Kultur

Salmedikter Skeie: – Flere har sagt det bør bli rettssak

JULEKONSERT: Salmedikter Eyvind Skeie ønsker å avklare opphavsrettsspørsmålet i det mye omtalte Tenn lys-innslaget på NRK .

– Det er viktig for meg å ivareta de fire menneskene som framførte den reviderte utgaven – dette er først og fremst en redaksjonell feil i NRK. I ettertid har jeg blitt kontaktet av advokater som vil ta det prinsipielle i denne saken videre, sier salmedikter Eyvind Skeie.

Da Skeies julesalme Tenn lys ble framført under NRKs julekonsert «Jul med KORK» lørdag 18. desember, var teksten såpass redigert at salmedikteren dagen etter uttalte til Vårt Land at statskanalen brøt åndsverkloven.

Blant annet var linjen «Må jord og himmel møtes» byttet ut med «(M)å jord og drømmer møtes» – uten tillatelse fra Skeie selv.

Nå tar Skeie saken videre med interesseorganisasjonen NOPA, som representerer folk med opphavsrett til musikkverk.

– Da tar NOPAs advokater kontakt med NRK, men hvor offentlig dette blir – det vet jeg ikke. Kanskje kommer det en felles uttalelse fra interesseorganisasjonen.

– Blir det rettssak?

– De siste dagene har flere kontaktet meg og sagt at det bør bli rettssak, men det er foreninga jeg har kontaktet som må styre dette. Så det vet jeg ikke, og det vil jeg heller ikke uttale meg om, sier Skeie.

– Ingen personlig hevnaksjon

Skeie understreker at han går via NOPA for at hans egen enkeltsak kan kaste lys over større, prinsipielle spørsmål om opphavsrett for komponister og tekstforfattere.

– Dette er ingen personlig hevnaksjon. Det handler om at vi som samfunn må tenke gjennom hvor vi går opp grensene i landskapet som heter opphavsrett. Vi trenger mest mulig åpenhet og klarhet, sier han.

Også presseetisk klarhet, er Skeie interessert i. Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan felle dom over mediers etiske vurderinger, basert på retningslinjer som kalles Vær varsom-plakaten.

– Det er i alles interesse å få avklart om denne saken kan være et redaksjonelt overtramp. Kanskje NOPA eller andre kan klage saken inn til PFU, og vi kan få det prinsipielt belyst, sier han.

Eyvind Skeie, 2017

---

Dette er saken

  • 18. desember sendte NRK programmet «Jul med KORK» fra Nordstrand kirke i Oslo.
  • I ettertid reagerte tekstforfatter Eyvind Skeie på at han ikke ble forespurt om endringene i sangteksten hans, Tenn lys. Han mente NRK brøt åndsverkloven.
  • Teksten til Tenn lys ble originalt skrevet til NRK-julekalenderen Portveien 2 i 1987. Melodien er laget av Sigvald Tveit.
  • DNK-menigheten Nordstrand i Oslo mente NRK som leietager brøt med bestemmelsene for bruk av kirkerommet.

---

Fjerner klippet fra nett og reprise

Interesseorganisasjonen NOPA bekrefter at de er i dialog med Skeie.

– Vi kommer til å ta dette med NRK og muligvis Kulturdepartementet, og forventer at dette ikke skjer igjen i framtida, sier styreleder Ole Henrik Antonsen i NOPA.

Han mener NRKs innslag er et «klokkeklart brudd» på åndsverkloven.

NRK beklaget «feilen» i Vårt Land søndag 19. desember, men sa videre at de var fornøyd med konserten, og at artistene brukte sin kunsteriske frihet i framføringa. Orkestersjef Rolf Lennart Stensø i KORK sa de gjorde en feil ved at Skeie skulle vært kontaktet før salmeteksten ble endret.

– Som nevnt har vi som tidligere beklaget overfor tekstforfatter, og i samråd med Skeie valgt å ta ut innslaget fra videre sending, sier Stensø til Vårt Land 21. desember.

Tenn lys-innslaget skal dermed redigeres ut av reprisesendinger, og fjernes fra programmet som ligger ute på internett.

Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende at NRK bommer såpass grovt

—  Ole Henrik Antonsen i NOPA
Fra julekonserten Jul med KORK

– Har krav på kompensasjon

NOPA og Skeie kommer til å diskutere hvilke skritt de tar videre i saken.

– Hvis Eyvind Skeie vil, har han krav på kompensasjon – om han vil forfølge saken rettslig, sier Antonsen.

Styrelederen mener NRKs unnskyldning til Skeie ikke er tilstrekkelig.

– Det første NRK burde gjort, var å ta ned Tenn lys-innslaget fra nett. Og om jeg hadde vært i deres sko, ville jeg hentet advokaten hjem fra juleferie, sier Antonsen med glimt i øyet.

Han mener NRK og andre medier ofte er slepphendte med kreditering. En gjenganger er at artist og opphaver forveksles i kreditering: Iblant er disse samme person, og iblant ikke.

– Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende at NRK bommer såpass grovt når det kommer til å skille mellom verk og framføring. Vi har sett dette før. Mediene er forbausende dårlige på opphavsrett, med tanke på at de i mange tilfeller selv har opphavsrett, sier Antonsen.

Styreleder Ole Henrik Antonsen i NOPA

– Kunne vise en type arroganse

Skeie skrev et leserinnlegg til rikskringkasterens debattavdeling, NRK Ytring etter lørdagens julekonsert. NRK avslo først å publisere meningsinnlegget.

– I og med at NRK har skapt situasjonen, var det påfallende at jeg ikke fikk lov å ytre meg om det i NRK. Det syntes jeg var merkelig, sier Skeie.

I debattinnlegget – som Skeie først publiserte på sin egen Facebook-side – skriver han at NRK burde vært nøyere med hvordan de håndterte Åndsverkloven i Tenn lys-tilfellet, og veiledet de unge musikerne som framførte den reviderte salmen på en bedre måte.

– Det var en dårlig vurdering i redaksjonen, og et dårlig signal som kunne vise en type arroganse som kanskje ikke var tilsiktet, men som ikke tok seg godt ut, sier Skeie.

NRK snudde

NRK Ytring understreker at refusjonen ikke handlet om at Skeie hadde skrevet et dårlig innlegg.

– Dette handlet om at NRK Ytring ikke primært er en arena for klager på NRK, sier Ytring-redaktør Knut Magnus Berge.

Men etter at Vårt Land kontaktet NRK Ytring, vurderte de leserinnlegget på nytt, og bestemte seg for å trykke det.

– Vi har funnet ut at dette er et interessant innlegg i en løpende debatt, sier Berge.

Og til det svarer Skeie:

– Det var interessant at de snudde, og jeg er glad for at de trykker innlegget mitt.

Innlegget kan leses her (Vårt Land) og her (NRK).

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur