Religion

Slik svarer Gjerme etter at 23-åring opplevde å bli kastet ut fra Salt-gruppe

BEKLAGER: Øystein Gjerme, hovedpastor i pinsemenigheten Salt, beklager at Sondre Neteland (23) «opplever å ha blitt kastet ut» av en smågruppe. Samtidig avviser han at de ber folk slutte.

«Sondre Neteland opplever å ha blitt kastet ut av en av våre smågrupper. Dette beklager vi sterkt.».

Slik åpner Øystein Gjerme, hovedpastor i pinsemenigheten Salt, et leserinnlegg i Vårt Land. Han skriver om historien Sondre Neteland (23) fortalte i Vårt Land denne uken.

Neteland hadde gått tre og et halvt år i et smågruppefellesskap i Salt Trondheim, en avlegger av pinsemenigheten Salt Bergen, da han i november fikk en telefon om at han ikke lenger var velkommen. Begrunnelsen skal ha vært at han gikk fast til gudstjeneste i en annen menighet.

Nå svarer Øystein Gjerme på kritikken.

– Kaster ikke ut folk

– Hva har skjedd, Øystein Gjerme?

– Her har Neteland fått formidlet at smågruppen er for de som går i menigheten. Hans opplevelse er at han har blitt kastet ut. Vi er lei oss for at det har skjedd og tar det til etterretning, sier Øystein Gjerme, hovedpastor i pinsemenigheten Salt.

– Du sier at Neteland «opplever» å ha blitt kastet ut. Er det bare hans opplevelse, eller har det faktisk skjedd?

– Jeg sier ikke det for å minimere hans opplevelse, men fordi han har fortalt om opplevelsen sin i Vårt Land, sier Gjerme.

Han understreker at Salt ikke «kaster ut» folk dersom de går fast til gudstjeneste andre steder.

– Vi har mange som går i Salt sine smågrupper uten at de møter opp på gudstjenester, og vi har mange på gudstjenestene som ikke går i smågrupper, sier Gjerme.

Sondre Neteland, Salt Trondheim

Han kjenner også til flere eksempler på mennesker som både er tilknyttet Salt og andre menighetsfellesskap samtidig.

– Blir folk bedt om å velge mellom å fortsette eller å slutte i smågruppe, dersom de går fast til en gudstjeneste i en annen menighet?

– Nei. Men vi kan snakke om hva som er naturlig. Det er naturlig at folk er med i smågruppe i den menigheten de deltar i. Men vi bestemmer ikke over folk, og kontrollerer ikke hvem som går på gudstjenestene våre, sier Gjerme og viser til at boken hans Tusen hjem: Smågrupper i Menigheten forklarer at smågruppene er en del av menighetens arbeid.

---

Dette er saken

  • Sondre Neteland (23) fortalte nylig at han var blitt kastet ut av smågruppefellesskapet hos pinsemenigheten Salt Trondheim.
  • Grunnen skal ha vært at han gikk fast til gudstjeneste hos Salem, en menighet tilknyttet misjonsorganisasjonen Normisjon.
  • Menigheten Salt ble startet i Bergen i 2004. Tilhører Pinsebevegelsen.
  • I dag er Salt etablert på syv steder: Bergen, Trondheim, Skien, Voss, Nordhordland, Os og Levanger.
  • Hovedpastorene i Salt er Øystein og Gina Gjerme.

---

– Leit når avvik som dette skjer

Gjerme påpeker også at Salt Trondheim er en ung menighet som ble startet for fem år siden.

– I oppbyggingsfasen av en menighet er man mer opptatt av å samles om menighetsbyggeprosjektet, og da inngår smågruppene i det, sier Gjerme.

– Hvis smågrupper er del av et menighetsbyggeprosjekt, hva om noen bare ønsker å ta del i et kristent fellesskap?

– Gruppene våre er både en undervisningsarena og en fellesskapsarena. Vi etterstreber sunnhet og jobber hardt for at dette skal være bra, og vi blir svært leie oss når avvik som dette skjer.

Etter at Netelands historie ble kjent, har Gjerme fått innsyn i den skriftlige korrespondansen som har vært mellom Salt Trondheim og Neteland. Han ønsker ikke å fortelle om dette i detalj.

Øystein Gjerme, Led 2020

Beklager

– Har det blitt gjort feil her fra deres side?

– Når Neteland opplever dette som han gjør, er det opplagt at noe har skjedd som ikke skal skje. Det er første gang jeg har fått en slik melding. Vi må bare beklage overfor Neteland, ta saken til etterretning og forbedre oss.

– Kan han bli med i gruppen igjen, dersom han ønsker det?

– Absolutt, han kan bli med i gruppen hvis han vil.

Når Neteland opplever dette som han gjør, er det opplagt at noe har skjedd som ikke skal skje.

—  Øystein Gjerme

I Salt finnes det 130 smågrupper. Gjerme forklarer at Salt, i likhet med flere andre frimenigheter, regner gudstjenester og smågrupper som to hovedpilarer i menighetens ukentlige rytme. Fordi de vil at mennesker skal prioritere gudstjenester og smågrupper, er det lite program og aktiviteter i menighetene deres utover dette.

– Men dette skal ikke forstås som en eksklusiv totalpakke, hvor man enten må være med på alt eller ingenting. Blant mennesker i forsamlingene våre er det store variasjoner mellom mennesker som har ulike liv og trosreiser, og som deltar på ulike måter.

Tar lærdom

– Kan ønsket om at folk skal delta i både smågrupper og på gudstjenester bli kommunisert som en så tydelig forventning at det oppfattes som et krav?

– Det er en ny og ukjent problemstilling for oss. Vi har et tilbud som folk selv kan velge om de vil komme til. Men smågruppene er knyttet til gudstjenestene, for eksempel ved at undervisningen fra gudstjenestene samtales om der. Og det er nok her misforståelsen oppstår.

Gjerme skriver i leserinnlegget at Salt vil hindre at dette skjer igjen.

– Hvordan skal dere sikre det?

– Alle som blir smågruppeledere i Salt går gjennom et kurs. Alle i Salt har også veiledere som følger dem opp, og et lokalt pastorteam har totalansvaret for flokken på den plassen. Jeg mener vi har et godt apparat, men vi tar denne tilbakemeldingen på alvor og sier at vi må lære av det.

– Hva er lærdommen?

– At når det blir en spent stemning, og et menneske som opplever dette som en avvisning, så må vi senke tempoet og ha gode samtaler om valg og prioriteringer.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion