Religion

En av disse blir ny biskop i Hamar

BISPEVALG: Biskop Solveig Fiske avslutter snart sin tjeneste som biskop i Hamar bispedømme. En av disse fem kandidatene blir ny biskop – og to av dem er gift.

Engasjementet rundt ny Hamar-biskop er stort, og Den norske kirke meldte i april at det hadde kommet inn godt over 200 forslag fordelt på drøye 90 kandidater. Alle som ønsker det har hatt mulighet til å foreslå kandidater.

Blant de i alt 93 foreslåtte kandidatene var blant annet en Farmen-kjendis, en Vårt Land-kommentator og professoren som tidligere i sommer tok til orde for å bruke «hen» om Gud. Ingen av disse er lengre blant de aktuelle kandidatene.

Nå har nemlig Hamar bispedømmeråd landet på fem aktuelle bispekandidater:

 • Ole Kristian Bonden
 • Hege Elisabeth Fagermoen
 • Tor Even Fougner
 • Raag Rolfsen
 • Margunn Sandal

Kandidatene

– Alle disse kandidatene vil kunne bli gode biskoper i Hamar og vil på hver sin måte kunne videreføre Hamar bispedømmes visjon «Hellige rom for alminnelige liv», sier bispedømmerådsleder Gunhild Tomter Alstad i en pressemelding fra Den norske kirke (DNK) tirsdag kveld.

Ole Kristian Bonden (52) jobber i dag som prost i Hamar bispedømme, nærmere bestemt i Sør-Østerdal. Han har kristendom grunnfag fra Høgskolen i Volda, og teologisk embetseksamen og praktisk-teologisk seminar fra Menighetsfakultetet. Våren 2023 fullfører han et fireårig masterstudium i verdibasert ledelse ved VID vitenskapelige høgskole.

Hege Elisabeth Fagermoen er (55) sokneprest i Glemmen menighet i Borg bispedømme. Tidligere har hun blant annet vært prost i Søndre Follo, sokneprest i Skjåk og kapellan i Nordstrand menighet.

Tor Even Fougner (57) er prost i Sør-Gudbrandsdal prosti i Hamar bispedømme. Han har tidligere vært sokneprest i St. Hanshaugen i Oslo, jobbet som priest i The Church of England i Sheffield og ledet fagforbundet TeoLOgene.

Margunn Sandal (59) er prest i Frogner menighet i Oslo bispedømme. Hun vokste opp på Osterøy utenfor Bergen, og har arbeidserfaring fra skole- og helsesektoren, ulike stillinger i Den norske kirke og akademia. Hun ble ordinert til prest i 1992, og fullførte i 2014 en doktorgrad ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun er gift med Raag Rolfsen.

Raag Rolfsen (59) er i dag prost i Sandefjord prosti i Tunsberg bispedømme. Han har tidligere jobbet som menighetsprest i Drammen, ledet fagavdelingen i Feltprestkorpset, og vært direktør i Areopagos. Rolfsen har en doktorgrad i etikk og religonsfilosofi. Han er gift med Margunn Sandal.

Hamar bispedømmeråd har nominert fem kandidater til å bli biskop etter Solveig Fiske. Tre menn og to kvinner er nominert. Her er Solveig Fiske fotografert under takkegudstjenesten for Desmond Tutu i Oslo domkirke i januar i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lang prosess

I et arrangement i Hamardomen tirsdag 13. september skal alle de fem kandidatene dybdeintervjues og presenteres, opplyser DNK. Etter presentasjonen skal det stemmes over kandidatene, og flere hundre er stemmeberettiget i denne rådgivende avstemningen.

De tre kandidatene med flest stemmer blir offentliggjort 10. oktober i år, og bispedømmeråd og landets resterende biskoper skal så uttale seg. I uke 45 – den andre uka i november – annonseres Hamar bispedømmes nye biskop.

---

Bispenominasjon i Den norske kirke

 • Alle kan foreslå kandidater til ny biskop.
 • Bispedømmerådet nominerer fem kandidater.
 • Kirkerådet gir en frist for å stille supplerende kandidater til bispedømmerådets nominasjon.
 • De nominerte kandidatene presenteres.
 • Alle stemmeberettigede avgir stemme.
 • De tre kandidatene med flest stemmer offentliggjøres.
 • Biskoper og bispedømmeråd uttaler seg.
 • Kirkerådet tilsetter ny biskop.

---

Gir stafettpinnen videre

Det blir avskjedsgudstjeneste for biskop Solveig Fiske i Hamar domkirke søndag 23. oktober kl. 11:00. Tidligere i år uttalte hun til Vårt Land at hun «skal vere på, og jobbe målbevisst, heilt til siste dag». Fiske er kjent for mange som en engasjert biskop. I nevnte intervju sa hun også at det beste med tjenesten er å være med på å påvirke kirkens utvikling, og å møte mennesker i de lokale menighetene.

Fiske blir 70 år i oktober, og går dermed av med pensjon. Hun ble ordinert til biskop i Hamar i 2006, og har ledet bispedømmet siden.

Nå er det en annen som skal ta over stafettpinnen.


Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion