Religion

Kringkastingssjefen kaller Tenn lys-omskrivingen en «fillesak»

ÅNDSVERKSBRUDD: Etter at Eyvind Skeies tekst om «jord og himmel» ble til «jord og drømmer» på NRKs julekonsert, blir allmennkringkasteren anklaget for å utradere julens kristne budskap i sine flater: – Ikke riktig, sier Thor Gjermund Eriksen.

NRKs julekonsert fra Nordstrand kirke har skapt debatt de siste dagene.

Reaksjonene kommer etter at Eyvind Skeies julesalme «Tenn lys» ble delvis omskrevet da den ble fremført i programmet. At blant annet «jord og himmel møtes» ble til «jord og drømmer møtes» er et brudd på åndsverkloven NRK nå erkjenner. Allmennkringkasteren har fjernet innslaget fra julekonserten i TV-spilleren på nett.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kaller julekonserten «først og fremst en helt nydelig konsert som vi har fått mange gode tilbakemeldinger på», før han forklarer videre i Dagsnytt 18 onsdag:

– Å skrive om sånne salmer og sanger er det ganske vanlig at artister gjør. Da skal opphavsmennene spørres, og det er det i utgangspunktet artistens ansvar å gjøre.

– I dette tilfellet var det to unge, flotte artister som kanskje ikke hadde tenkt seg godt nok om, spurte noen på settet, og så ga de som var der et dårlig råd. For det er helt riktig at det er et brudd på åndsverkloven. Og det er det det er.

– Utover det synes jeg dette er en fillesak, med det forbehold at for Eyvind Skeie skjønner jeg at det ikke er en fillesak, sier Eriksen.

Nå har bandet 9 grader nord kommet med en uttalelse på Instagram. Den er gjengitt nederst i saken, og kan leses i bildekarusellen her:

– Ser med nidkjærhet etter tegn

I debatten møtte han Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, som mener «denne saken er et uttrykk for en litt viktigere og mer overgripende tendens».

– I takt med at vi nå lever i et samfunn som er mer flerkulturelt og mer multireligiøst, virker det på meg som om julas egentlige innhold er i ferd med å bli noe mer kontroversielt, og at man velger det bort, slik man for eksempel gjorde på denne julekonserten, sier han i Dagsnytt 18 onsdag.

– Har du flere eksempler? spør programleder Sigrid Sollund.

– Ja, hvis du for eksempel ser NRKs tilbud til barn og unge foran jula, så synes jeg at grunnen til at vi feirer jul er mer eller mindre kjemisk borte fra de tilbudene, sier Selbekk.

Vebjørn Selbekk mottok selv trusler etter at han publiserte Muhammed-karikaturer i avisen Magazinet, som han var redaktør for. Foto: Heiko Junge / NTB

– Der synes jeg NRK, som vår fremste og viktigste kulturformidler. bør tenke gjennom denne trenden; at det egentlige budskapet i jula er i ferd med å bli mer kontroversielt. NRK bør motvirke denne trenden i stedet for å bekrefte den.

Det er kringkastingssjefen svært uenig i. Eriksen støtter at julebudskapet hører til tiden vi er inne i, og er en del av vår felles kulturhistorie.

– Det har nesten blitt et fast juleritual å møte Selbekk eller andre som med nidkjærhet ser etter tegn og etter ting de ikke liker. Det er ikke riktig at julebudskapet er borte fra NRK. Vi har kirkekonserter, julegudstjenester og barneinnhold – og et nytt program om julens budskap som kommer om et par dager.

– Da jeg gikk på skolen sang vi salmer og gikk på gudstjeneste. Det gjør man ikke lenger, for man ønsker å favne bredere og inkludere alle, og dermed handler julekalenderne nå om vennskap, inkludering og mangfold – verdier som kristne og ikke-troende setter høyt.

Dette sier bandet

I en post på Instagram onsdag forteller bandet sin versjon av saken rundt omskrivingen:

(...) Vår tolkning har skapt en del sterke reaksjoner, spesielt fra opphavsmann og personer med kristent livssyn.

(...) Kritikken går ut på at vi har tappet låten for alt kristent innhold og at vi ikke har tatt hensyn til åndsverkloven. I vår tolkning av låten valgte vi frasene «jord og drømmer» framfor «jord og himmel og «et håp som samler oss» framfor «de trenger hjelp av oss». I tillegg til dette valgte vi å skrive det siste verset på tamilsk, men dette var ikke en direkte oversettelse av originalteksten.

Vi har hatt en god dialog med NRK om produksjonen og gjennomføringen (...). Vi rådførte oss med våre kontaktpersoner i NRK rundt omskrivingen av «Tenn lys» og fikk beskjed om at det var i orden. Dette var fra NRKs side en feilopplysning og i spørsmålet om rettighetsklarering har det oppstått misforståelser, noe de også har uttalt i media. Vi handlet i god tro, men i etterkant har vi full forståelse for at opphavsmanen reagere på at han ikke har blitt spurt om omskrivingen. Dette er beklagelig.

(...) Da vi ble bedt om å velge en julelåt, innså vi at det ikke var en lett oppgave å velge en låt vi alle likte og som vi hadde mulighet til å sette vårt preg på i løpet av kort tid. Vi endte opp med «Tenn lys», en låt vi har hatt en nær tilknytning til gjennom oppveksten, særlig Mira og Dipha da deres mor pleide å synge denne med dem rundt middagsbordet hver søndag i advent.

Vi har blitt tilsendt en del meldinger (...) som omhandler at vårt uttrykk ikke hører hjemme i den norske julen. Vi ønsker selvfølgelig at dette skal være en åpen debatt om åndsverkloven og respekt overfor kunstnere og andres verk, men vi setter ikke pris på ubehagelige, fordomsfulle ytringer.

Når det er sagt, har vi også mottatt ekstremt mange positive tilbakemeldinger som vi setter utrolig stor pris på!

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion