Religion

Pastor og omstridt politiker står bak nytt kristent senter

MØTEPLASS: Initiativtakerne bak Kristent Ressurssenter sier de vil utvide ytringsrommet og fremme det de forstår som kristne verdier. – Vi jobber også ut fra kristne verdier, kontrer leder av Skeivt kristen nettverk.

Pastor Tone Lise Gustavsen og den omstridte KrF-politikeren Truls Olufsen-Mehus står bak et nytt Kristent ressurssenter. Det uttalte målet er å «styrke den kristne forståelsen» av kjønn, seksualitet og familie. Gustavsen er pastor i pinsemenigheten Frisk-kirken og forfatter av en bok om seksualitet, mens Olufsen-Mehus i dag er nestleder i Hammerfest KrF.

I et debattinnlegg publisert i avisa Dagen skriver de at de vil bidra til å løfte fram tydelige kristne røster i samfunnet. Videre vil de «sette søkelys på blant annet skeiv teori, postmoderne ideologi og utfordre etablerte usannheter».

Ser et behov

Flere av personene bak nettverket har gjennom mange år engasjert seg for det de anser som kristne verdier og normer når det gjelder kjønn, familieliv, seksualitet og skeiv teori.

Olufsen-Mehus forteller at ideen til det kristne ressurssenteret dukket opp allerede for tre år siden. Etter oppropet «Ja til tokjønnsmodellen» så flere kristne fagfolk og politikere et behov for at noen jobbet med dette på fulltid, forteller han. Slik ble Kristent ressurssenter til.

Senteret er forankret i Cape Town-erklæringen fra Lausannebevegelsen, der det blant annet står at man skal delta i offentlig debatt.

Vil framsnakke fordelene med «kristne familievalg»

– Det er mange kristne aktører og organisasjoner som på ulike måter engasjerer seg i samfunnet. Hvorfor er det behov for Kristent ressurssenter?

– Vi mener at vi må få et tyngre engasjement på å få frem de kristne verdiene, og det kristne perspektivet og virkelighetsforståelsen i dagsaktuelle temaer.

Han forteller at det blant annet handler om å framsnakke fordelene med den kristne forståelsen av familievalg, samt ytre seg om kjønnstematikk og Pride.

– Kan du beskrive hva du mener med «kristne verdier»?

– Det handler om at fra naturvitenskapelig side er det to kjønn, og disse er biologisk bestemt. Vi vektlegger den bibelske forståelsen av kjønn. Alle er født i rett kropp - de som opplever noe annet må få riktig hjelp, mener lokalpolitikeren.

Olufsen-Mehus har tidligere vært fylkesleder for KrF i Troms og Finnmark, og ved flere anledninger vekket uro i partiet. I flere saker har han skilt seg tydelig fra partiets linje. Han stod bak et opprop som advarte barn mot å vaksinere seg mot korona, og i en valgkampvideo i 2019 kom han med påstander om foreningen FRI, som Faktisk.no mente var feilaktige. Olufsen-Mehus klaget Faktisk.no inn til Pressens Faglige Utvalg på grunn av faktasjekken, men Faktisk.no gikk fri på alle punkter.

Alle er født i rett kropp - de som opplever noe annet må få riktig hjelp.

—  Truls Olufsen-Mehus

Går gjennom læremateriell

Olufsen-Mehus forteller at Kristent ressurssenter allerede har vært på flere turneer.

– Vi har holdt foredrag og undervist blant annet om hva som ligger til grunn for kulturendringer i samfunnet.

Senteret er i gang med et prosjekt for å kartlegge omfanget av skeiv teori i skolebøker. Han forteller at de går gjennom ulike undervisningsopplegg, og at de også får hjelp av lærere og foreldre som sender bilder fra barnas bøker og materiell.

Ifølge Olufsen-Mehus ønsker Kristent ressurssenter også å lage et konkret opplegg for seksualundervisning, som de vil tilby til skoler, kristne organisasjoner og menigheter. De ønsker å fremme fordelene med det de kaller «den kristne familieforståelsen».

– Blant unge i dag er det for eksempel et problem at kvinner blir eldre og eldre før de får barn. Dette er et adressert samfunnsproblem.

– Noen vil si seg uenig i Kristent ressurssenters definisjon av «kristne verdier». Hva tenker du om det?

– Ingen organisasjoner er for alle. Det betyr ikke at man er imot de som man ikke er for. Blir vi invitert til en debatt så vil vi selvsagt vise saklighet og respekt.

– Bør ytre seg uansett om det er politisk korrekt eller ikke

Øyvind Håbrekke, faglig leder Tankesmien Skaperkraft, ønsker initiativet velkommen.

– Skaperkraft er etablert for å skape samfunnsengasjement blant aktive kristne. Vi setter pris på alle som på en kristen basis ønsker å engasjere seg og delta i samfunnsdebatten, sier han.

Han legger til at Skaperkraft får tilbakemeldinger, særlig fra unge, om at de opplever det vanskelig å ytre seg i det offentlige rom.

– Å uttrykke mindretallsposisjoner har blitt mer krevende på mange områder. Det er ingen tvil om at ytringsrommet og ytringsklimaet er mer utfordrende.

Dette gjelder i krevende spørsmål, som diskusjoner omkring kjønn, samliv og familie, ifølge Håbrekke.

– Skaperkraft er opptatt av å gi folk mot og tro på at deres stemmer er viktige, og at unge aktive kristne tør å tenke at de har noe å komme med, enten det de mener er i tråd med flertallet eller går imot det politisk korrekte.

Vi opplever at Kristent ressurssenter hopper bukk over menneskene det gjelder.

—  Elisabeth Meling

– Ikke opptatt av mennesker

Elisabeth Meling, leder i Skeivt kristent nettverk, mener Kristent ressurssenter ikke har monopol på kristne verdier.

Portrett av Elisabeth Meling (Skeivt kristent nettverk) tatt i Oslo sentrum.

– Også vi jobber ut fra kristne verdier. De har en annen vinkling enn oss, og det har vi respekt for. Men retorikken de bruker om Pride-ideologi har tidligere fått mye kritikk. Vi opplever at de hopper bukk over menneskene det gjelder, og bare er opptatt av sak.

– Kristent ressurssenter mener det er vanskeligere for kristne med meninger som er i mindretall å ytre seg i den offentlige debatten. Er du enig i denne beskrivelsen?

– Det er nok av folk også i LHBT+-rommet som ikke orker å delta i det offentlige ytringsrommet av frykt for å bli stemplet, sier Meling.

– Kristent ressurssenter har ytringsfrihet, men med denne friheten følger det et ytringsansvar. Jeg vet ikke helt om de er seg bevisst dette. Det oppleves som at man har sine ideer, uten at man tenker på de av oss som dette treffer på kroppen.

---

Lausannebevegelsen

  • Lausannebevegelsen er en internasjonal, evangelisk, økumenisk misjonsbevegelse.
  • Ble initiert av pastor Billy Graham, og startet i 1974 i Lausanne, Sveits.
  • Den neste Lausanne-konferansen er i Seoul, Sør-Korea i 2024.

Kilde: Store norske leksikon og lausanne.org

---


Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion