Kultur

Gjerdrum-prest nominert til Petter Dass-prisen: – Vi må også huske på de rammede de neste ti årene

PETTER DASS-NOMINERT: Tankene dine er svarte som jord, sa han i sin TV-overførte sorgtale 10. januar. Da jord dekket ord for de fleste, måtte lufthavn-prest Torbjørn Olsen snakke.

Han synes det er stas å være nominert til årets Petter Dass-pris. Juryen begrunner det blant annet med hans preken under sørgegudstjenesten i Gjerdrum. Etter at han fikk en kort melding om katastrofen fra prestekollega Jakob Furuset, var det bare å hoppe i det. Ansvaret ble delt. Mens Furuseth etter hvert dro tilbake til Gjerdrum, ble Olsen igjen på Olavsgaard hotell hvor de evakuerte rasofrene ble innlosjert.

– Noen ganger har du ikke valg, men blir valgt og da må du bare være der og gjøre det du kan, sier han.

---

Torbjørn Olsen (50)

  • Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.
  • Bor i Hakadal sammen med kona Kjerstin Grønstad Olsen og sønnene Lauritz, Cornelius, Waldemar og Sakarias – og dachsen Embla.
  • Nominert til Petter Dass-prisen 2021 for sin «folkelige evne til å kommunisere gudstro og håp til mennesker i glede og sorg».

---

Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.

Mengdetrening

Som tidligere sokneprest i Hakadal, der han fortsatt bor, hadde Olsen tidligere deltatt i en rasøvelse. Det var del av hans 13 år lange tjeneste som prest i den lokale redningssentralen (LRS) i Romerike politidistrikt. LRS-presten er hovedansvarlig for organiseringen av de kirkelige tjenester ved katastrofer og ulykker. Olsen var også litt involvert i arbeidet etter rasulykken i Sørum i 2016.

– Derfor visste jeg hva jeg skulle gjøre og hva det handlet om. Vi prester har dessuten mengdetrening i å forholde oss operativt i krevende situasjoner. Men nå var så mange rammet. Det var forskjellen. Derfor var jeg også så uforberedt, som man alltid er, sier Olsen.

Andakt

Etter den NRK-sendte sørgegudstjenesten, ble han også engasjert til å holde morgenandakter i radio foruten Sommer i P2 og Kompass i P2. I morgenandakten kan du høre ham denne uka – i kortformat. Han er selv blitt overrasket over responsen.

– Folk jeg virkelig ikke trodde hørte på andakten har kommet med positive tilbakemeldinger, forteller han.

Han er også en etterspurt foredragsholder. Da deler han sine erfaringer om det han har lært i to kriser – raset og pandemien.

Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.

Stayerevne

– Hva er det viktigste læringspunktet?

– Katastrofe er alltid katastrofe, men i Gjerdrum opplevde vi at de gode kreftene fant hverandre. Den viktigste erfaringen er derfor at alle samarbeidet. Det skjer ikke alltid. De første døgnene på Olavsgaard så vi det både i giverglede og innsats.

I talen som ble holdt elleve dager etter raset, snakket han om det 700 meter lange og 300 meter brede arret i naturen – og sammenlignet det med arret i sjelene.

– Det er her stayerevnen kommer inn. Vi må huske på de rammede i år, neste år og de neste ti årene. Hos folk flest er det en forventning til at kirka er der når ulykken rammer. Det er ikke noe kirka bestemmer. En slik posisjon er ikke kommet av seg selv, men skyldes at kirka har lang tids erfaring og mengdetrening. Kirka forvalter rom, ord og handlinger for å romme det meningsløse, sier Olsen.

Han minner om alle de usynlige begravelsene, de som ikke kommer opp i mediene.

– Hver uke og hver dag blir folk rammet av katastrofen. Da er kirka der med hele staben og jobber i det stille, sier han.

Refleksvest

Hans første TV-opptreden var i TV2-serien Spesialprestene. Der så vi ham vie et par og gjennomføre dåp på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det er som lufthavnsprest han utøver 80 prosent av sin prestejobb. Alltid kledd i presteskjorte. Over den bærer han en oransje Avinor-vest med påskriften ‘lufthavnprest’.

