Kultur

– Uventet at NRK går i spissen for å viske ut religiøse uttrykk i det offentlige rom

SALMESANG: Teolog Paul Leer-Salvesen kaller NRKs julekonsert «Jul med KORK» en opplagt sak for Kringkastingsrådet. Rådet har så langt mottatt 20 klager på programmet.

– Dette er en opplagt sak for Kringkastingsrådet. Jeg har selv meldt den inn. Og det er første gang jeg melder inn en sak, etter at jeg gikk ut av rådet for en del år siden, sier teolog og professor Paul Leer-Salvesen ved Universitetet i Agder (UiA).

Han var medlem av Kringkastingsrådet (K-rådet) mellom 2002 og 2010. Saken teologen snakker om, er NRKs julekonsert «Jul med KORK» lørdag 18. desember. Kringkastingsorkesteret og musikkgruppa 9 grader nord framførte en revidert versjon av julesalmen Tenn lys.

– At NRK går i spissen for å viske ut religiøse uttrykk i det offentlige rom, var veldig uventet, sier Leer-Salvesen.

Endret teksten

NRK-konsertens Tenn lys-versjon inneholdt få av salmens opprinnelige kristne tekstlinjer: Salmedikter Eyvind Skeies linje «Må jord og himmel møtes» var byttet ut med «(M)å jord og drømmer møtes» – uten tillatelse fra Skeie selv.

– Én ting er at vi skal prøve å unngå unødvendige provokasjoner. Men å viske ut forskjellene, slik at alt til enhver tid skal passe for alle – det er misforstått sekularisme, sier Leer-Salvesen.

Kringkastingsrådet har foreløpig mottatt 20 klager på «Jul med KORK»-programmet, som alle omhandler Tenn lys-innslaget.

Juss og etikk

Leer-Salvesen mener at medlemmene i Kringkastingsrådet bør diskutere to ting: Først jussen, deretter etikken.

– Jeg reagerte temmelig sterkt på at man endrer en kjær julesang uten å innhente tillatelse fra opphavsmannen. Juridisk sett er det «hull i hodet», og et direkte brudd på åndsverkloven, sier han.

Før han pensjonerte seg, var Leer-Salvesen professor i etikk og teologi ved Institutt for religion, filosofi og historie ved UiA. Og han er selv opphavsmann til mer enn 50 bøker.

– Sånt gjør man bare ikke, etisk sett. Det er underlig at man nevner denne gruppas kunstneriske frihet. Men det finnes ikke kunstnerisk frihet til å endre andres kunstneriske uttrykk, sier Leer-Salvesen.

Portveien 2, Eyvind Skeie, Sigvald Tveit, Eli Rygg, Jarle Goli, 20.11.1986

– Må lære oss å tåle hverandre

I den såkalte NRK-plakaten – en rekke paragrafer som utgjør rammene for rikskringkasterens virke – står det at statskanalens tilbud «skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet».

– Kringkastingsrådets diskusjon bør dessuten handle om hvordan NRK skal formidle religiøse uttrykk i det offentlige rom. Et aspekt her, er hvordan vi skal leve sammen i et livssynsmangfoldig samfunn, sier Leer-Salvesen.

Det finnes ikke kunstnerisk frihet til å endre andres kunstneriske uttrykk

—  Paul Leer-Salvesen

Teologen sier han er glad i pluralismen, og stadig samarbeider med humanetikere.

– Vi må kunne møte hverandre, og føre en samtale kristne og humanister imellom; vi må lære oss å tåle hverandre. NRK prøver å formidle dette på mange andre plattformer, i Verdibørsen og P2-programmene, men det må også inngå i konsertprogrammene, sier Leer-Salvesen.

---

Tenn lys

  • Tenn lys ble originalt skrevet av Eyvind Skeie til julekalenderen til NRKs adventskalender Portveien 2 i 1987.
  • Sangen står i Den norske kirkes salmebok.
  • Sangen er skrevet slik at en synger ett nytt vers for hver av de fire søndagene i advent.

---

Venter flere klager

Sekretær Erik Skarrud i K-rådet forteller at de forventer flere klager på lørdagens NRK-sending etter mediedekningen innslaget fikk.

– Klagerne skriver om det de mener er et brudd på åndsverkloven. Flere skriver også om det etiske aspektet, at de mener de kristne innholdet er fjernet, sier Skarrud.

Tidspunkt for klagebehandlingen er ikke satt: K-rådets medlemmer ble nemlig ferdige med sin fireårsperiode nå i år. Den nye regjeringa og Kulturdepartementet holder på å oppnevne 14 rådsmedlemmer for en ny periode.

– Ny leder kommer ikke før godt uti januar. Så jeg håper vi får på plass første møte i februar, sier Skarrud.

Har beklaget

KORKs orkestersjef Rolf Lennart Stensø sa til Vårt Land søndag 19. desember at det var en glipp å ikke kontakte opphavsmann Eyvind Skeie før den omskrevne framføringa.

– Jeg vet ikke om dette kan karakteriseres som et lovbrudd, men i alle fall er det vanlig prosedyre å ta kontakt med opphaver i slike saker, utdyper Stensø overfor Vårt Land.

Han mener feilen inntraff fordi julekonserten var en stor produksjon med mange involverte – der alle tenkte at «noen andre» tok seg av opphavsrettslig anliggende.

– Vi har beklaget overfor Skeie, og fokuset vårt nå ligger på å løse saken i samråd med ham, sier Stensø.

KORK: Orkestersjef Rolf Lennart Stensø i Kringkastingsorkesteret

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur