Religion

Advokater: Jehovas vitner-dom bør prøves i menneskerettsdomstolen

BØR PRØVES: To advokater støtter Gry Helen Nygård når hun nå anker til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. De mener religionsfriheten må vurderes opp mot Nygårds øvrige menneskerettigheter.

Etter å ha tapt i Høyesterett i mai anker tidligere Jehovas vitner-medlem Gry Helen Nygård saken til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Advokatene Elisabeth Dolva Sandøy og Eirin Tinnesand håper Nygård får prøvd saken sin for retten.

I en kronikk i nettavisa Rett24 reagerer advokatene på at Høyesterett i sin kjennelse ikke vurderer religionsfriheten opp mot andre menneskerettigheter, og stiller spørsmålet: «Hvor absolutt er religionsfriheten?».

Nygård har blitt ekskludert fra trossamfunnet fordi Jehovas vitner mener hun har begått «porneia», altså seksuell umoral. Selv sier Nygård at hun ble utsatt for overgrep. Etter eksklusjonen opphørte all kontakt med venner og familie i trossamfunnet, og Nygård har derfor vært flere runder i retten for å få vedtaket kjent ugyldig.

– Den europeiske menneskerettskonvensjonen forplikter også staten til å beskytte ofre for overgrep, samt å verne om privatpersoners rett til familien, sier Tinnesand til Vårt Land.

Har anka

I mai tapte Nygård saken i Høyesterett. Denne sommeren har hun, i samråd med tidligere eldste i Jehovas vitner, Rolf Furuli, anka saken til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Elisabeth Dolva Sandøy, leder av prosedyregruppen i Schjødt og Eirin Tinnesand, advokatfullmektig i samme selskap har sammen skrevet en kronikk i Rett24, hvor de argumenterer for at saken fortjener å prøves av domstolen.

Advokatene sier at høyesterettsdommen nøyer seg med å slå fast at saken er et spørsmål om Jehovas vitners religionsfrihet, uten å drøfte hvorvidt dette går på bekostning av Nygårds øvrige menneskerettigheter.

Elisabeth Dolva Sandøy

Sandøy forklarer at Høyesterett slår fast at trossamfunns organisatoriske selvbestemmelse er et av kjerneprinsippene som ligger til grunn for religionsfriheten.

– Det innebærer at trossamfunnene selv definerer regler for hvem som kan være medlem og hvem som kan ekskluderes, og er ikke spesielt overraskende. Det som derimot er overraskende, er at Høyesterett stopper her, og ikke vurderer dette opp mot andre menneskerettigheter.

Kan få konsekvenser

Videre er Høyesterett tydelig på at det ikke er domstolenes oppgave å vurdere religiøse organisasjoners eget regelverk. Hvorvidt eksklusjonsvedtaket ble fatta i henhold til Jehovas vitners eget regelverk er derfor ikke vesentlig for saken, ifølge Høyesterett.

Eirin Tinnesand

Det er ei vurdering de to advokatene er enige i. Deres poeng er at å veie disse hensynene opp mot andre menneskerettigheter, ikke er å foreta ei religiøs tolkning.

– Det handler ikke om hva trossamfunn kan tro eller mene, men om hvilke konsekvenser de kan trekke på bakgrunn av disse oppfatningene – særlig når de beveger seg på tvers av andre menneskerettigheter og felleseuropeiske verdier. Dommen vil kunne motvirke at andre kvinner står frem med tilsvarende historier, eller at de lar være å anmelde overgrep, i frykt for hvilke konsekvenser det kan få for deres familieliv, sier Tinnesand.

De fleste avvises

Hvor sannsynlig er det at saken blir tatt opp til behandling?

– I saker hvor høyesterett har foretatt en begrunnet avveining av de menneskerettslige aspektene i en sak er de som regel mer tilbakeholdende, men her er det jo ikke fortatt en avveining i det hele tatt. Det er alltid vanskelig å spå, men i slike saker foretar gjerne domstolen en mer inngående prøving, svarer Tinnesand.

De aller fleste saker blir imidlertid avvist, forteller advokatene, og Sandøy legger til at det også vil avhenge av hvordan man presenterer saken for domstolen.

---

Dette er saken

  • I 2018 ble Gry Helen Nygård ekskludert fra Jehovas vitner.
  • Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «porneia», altså seksuell umoral.
  • Selv forklarer Nygård at hun ble utsatt for overgrep.
  • I tillegg til at hun hevder det var overgrep, mener hun også at Jehovas vitner har gjort saksbehandlingsfeil.
  • Gry Nygård tapte saken i Follo tingrett, men vant i Borgarting lagmannsrett. Jehovas vitner anket deretter til Høyesterett, hvor de vant frem.

Kilde: Vårt Lands arkiver

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion