Religion

Snart kan munkene i Trøndelag flytte inn i nytt kloster

UTVIDER: Munkene som holder til på Munkeby Mariakloster i Levanger kan snart flytte bønnen inn i et splitter nytt kloster. – Vi ønsker å leve i harmoni med landskapet rundt.

Siden Munkeby Mariakloster åpnet i Levanger i 2009 har fire munker bodd og arbeidet i klosteret. Der de blant annet har ystet store mengder fransk ost.

13 år senere utvides det for i overkant av 50 millioner kroner. Formålet er å få plass til ni nye munker, og åpne et kapell med plass til 40 deltakere.

Det skriver Den katolske kirke på sine nettsider.

– Huset vi har bodd i siden 2009 var ment som en midlertidig bolig, sier Jöel Regnard til katolsk.no.

Han er en av de fire «brødrene» som holder til i Munkeby Mariakloster.

Nå håper han at de nye bygningene gir rom for både å bo, å be, å få besøk, og å fortsette ystingen.

Munkeby Mariakloster i Levanger.

– Vi vil kunne ønske flere brødre velkommen og feire liturgien i en kirke med rom for alle.

Når de nye byggene står klare i desember, vil Munkeby Mariakloster bestå av en kirke, inkludert et sakristi, et liturgi-kontor og et klokketårn. Det vil også være kjøkken, spiserom, kontorer og seks soverom, i tillegg til ysteri.

Historiske linjer

Allerede på 1100-tallet var det et kloster på Munkeby i Levanger, ifølge historiske kilder. Den gangen var det verdens nordligste katolske kloster. Etter kun noen få tiår, ble klosteret lagt ned. Det er halvannen kilometer fra disse klosterruinene at det nye Munkeby Mariaklosteret ble reist i 2009.

Den første steinen som ble lagt ved starten av byggeprosessen i fjor høst, var en stein fra de nesten 900 år gamle ruinene.

Munkeby Mariakloster

Det er Eggen Arkitekter som har tegnet det nye klosteret. Det skal bygges delvis med stein, og det vil være et atrium som gjør at det er åpent i midten.

– Atriumsløsningen er viktig, og følger et tradisjonelt mønster for klosteranlegg. Atriet gjør at alle rom åpner seg mot gangen rundt det rektangulære atriet.

For å finansiere klosteret, har Munkeby Mariakloster fått støtte av Den katolske kirke i Tyskland, i tillegg til private donasjoner fra givere i Tyskland, Frankrike og Norge, skriver Den katolske kirke på sine sider.

---

Munkeby Mariakloster

  • Bygget i 2009 rett utenfor Levanger i Trøndelag
  • Ble besluttet opprettet av Cîteaux-klosteret i Frankrike, som er moderklosteret til Cistercienserordenen – en katolsk munkeorden med opprinnelse i 1098
  • På Munkeby lå det et kloster som trolig ble bygget på 1100-tallet, men det ble nedlagt allerede på 1200-tallet. Det var på den tiden verdens nordligste katolske kloster
  • Ruinene fra datidens kloster er fortsatt synlige, halvannen kilometer fra dagens kloster

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion