Religion

Morgenandakten er årets vinner av Petter Dass-prisen

PETTER DASS-PRISEN: Det ingen tvil om at NRK Morgenandakten er i en egen klasse når det kommer til å nå ut med kristen tro i offentligheten, sier juryen i sin begrunnelse.

– Vi håper NRK tar denne prisen som en oppfordring til å fortsette å satse på tro- og livssyn, og fortsette å forvalte den kristne kulturarven vår på en god og bærekraftig måte, sa Vårt Lands-sjefredaktør Bjørn Bore, da han torsdag kveld ga årets Petter Dass-pris til NRK Morgenandakten.

Petter Dass-prisen deles årlig ut av Vårt Land, til en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden, på en engasjerende måte. I år var NRK Morgenandakten ved produsent Hanne Næss Tremoen nominert sammen med samfunnsdebattant og podkastvert Ingrid Ivo Vatnar Eikje, og lufthavnprest Torbjørn Olsen.

– Det er noe veldig sterkt ved å tenke på den rollen Morgenandakten spiller for veldig mange mennesker. Hvor mange som tenker på de tre minuttene som dagens høydepunkt, og som gjennom de tre minuttene får ro og mot til å ta imot dagen slik den kommer, sa sjefredaktør Bore under tildelingen.

På arrangementet i Oslo domkirke deltok Leif Ingvald Skaug med hundre sangere fra koret Gospel Explosion, og forfatter Olaug Nilssen, som i år er gjesteredaktør for juleheftet «Hellig jul», samtalte med Vårt Lands Alf Kjetil Walgermo.

---

NRK morgenandakten

  • Morgenandakten har blitt sendt i NRK siden 9. mars 1931.
  • Andakten blir sendt tre ganger daglig: Kl. 05.33, 07.20 og 08.20 på distriktssendingene.
  • 360.000 lyttere får med seg tre minutter med ettertanke, bønn og velsignelse etterfulgt av musikk.
  • Av årets 37 andaktsholdere, har 16 teologisk bakgrunn.

---

Produsent Hanne Næss Tremoen tok imot prisen. Hun har jobbet for NRK på Tyholt i Trondheim i 30 år, de siste seks årene har hun vært journalist i livssynsredaksjonen.

.

Da Vårt Land intervjuet henne i forbindelse med at Morgenandakten ble nominert til prisen, berømmet hun andaktsholderne for at de har mot til å by på seg selv.

.

– Mange av de som lytter på andakten har sterke meninger. Vi må likevel utvikle andakten, ikke bare når det gjelder dramaturgi, men også inngangen til bibeltekstene. Når noen utenfor NRK nå mener vi har gjort riktige valg og leverer på folkelighet, synes vi det er stort. Vårt ønske er at andakten blir forstått av alle som hører på, sa Tremoen i intervjuet.

Juryens begrunnelse

Dette er begrynnelsen som ble lest opp da NRK morgenandakten ble tildelt Petter Dass-prisen i Oslo domkirke, torsdag 18. november 2021:

Det finnes utallige måter å sette kristen tro på dagsorden på. Vinneren av årets Petter Dass-pris setter tro på dagsorden på en tradisjonell, men fullt slagkraftig måte. Til bunns ligger en enkel oppskrift med få elementer, som evner å treffe bredere – og ikke sjeldent dypere – enn de fleste.

Årets Petter Dass-vinner rører, engasjerer, provoserer og irriterer. Men først og fremst er vinneren på ekstraordinært vis med på å sette kristen tro og Gud på dagsorden i 2021. Egentlig er det rart at vinneren ikke har blitt nominert til Petter Dass-prisen tidligere. Få andre aktører har så lenge hatt det på sin agenda å nå ut med det kristne budskap til det norske folk. Selv om juryen mener det fortsatt er mye mer NRK kan gjøre for å forvalte den kristne kulturarven på en god måte og at det fortsatt er rom for mer tros- og livssynsstoff hos rikskringkasteren, er det ingen tvil om at NRK Morgenandakten skimter i en egen klasse når det kommer til å nå ut med kristen tro i offentligheten. Selv om andaktene også kan frustrere, er de først og fremst til glede for 300.000 nordmenn fire dager i uka.

Hanne Næss Tremoen har gjennom seks år jobbet for å sørge for at utallige andaktsholdere holder et radiofaglig høyt nivå slik at budskapet deres kan nå ut og treffe i menneskers enkeltliv. Den jobben livssynsredaksjonen i NRK gjør for norsk andaktskultur kan knapt overvurderes. De er med på å holde i live en av våre viktigste tradisjoner og de tar oppdraget sitt på dypeste alvor.

Den kristne troen lever gjennom mennesker. Når bønnen Jesus lærte oss blir lest høyt og velsignelsen lyst over oss, gjennom hundretusenvis av radiohøyttalere og Airpods over hele landet, forteller det oss noe om behovet for og relevansen til den kristne troa også i det vi ofte betegner som en stadig mer sekulær virkelighet. Det er noe veldig sterkt ved å tenke på den rollen Morgenandakten spiller for veldig mange mennesker. Hvor mange som tenker på de tre minuttene som dagens høydepunkt og som gjennom de tre minuttene får ro og mot til å ta imot dagen slik den kommer.

Vi håper NRK tar denne prisen som en oppfordring til å fortsette å satse på tro- og livssyn, og fortsette å forvalte den kristne kulturarven vår på en god og bærekraftig måte.

Gratulerer så mye med Petter Dass-prisen, 2021, Hanne Næss Tremoen og NRK Morgenandakten!

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion