakk Brian Houston seg ut som global hovedpastor i Hillsong etter avsløringer om upassende oppførsel. Nå snakker han ut om exiten.

Avgjørelsen om å trekke seg fra Hillsong er «den vanskeligste avgjørelsen i livet mitt».

Det fortalte Brian Houston i en 14 minutters videoseanse publisert på hans egen Facebook-side og Instagram-konto i natt.

Houston er en av den internasjonale megakirken Hillsongs grunnleggere. Sammen med kona Bobbie Houston grunnla de Hillsong i Australia i 1983. Siden har det blitt plantet Hillsong-menigheter over hele verden, også i Norge.

I mars ble det kjent at Houston har sagt opp jobben som global hovedpastor i det karismatiske kirkesamfunnet.

Det skjedde etter at Hillsongs globale styre offentliggjorde at Houston har vært involvert i to hendelser hvor han har opptrådt upassende og brutt kirkens etiske regelverk, ifølge en uttalelse som ble publisert på megakirkens nettside. Blant annet skal han i pillerus ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne i 2019. Det skal ha skjedd under kirkens årlige konferanse.

Nå kan Houston fortelle at han følte seg «presset ut» av Hillsong, skriver blant andre The Guardian. Også Dagen har omtalt nyheten.

Uholdbar posisjon

I videoen sa Houston at han trakk seg fra megakirken fordi styrets svar og dets offentlige uttalelser satte ham i en uholdbar posisjon, gjengir The Guardian. Til styret skal han ha fortalt at han håpet å kunne forbli i en rolle som en «grunnleggerpastor» av kirken, men at kirkens offentlige uttalelse gjorde det umulig, sa han.

– I uttalelsene var det dessverre nok detaljer til å føre den største skam og ydmykelse over meg, men samtidig nok tvetydighet til at folk selv måtte trekke sine egne konklusjoner om hva som hadde skjedd eller ikke, sa han.

Ifølge Dagen gikk han deretter inn på ulike detaljer som han mener har blitt misforstått. Blant annet hans eget utsagn om at «alkoholen ikke hadde vært hans venn», ble forklart.

– Det er skapt et narrativ der ute om at jeg er en alkoholiker. Det er feil. Jeg har til og med fra en kyndig terapeut at jeg ikke har karaktertrekkene til en typisk alkoholiker, sa Houston, ifølge avisen.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk som retter seg spesielt mot unge.

---

Var avhengig av sovetabletter

Han fortalte også at han tidligere hadde vært avhengig av sovetabletter, men at dette er blitt behandlet.

– Jeg har ikke tatt en sovetablett på tiår. Det er ikke et vedvarende problem.

Han tok dessuten opp påstanden om at han i 2019 gikk inn på hotellrommet til en kvinne i pillerus, og forklarte at han hadde blandet en dobbel dose angstdempende tabletter med alkohol, men omtalte dette som en engangshendelse.

– Det hadde ikke skjedd før, og det har ikke skjedd siden, så jeg har ikke et pågående problem med anti-angsttabletter eller andre reseptbelagte medisiner, siteres han på i The Guardian.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion