Kultur

Hauge-dokumentar setter ny seerrekord

DOKUMENTAR: Med nesten 1.500 solgte billetter til en førpremiere har kinodokumentaren om Hans Nielsen Hauge trolig satt norgesrekord.

14. juli trakk den nye dokumentarfilmen Hans Nielsen Hauge – Mannen som vekket Norge hele 1.463 betalende publikummere til førpremieren på Oslofjord Convention Center.

– Det er trolig norgesrekord for antall personer på en visning innendørs, sier filmskaper Øyvind Olav Sydow Kleiveland til Kristelig Pressekontor (KPK).

Sammen med blant andre regissør Harald Flem står han bak den helt nye filmen om Hauge som i sin nåværende form er sett av over 4.000 mennesker ulike steder i landet.

Til sammenligning har Norges største kinosal, hovedsalen på Colosseum i Oslo, 978 sitteplasser.

Stor oppslutning

Administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i Film & Kino, bransje- og medlemsorganisasjonen for kommunale og private kinoer, forteller i en e-post til KPK at det var vanlig å benytte store arenaer for premierer på store spillefilmer på 90- og på 2000-tallet. Publikumsantallet på disse slår Hauge-filmen. Men når det gjelder dokumentarfilmer, har verken han eller kollegaene han har snakket med, hørt om noe tilsvarende.

– Nå er jo den aktuelle forestillingen et event og ikke en kinovisning, og vi har derfor ikke alle slike visningstall i vår database. Men med det lille forbeholdet tror vi nok dette er den største publikumsvisningen for en dokumentarfilm i Norge, skriver Pedersen.

Kristent testpublikum

Hauge-dokumentaren er planlagt for ordinær kinopremiere i januar neste år. Før det vises filmen på små og store kinoer over hele landet. Dette er alle førpremierer. I begynnelsen opplyses publikum om at det kommer en ny og endelig versjon om ikke altfor lenge og at filmskaperne derfor ønsker tilbakemeldinger fra publikum.

– Kristenfolket er gode å ha som lytteposter, og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra dem som har sett kinodokumentaren så langt. Særlig de dramatiserte sekvensene er noe folk ønsker mer av, sier Kleiveland om responsen de har fått.

Han forteller at det ble jobbet på spreng dag og natt for å få klar første versjon til visning på stevnet i Sarons Dal i Kvinesdal i sommer.

– Der var det rundt 700 som så filmen, sier filmskaperen.

Etter tilbakemeldinger fra publikum har teamet valgt å pusse enda mer på klippingen og til og med spilt inn noen ekstra scener og intervjuer.

– Vi vil da få en film med enda høyere kvalitet før vi slipper den til det ordinære kinopublikummet, sier Kleiveland.

Mye forkynnelse

Kleiveland forteller at de har prøvd å lage en faktabasert og sann film om Hauge.

– Vi føler vi har fått satt fokus på de tingene vi syntes var viktige og å få fram hva Gud kan gjøre gjennom én mann.

Filmskaperen ble likevel overrasket over hvor mye forkynnelse det var i filmen da han så den utenfor klipperommet første gang.

– Da jeg satt og klippet, tenkte jeg ikke på det, sier han.

Produksjonsselskapet Hans Media AS, som står bak kinodokumentaren, har også fått tilbakemeldinger fra akademikere som mener filmen kan brukes i skoleundervisning.

– Det er jo det vi vil med filmen, å få den inn i skolen.

– Faktabasert og fordomsfri

Forfatter Trygve Riiser Gundersen, som nylig har kommet ut med boken Haugianerne – Enevelde og undergrunn, sier i et intervju med Vårt Land at historien om Hans Nielsen Hauge ble utsatt for et «konservativt kupp» på 1860- til 70-tallet. På bakgrunn av dette etterlyser sjefredaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen i en lederartikkel en mer fordomsfri Hauge-forskning og spør om vi skaper oss en Hauge i vårt eget bilde.

Kleiveland mener dokumentarfilmen deres har klart å få til det Selbekk etterlyser.

– Truffet bra

– Det er jo kommet fram mye nytt om Hauge de siste årene. Vi opplever at vi har truffet bra så langt, sier Kleiveland.

En ny såkalt trailer ble vist på Filmfestivalen i Haugesund nylig og ble godt mottatt. Noen flere førpremierer er satt opp utover høsten.

– Filmen har fått sitt eget liv, og tilbakemeldingene fra både publikum og kinosjefer tyder på at dette er et produkt som vil stå seg i lang tid fremover, sier Kleiveland stolt.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur