Religion

Ekskludert Jehovas vitner-medlem nådde ikke fram i Høyesterett

AVGJØRELSE: Høyesterett har kommet fram til at domstolen ikke kan sette til side Jehovas vitners avgjørelse om å ekskludere Gry Helen Nygård. Religionsviter Dag Øistein Endsjø er ikke overrasket.

5. og 6. april behandlet Høyesterett Jehovas vitners avgjørelse om å ekskludere Gry Helen Nygård fra trossamfunnet.

I 2018 konkluderte domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon i trossamfunnet, med at Nygård har begått «Porneia», altså seksuell umoral. Selv har Nygård sagt at hun ble utsatt for overgrep.

Nå har Høyesterett kommet fram til at de ikke kan sette Jehovas vitners avgjørelse til side. I et sammendrag av avgjørelsen skriver Høyesterett at det følger av religionsfriheten at et vedtak truffet av et trossamfunn med en religiøs begrunnelse, ikke kan settes til side av domstolene utelukkende på det grunnlag at det er sterkt urimelig.

– Domstolsprøvingen må begrenses til å gjelde om grunnleggende krav til forsvarlig saksbehandling var oppfylt, og om vedtaket var bygd på et vesentlig uriktig faktum. Høyesterett kom etter en konkret gjennomgang til at eksklusjonsvedtaket ikke kunne settes til side på noen av disse grunnlagene, skriver landets øverste domstol.

Denne avgjørelsen avklarer dermed domstolenes adgang til overprøving av vedtak i et trossamfunn.

Mistet kontakt med familie

Nygård har tilhørt Jehovas vitner siden hun var 16 år gammel. Fra det øyeblikket utstøtelsen var et faktum, opphørte all kontakt med venner og familie i trossamfunnet. I forkant av rettsbehandlingen i Høyesterett, uttalte Nygård at hun fryktet å aldri se barna sine igjen.

– For Nygård personlig står ekstremt mye på spill. Fordi hun er kastet ut av menigheten, følger det av Jehovas vitners regler at selv hennes egen familie plikter å ikke snakke til henne. Det samme gjelder for resten av familien og alle medlemmene av Jehovas vitner, sa Nygårds advokat Per Danielsen til Vårt Land før behandlingen i Høyesterett.

Vant i lagmanssretten

Nygård tapte først i tingretten, før hun fikk medhold i lagmannsretten. Jehovas vitner anket deretter dommen til Høyesterett. Her argumenterte de for at lagmannsrettens avgjørelse burde settes til side, fordi den griper inn i trosfriheten. Det gir altså Høyesterett dem medhold i.

– Ved sin avgjørelse har Høyesterett bekreftet menneskerettighetene til de mer enn 12.000 Jehovas vitnene i Norge, skriver Jehovas vitners kommunikasjonssjef Fabian Fond i en uttalelse til Vårt Land.

Fabian Fond er kommunikasjonssjef i det skandinaviske pressekontoret til Jehovas vitner.

Han viser til at Høyesterett la vekt på vurderinger tidligere gjort av Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). I avgjørelsen skriver Høyesterett at «EMD fremhever at myndighetene i liten grad kan gripe inn i forholdet mellom et trossamfunn og de enkelte medlemmene. Det er opp til samfunnet selv å bestemme hvem som skal være medlem, herunder å fatte beslutninger om eksklusjon.

– Høyesteretts avgjørelsen er i samsvar med Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, som garanterer tilhengerne av en religion retten til selv å bestemme hvem de ønsker å omgås, om det er av religiøse grunner eller av andre helt personlige grunner. Avgjørelsen er også i harmoni med etablert rettspraksis ved den Europeiske Menneskerettighetsdomstolens Storkammer, skriver Fond videre.

---

Dette er saken

  • I 2018 ble Gry Helen Nygård ekskludert fra Jehovas vitner.
  • Domsutvalget til Jehovas vitner, som tar avgjørelser om eksklusjon, hevder hun har begått «Porneia», altså seksuell umoral.
  • Selv hevder Nygård at hun ble utsatt for overgrep.
  • I tillegg til at hun hevder det var overgrep, mener hun også at Jehovas vitner har gjort saksbehandlingsfeil.
  • Gry Nygård tapte saken i Follo tingrett, men vant i Borgarting lagmannsrett. Jehovas vitner anket deretter til Høyesterett.

Kilde: Vårt Lands arkiver.

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion