Frp fikk i 2020 gjennomslag for at regjeringen skal komme med et forslag til en lovendring som vil gjøre det mulig å forby faste etter-skole-tilbud med overnatting. Hensikten med et forbud er ifølge Frp å forhindre segregering, parallellsamfunn, negativ sosial kontroll eller radikalisering. Forslaget er en reaksjon på en Aftenposten-sak som omtalte muslimske fritidsordninger med tilbud om overnatting for unge.
– Lovendringen vil gjøre det mulig å stoppe muslimske SFO-tilbud med overnatting, ifølge Frp-politiker Himanshu Gulati.
Forslaget skulle være klart våren 2021. Det har det ikke blitt. At dette har tatt lengre tid enn forventa får Frp til å reagere sterkt.
– Vi er rasende. Dette er et løftebrudd fra regjeringen. Dette skulle allerede vært gjennomført, sier Gulati.
[ 2 av 3 prester som går med dødsbud har ikke fått sikkerhetsopplæring ]
– Krevede avgrensningsspørsmål
Barne- og familiedepartementet opplyser at grunnen til forsinkelsen er at en rekke hensyn må tas før forslaget kan legges fram.
---
Dette er saken:
- Da det ble forhandlet fram nye tro- og livssynslover satte Frp flere krav for å være med på forsalgene
- Ett av disse omhandlet å sette begrensninger for etter-skole-tilbud med overnatting
- Dette vil gjøre det mulig å forby muslimsk SFO – med tilbud om overnatting, som det har vist seg at finnes i blant annet Drammen
---
– Lovregulering av faste etter-skole-tilbud reiser krevende avgrensningsspørsmål, i tillegg til menneskerettslige spørsmål, blant annet om retten til privatliv og om tros- og livssynsfrihet, skriver departementet i en e-post til Vårt Land.
Når det er klart vet de ikke.
– Departementet kan på nåværende tidspunkt ikke si noe ytterligere om når utredningsarbeidet vil være ferdig, opplyser de.
– Mot menneskerettighetene
Førsteamanuensis ved OsloMet, Lars Gule, tror at behandlingstida er lang fordi et slikt lovforslag vil gå imot menneskerettighetene.
– De ser nå at dette blir meget problematisk. Å forby noen å gi et tilbud til foreldre om ulike sosiale aktiviteter for deres barn og unge, inkludert overnatting eller leiropphold, er i strid med grunnleggende frihetsprinsipper.

Gule tror at politikerne har tenkt for lite på menneskerettighetsperspektivet i saken og at det nå, som forslaget skal utarbeides av barne- og familiedepartementet, viser seg at det er vanskelig å gjennomføre i praksis.
– Heldigvis finnes det dyktige byråkrater som kanskje skjønner at dette går over stokk og stein, sier en oppgitt Gule.
Gule mener at en lov som skal begrense muligheter for tilbud som muslimsk SFO også går på religionsfriheten løs.
– Å hindre muslimske institusjoner i å tilby unge overnatting strider mot både foreldrenes og barnas rett til privatliv, er mot religionsfriheten, og friheten til å være annerledes og å gjøre noe annerledes, sier han.
– Hvis Frp får det som de vil, risikerer Norge nye tap i menneskerettighetsdomstolen, mener Gule.
[ Uværet har krevd nær 130 liv. Sjømannskirken i Tyskland åpner for lystenning ]
– En plikt
Frp-politiker Gulati mener at det ikke stemmer at Frp sitt ønske om ny lov strider med menneskerettighetene.
– I Norge skal vi ikke ha undergrunnsarenaer hvor ungdom kan bli utsatt for radikalisering og segregering. Derfor er dette et viktig gjennomslag og fullt mulig å gjennomføre, mener han.

– Det er ikke menneskerettighetsstridig å skjerme norsk ungdom mot radikalisering. Det er en plikt vi har, legger Gulati til.
At forslaget er forsinka, skyldes ikke utfordrende vurderinger knyttet til reguleringen, tror Frp-politikeren. Han mener utsettelsen er et bevisst valg fra regjeringen sin side.
– De somler og prioriterer heller sine egne politiske ønsker. Vi har etterlyst dette flere ganger. Nå kommer de med det så sent at det trolig ikke blir gjennomført før valget, sier Gulati.
[ Reagerer på at kirken brukes til den offisielle 22. juli-sorgen ]