– Jeg prøver å være så synlig jeg kan, og jeg har betalt for å gå sakte et sted der de fleste løper. Hvis jeg strener gjennom hallene, tror folk jeg er enda en med dårlig tid.

Blant 15.000 ansatte og 27 millioner reisende sier han på tull at han er prest i Norges største menighet. Da pandemien lammet all flytrafikk, fikk han nye utfordringer i samtaler og oppfølging av ansatte.

– De første samtalene dreide seg om redselen for viruset. Så tok frykten for permittering og oppsigelser over. Jo yngre folk var, jo mer bekymret var de. For mange av dem var det en førstegangsopplevelse av at verden er utrygg og uforutsigbar. Det er ingen hemmelighet at mange av dem opplevde at det var lett å miste jobben, forteller Olsen.

Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut av avisen Vårt Land og ble første gang delt ut i 1995.
  • Prisen skal gå til «en ­person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dags­orden på en ­engasjerende måte».
  • Fjorårets vinner var Helga Byfuglien.

---

Vafler

Nå som flytrafikken er i gang igjen, gjenopptok flyplasspresten sist uke en 20 år lang tradisjon med vaffelservering på fredager. Nå kan ansatte og reisende igjen få vafler fra presten før avgang, for så kanskje å kunne oppsøke Sjømannskirka og få ny ladning når de er framme.

– Arbeidet her ligner veldig på Sjømannskirka. Jeg må hele tida hjelpe til og løse ting. Jeg har en diakonal stilling som krever en praktiker. Mens jeg studerte, jobbet jeg på Bekkelagshjemmet. Alt jeg lærte der av sosiale ting og psykiatri får jeg bruk for. Det hender for eksempel at folk slår seg til her. Da må jeg finne ut av hvordan vi løser det, sier han.

Lufthavnprest på Gardermoen og prest i Gjerdrum.

– Hvor henter trøsteren trøst?

For meg er det viktig å finne steder hvor jeg kan skru helt av å være noe annet. Jeg liker å gå på jakt. Å gjøre noe praktisk synes jeg er fint, sier han.

Han har «svart belte» i både traktor og motorsag, og legger stadig turen til Kragerø der han har overtatt 1.560 mål skog fra en onkel. Jaktlaget har kvote på fem elg og fem hjort.

– Det er alltid litt skog som skal ryddes, en vei som skal skrapes eller et hus som skal holdes ved like, sier han.

---

Vårt Lands begrunnelse

«Det er få andre yrker i dette landet som tydeligere innebærer å være en representant for kristentroa i offentligheten. Likevel er det mange prester som aldri havner i offentlighetens søkelys. Lufthavnprest Torbjørn Olsen har både frivillig og ufrivillig havnet der de seneste årene. Først som spesialprest i TV 2-serien Spesialprestene og som andaktsholder på NRK, og senest som den som prekte under sørgegudstjenesten i Gjerdrum 10. januar. Olsens folkelige evne til å kommunisere gudstro og håp til mennesker i glede og sorg, blir trukket frem av flere. Det seneste årets tragiske hendelser i Gjerdrum, i Kongsberg og ved 10-årsmarkeringen for 22. juli, har vist oss hvorfor kirka og kristentroa spiller en så viktig rolle i møte med kollektiv sorg. Olsen ble med sin preken 10. januar et levende eksempel på nettopp det.»

---

Morgenbryllup

Sommeren etter at han begynte i flyplassjobben, kom det første forespørselen fra et par som ville gifte seg før de dro på bryllupsreise. Olsen søkte biskopen om tillatelse. Alt ordnet seg, men han hadde glemt å spørre om avreisetidspunket. Vielsen ble holdt kl. 05:30. Etter det TV-sendte bryllupet, tok antallet flyplassvielser helt av. I stillerommet ved gate A10 kommer par som vil vies før de drar på bryllupsreise.

– Her må jeg hver uke sørge for at det ligger til rette for at reisende og ansatte fra alle religioner og livssyn kan ha en stille stund, sier Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur